Guest Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Fajna całodzienna wycieczka lipiec 2019 start w Szczyrbskim Plesie przez dolinę Młynicką na Bystrą Ławkę a powrót doliną Furkotną. Quote Link to post Share on other sites
Anna M. 782 Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 (edited) Przeszłam ten piękny szlak w 2013 roku i każdemu będę go polecać. Pomimo niezbyt dobrej pogody było pięknie. Dopiero, gdy byliśmy w Dolinie Furkotnej, zaczęło powoli wychodzić słoneczko i zachód był piękny. Nie raz sobie myślałam, żeby powtórzyć ten szlak, tylko chyba już chodzę troszkę za wolno. Ciekawa jestem Agnieszka, czy poprawili łańcuchy? Jeden łańcuch tuż pod przełęczą był urwany, ot wisiała sobie taka dłuższa końcówka i dyndała ? Dało się wejść bez tego łańcucha, ale mogliby coś z tym zrobić. Edited September 11, 2019 by Anna M. 1 Quote Link to post Share on other sites
Niki 16 Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Łańcuch nie naprawiony 1 Quote Link to post Share on other sites
Anna M. 782 Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 22 godziny temu, Niki napisał: Łańcuch nie naprawiony A to już minęło 6 lat. Widocznie uważają, że jest on tam zbyteczny ? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,141 Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 (edited) Cześć. Tydzień temu tam byłem przy lekkim oblodzeniu i te łańcuchy pod przełęczą dość zbędne :P Szlak bardzo przyjemny, zaczynałem od Młynickiej, schodziłem furkotną. Wodospad Skok po solidnych opadach naprawdę super wygląda i robi wrażenie. Widokowo super, polecam wejść na Furkot (Oczywiście z przewodnikiem :D ), stamtąd widoki o niebo lepsze. Poniżej kilka zdjęć poglądowych. PS. Pozdrowionka dla młodych, którzy chyba pierwszy raz spotkali się z łańuchami w górach :) :) Mam nadzieje, że zeszliście bezpiecznie. Edited September 16, 2019 by Mateusz Z 5 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 882 Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 @Mateusz Z miałeś jakieś raczki, czy dało radę bez? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,141 Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Dało radę spokojnie bez. Nikt na szlaku nie miał raczków. Śniegu za wiele nie było i oblodzenie też w niektórych miejscach tylko. Solidne buty i jazda ? Im później tym wszystko bardziej topniało i zamiast lodu mokra skała się robiła. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Anna M. 782 Posted September 20, 2019 Share Posted September 20, 2019 @Mateusz Z Ale ten łańcuch za przełęczą (od strony Doliny Furkotnej), to raczej już przydatny ? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,141 Posted September 21, 2019 Share Posted September 21, 2019 12 godzin temu, Anna M. napisał: Ale ten łańcuch za przełęczą (od strony Doliny Furkotnej), to raczej już przydatny Jak najbardziej przydatny, szczególnie dla schodzących. Patrząc w dół z tego miejsca jest lekka lufa, tak więc warto mieć ten dodatkowy punkt podparcia dla komfortu psychicznego, chociaż tam skała jest nieźle urzeźbiona. Spokojnie tam można zejść "dupozjazdem" po skale :D 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts