Pawmoss Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Witam wszystkich serdecznie. Przymierzam się powoli do zwiedzania Tatr zimą i potrzebuje porady co do sprzętu. Rozpoczynam od uprzęży która przyda mi się również latem, nie zamierzam się wspinać na mnich itd, kupuje to raczej asekuracujnie szanując własne życie. Od razu chce kupić sprzęt wyższej jakości. Z tego co czytałem np. na 8a polecanym sprzętem jest: https://8a.pl/uprzaz-wspinaczkowa-black-diamond-momentum-4s-anthracite?gclid=CjwKCAiAksyNBhAPEiwAlDBeLKiarDh6Fht06lPA1Q13iNqzgxpm_upyVt8SoaCUMtGqHp8hDWhG6RoCEfkQAvD_BwE Kolejna jest lonża wspinaczkowa : https://8a.pl/lonza-via-ferrata-ocun-captur Jestem ciekaw waszej opinni odnośnie uprzęży piersiowej. Miał ktoś do czynienia z czymś takim? Przyznam szczerze jako początkujący chciałbym mieć takie coś szczególnie, że noszę ciężkie plecaki. https://8a.pl/uprzaz-piersiowa-climbing-technology-torse-black?gclid=Cj0KCQiAnaeNBhCUARIsABEee8VYWlOy8GDpK5tKdIiklKPoT_2xW_Dop4gs8Yxzv0UuoNSEP2aTohEaAi4xEALw_wcB Tak dla porównania jest cały zestaw firmy Ocun https://8a.pl/zestaw-ocun-via-ferrata-webee-chest-set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawmoss Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Podzieliłby się ktoś opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 a gdzie byłeś do tej pory zimą w górach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawmoss Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Zimą będę pierwszy raz ale też nie chce kupić tego sprzętu tylko na zimę. Latem również zamierzam używać uprzęży itd przy wejściu na trudniejsze szczyty. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Pawmoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Pawmoss napisał: Zimą będę pierwszy raz ale też nie chce kupić tego sprzętu tylko na zimę. Latem również zamierzam używać uprzęży itd przy wejściu na trudniejsze szczyty. Czegoś nie rozumiem, wspinać się nie chcesz to po co ci taki sprzęt? Masz w ogóle pojęcie jak tego używać? Chcesz się zimą "dla bezpieczeństwa" w łańcuchy i klamry wpinać? Zimą często jest tak że jedyne żelastwo jakie w Tatrach wystaje spod śniegu to krzyż na Giewoncie. Owszem, można się do niego wpiąć, czemu nie. Ale trzeba tam jeszcze dojść i potem zejść. I żadna uprząż ani lonża ci w tym nic nie pomoże. Używanie zaś sprzętu "ferratowego" latem na OP i w innych podobnych miejscach zwiększa tylko korki, których i bez tego jest w ostatnich latach coraz więcej. Wracając zaś do zimy - zamiast uprzęży na ferraty najpierw kup czekan, raki, zestaw lawinowy. A najlepiej zacznij od jakiegoś kursu zimowego lub znajdź kogoś kto dużo zimą w Tatry chodził i będzie mógł ci nieco wiedzy przekazać na miejscu, w praktyce, a nie w internecie. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawmoss Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Co do pierwszej części, nigdy nie byłem w zimie więc nie wiedziałem że się nie przyda, dlatego właśnie prosiłem o opinię. O rakach i czekanie również myślałem i wpadł mi w oko pewien zestaw raków koszykowych. Tylko zgłupiałem odnośnie modelu flex - są one to miekszych butów. Ja posiadam buty salewa mit GTX i pytanie które taki do tych butów miał ktoś do ten model? https://8a.pl/zestaw-climbing-technology-nuptse-evo-flex-alpin-tour 22 godziny temu, Jędrek napisał: Używanie zaś podobnego sprzętu latem na OP i podobnych miejscach zwiększa tylko korki, których i bez tego jest w ostatnich latach sporo Tutaj ja czegoś nie rozumiem, mam się czuć mniej bezpiecznie i ryzykować bo z tyłu są korki? To nie jest tak że nie interesują mnie inni uczestnicy a korki mam gdzieś, rozumiem co masz na myśli dlatego nie jeszcze w Tatry w wakacje ale z drugiej strony nie będę rezygnował z bezpieczeństwa tylko dlatego że ktoś styłu goni jak BMW na utostradzie. To jest oczywiście moja opinia. Więc z uprzężą i lonża poczekam po prostu do lata ale skoro teraz są dobre ceny to zdecyduje się na zakup. Co uważacie na te modele które wyżej przedstawiłem? Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Pawmoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Dnia 15.12.2021 o 18:37, Pawmoss napisał: dlatego nie jeszcze w Tatry w wakacje ale z drugiej strony nie będę rezygnował z bezpieczeństwa a jakiej asekuracji używałeś podczas wycieczki na Rysy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Miałem się nie odzywać bo się na uprzężach wspinaczkowych nie znam , ale jeśli oceniasz zagrożenie na szlakach ubezpieczonych jako tak wysokie,że konieczna jest taka asekuracja to nie zapomnij o kasku.Myślę ,że biorąc pod uwagę natężenie ruchu oberwanie kamieniem jest co najmniej równie prawdopodobne jak odpadnięcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi