Olekk Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Cześć, Ostatnio na Diablaku miałem taki problem:VID_20210409_102849.mp4 (dropbox.com) i strasznie mi przewiało nogi w spodniach z Dechatlonu za 50 zł. Jakie spodnie powinienem kupić, żeby ochronić się przed tym? Googlowałem softshelle, ale one ważą po 0,5 kg (te z Dechatlonu może z 200 g). Albo to może bielizna termiczna jest potrzebna, żeby była po prostu druga warstwa? Chciałbym, zeby te spodnie można używac też w lecie. Chciałbym też żeby materiał był rozciągliwy. Co jest kompromisem najlepszym wobec takich wymagań? Pozdrawiam! Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Napiszę Ci jak ja to robię. Otóż spodni z keczuy za drobne pieniądze używam cały rok , różnicą jest warstwa spodnia z bielizny termo /no name/.Mnie to wystarcza w warunkach zimowych tak do -15 odczuwalnej. Jedna tylko uwaga jest to całkowicie wystarczające do póki się ruszasz w razie utraty mobilności to za mało,dlatego w zimie w plecaku wędruje ze mną jeszcze jedna grubsza warstwa spodnia właśnie na okoliczność problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olekk Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 2 hours ago, Luk_ said: Jeśli szukasz kompromisu, by pasowały zarówno na lato jak i na zimę to softshellowe. Zimą jeśli będzie bardzo zimno to pod nie wlatuje termo. Gorzej latem, jeśli ciepło, to trochę nogi mogą Ci się zagrzać, ale poza tym powinno być git A da się kupić spodnie softshellowe LEKKIE do ok. 350 zł? One wszystkie są rozciągliwe, czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olekk Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 20 hours ago, barbie609 said: Napiszę Ci jak ja to robię. Otóż spodni z keczuy za drobne pieniądze używam cały rok , różnicą jest warstwa spodnia z bielizny termo /no name/.Mnie to wystarcza w warunkach zimowych tak do -15 odczuwalnej. Jedna tylko uwaga jest to całkowicie wystarczające do póki się ruszasz w razie utraty mobilności to za mało,dlatego w zimie w plecaku wędruje ze mną jeszcze jedna grubsza warstwa spodnia właśnie na okoliczność problemów. A ta bielizna termo to lepiej syntetyk, czy z dodatkeim wełny merino? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Na dół używam syntetyka , ale sądzę że merino też się sprawdzi ,no i w zimie stuptuty. Merino używam na górę w zestawie z swetrem z wełny /też no name/ i z kurtką uniwersalną keczuy też się sprawdza. Czasami idę w samym swetrze. Sytuacja taka jak na dole to jest dobre do ruchu ,awaryjnie w plecaku dodatkowy ocieplacz, teraz używam taniego martensa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 @Olekk zobacz na spódnie Milo. Są trochę droższe, ale sprzęt na lata. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Na Twoim miejscu kupiłbym lekkie i cienkie spodnie na lato. I w zależności od temperatury (pory roku) docieplałbym je warstwą bielizny termicznej. Ja w takich spodniach chodzę zarówno latem, jak i zimą - w połączeniu z kalesonami z merino sprawdziły się nawet w temperaturze - 25. Milo to dobry wybór, polska, zacna marka, choć od pewnego czasu szyjąca już niestety w Chinach. Jeśli szukasz czegoś tańszego, niezłe spodnie kupisz rownież w Decathlonie. Jeśli nie zamierzasz wędrować w ekstremalnych warunkach, odradzałbym Ci zakup wszelkich spodni ocieplanych albo z membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi