Jump to content

Szlak Jaworzyna Tatrzańska Przełęcz pod Kopą 2021

Recommended Posts

Witam,

Czy w tym roku szlak ten będzie otwarty po 16.06.2021   ?

Ostatnio się na niego wybrałem i wróciłem po 2 km marszu asfaltu bo był  zamknięty .

https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49.2652420,20.1414210;49.2293480,20.2201540#49.23309/20.19733/14

W tamtym roku(lipcu chyba) była informacja, że szlak będzie zamknięty przez rok czasu.

Ciężko powiedzieć, kiedy otworzą bo oni nigdy się nie spieszą. Trzeba sprawdzać info na portalu tatrzańskim lub na sme.sk.

Zresztą było chyba tak, że po powodzi całą Jaworową zamknęli ale i tak w sierpniu widziałem z góry ludzi w dolinie(nasi rodacy znajdą wyjście z każdej sytuacji :))

Dnia 15.06.2021 o 20:32, Piotr Grzywa napisał:

Wujek google pomógł  i przetłumaczył :

Świetnie. Stęskniłem się już za Jaworową, jeszcze tylko niech Słowacy wyjaśnią kwestię ruchu turystycznego i na szlak pora wyruszyć ?

Witam,

Przełęcz pod lodowym Jaworową Dolina zdobyta w sobotę szklak otwarty w jednym miejscu ma zmienioną trasę.

https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49.2652420,20.1414210;49.1932720,20.1816220;49.2652420,20.1414210#49.26512/20.14137/12

Wypełniałem formularz wjazdu na Słowację  https://korona.gov.sk/ehranica/# tylko nie wiem po co im miejsce w którym będę odbywał kwarantannę jak jej nie podlegam ?  Wybrałem Tatrzańska Javorine wpisałem kod  pocztowy i ulice brak :).

Zero kontroli na granicy w Jurgowie jest nowa budka pograniczników i ograniczenie prędkości ale nie ma nikogo w niej.

Góral i którego nocowaliśmy ( Łapszanka ) mówił że robi chałupę na Słowacji i od tygodnia już ich nikt nie kontroluje na granicy .

• Like ! 5
4 godziny temu, Piotr Grzywa napisał:

Witam,

Przełęcz pod lodowym Jaworową Dolina zdobyta w sobotę szklak otwarty w jednym miejscu ma zmienioną trasę.

https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49.2652420,20.1414210;49.1932720,20.1816220;49.2652420,20.1414210#49.26512/20.14137/12

Wypełniałem formularz wjazdu na Słowację  https://korona.gov.sk/ehranica/# tylko nie wiem po co im miejsce w którym będę odbywał kwarantannę jak jej nie podlegam ?  Wybrałem Tatrzańska Javorine wpisałem kod  pocztowy i ulice brak :).

Zero kontroli na granicy w Jurgowie jest nowa budka pograniczników i ograniczenie prędkości ale nie ma nikogo w niej.

Góral i którego nocowaliśmy ( Łapszanka ) mówił że robi chałupę na Słowacji i od tygodnia już ich nikt nie kontroluje na granicy .

Dzięki za info! ?

W Jurgowie, na Łysej czy w Suchej Horze nie będzie żadnych kontroli. Więc się nie dziwię. 

W ogóle nie obawiam się wycieczek w Jaworowej czy Białej Wodzie. Chodzi tylko o policję na dalszych dystansach(czasem lubią zatrzymywać obce rejestracje).

Jak ten absurd będzie obowiązywał od 1 lipca to też będę wpisywał tak adresy(planuję wpisywać adresy schronisk przy których będę). ?

Czy przesłali Ci jakieś potwierdzenie rejestracji mailem? (bo czytałem że tak powinni robić)

Tak przesłali mailem potwierdzenie i dodatkowo jak przekroczyłem granicę dostałem sms-a :

NCZI: Vasa registracia pri prichode zo zahranicia bola zaevidovana.Prisli ste z krajiny zaradenej do zeleneho zoznamu.Dodrzte povinnu izolaciu, ak sa na Vas vztahuje.Termin PCR testu Vam bude prideleny po spracovani Vasej poziadavky.Dodatocne informacie k izolacii a k spracovaniu osobnych udajov: www.uvzsr.sk.

czyli wg wujka googla:

NCZI: Twoja rejestracja została zarejestrowana w dniu przyjazdu z zagranicy Przyjechałeś z kraju wymienionego na zielonej liście Przestrzegaj obowiązkowej izolacji, jeśli dotyczy. Test PCR zostanie Ci przydzielony po rozpatrzeniu wniosku. www.uvzsr.sk.

• Like ! 2
Dnia 22.06.2021 o 18:01, Agent02 napisał:

Pisałeś, że na granicy nie miałeś kontroli, a mimo to dostałeś sms. Jak ten system działa zatem?

Sms-a dostałem bo podałem numer telefonu w formularzu i jak pojawiłem się na Słowacji to może ich system AI skojarzył  te dwa fakty i wysłał mi info SMS-em.

• Like ! 1

A dzisiaj w nocy o 1.50  otrzymałem kolejny :

Pre ucely ziskania Digitalneho COVID preukazu EU Vam bol prideleny Vas osobny COVID-19-PASS: 8BE-69F.... Uchovajte si ho.

W celu uzyskania cyfrowej karty COVID UE przydzielono Ci osobisty COVID-19-PASS: 8BE-69F-.... Zatrzymaj to.

• Wow 1