MonteLaguna Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek więc umieszczam tutaj. Nigdzie nie znalazłem przydatnych informacji o punktach wejściowych do TPN. Zalety i Wady danego punktu. Nie we wszystkich jeszcze byłem, ale na temat niektórych mogę się wypowiedzieć. Prosiłbym o informację o pozostałych w miarę możliwości. Lista wejść do TPN (od wschodu na zachód mam nadzieję że żadnego nie przeoczyłem) 1 PALENICA BIAŁCZAŃSKA Zalety: - duży parking - dobry punkt wypadowy w Tatry Wysokie (Moko, D5SP) Wady - chyba najdroższy parking - szybko się zapełnia - możliwe korki przy dojeździe 2 WIERCH PORONIEC Zalety: - dobry punkt wypadowy w partie reglowe i Gęsią Szyję Wady: - cena parkingu chyba jest zmienna 3 DOLINA FILIPKA/ZAZADNIA Zalety: - dobry punkt wypadowy w partie reglowe i Gęsią Szyję 4 BRZEZINY Zalety: - Alternatywa dla Kuźnic do wypraw w okolice Hali Gąsienicowej 5 TOPOROWA CYRHLA Zalety: - Darmowy parking Wady: - Bardzo mały parking - Kiepski punkt wypadowy (blisko tylko na Kopieniec Wielki) 6 JASZCZURÓWKA Zalety: - Alternatywa do podejścia na Nosal i Kopieniec Wielki 7 KUŹNICKA POLANA Zalety: - Blisko Nosala 8 KUŹNICE Zalety: - Dobry punkt wypadowy na Halę Gąsienicową, Kondratową i Kasprowy Wierch Wady: - Daleko do parkingu 9 DOLINA BIAŁEGO 10 DOLINA KU DZIURZE 11 DOLINA STRĄŻYSKA Zalety: - Najszybsza trasa na Giewont i Sarnia Skałę - Bliskość parkingu 12 ZA BRAMKĄ 13 GRONIK 14 NĘDZÓWKA 15 KIRY Zalety: - Dobry punkt wypadowy w Tatry Zachodnie - Bliskość parkingu 16 POLANA BIAŁY POTOK 17 SIWA POLANA Zalety: - Dobry punkt wypadowy w Tatry Zachodnie - Bliskość parkingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 4. Brzeziny - wady: paskudna, kamienista droga, bez ciekawych widoków, aż nogi bolą na samą myśl, że ma się tamtędy iść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Tak 4 jest okropna i ma jedną straszną wadę - brak zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 8 godzin temu, Agnieszka GP napisał: Tak 4 jest okropna i ma jedną straszną wadę - brak zalet Zaleta jest taka, że nikt nie lubi tej drogi, dlatego na szlaku nie masz tłumów i możesz w spokoju i ciszy iść :). I mam kolejną wadę 4! Podobno na tym szlaku można spotkać niedźwiedzie, więc biorąc pod uwagę fakt, że nikt nie chodzi tę drugą jeśli nie musi + obecność niedźwiedzi = jeśli spotkasz niedźwiedzia, to on z braku wyboru zje Ciebie, bo nie ma innych alternatyw 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca W dniu 11.09.2019 o 22:57, Ann napisał(a): 4. Brzeziny - wady: paskudna, kamienista droga, bez ciekawych widoków, aż nogi bolą na samą myśl, że ma się tamtędy iść Droga poprawiona, widoków więcej dzięki halnemu i kornikom. No i parking ze 3 razy dłuższy niż parę lat temu. Nic tylko jechać i iść Zadziwia mnie tylko tempo podwyżek cen biletów do TPN, w ciągu 5 lat z 6 na 11 zł. Moje dochody w takim tempie nie wzrosły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca W dniu 29.08.2019 o 20:50, MonteLaguna napisał(a): 5 TOPOROWA CYRHLA Zalety: - Darmowy parking Wady: - Bardzo mały parking Darmowego już żadnego tam nie ma, za to płatnych namnożyło się co niemiara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca I jeszcze odnośnie parkingów - mam wrażenie że wszędzie gdzie tylko się da, powstały nowe parkingi. Np. na trasie z Bukowiny w kierunku Morskiego Oka chyba kilkanaście w ciągu paru lat, a widziałem że jeszcze szykują kolejne. I oczywiście prawie wszystkie z hasłem "Parking Morskie Oko" Ostatnio nawet na tej łące poniżej przystanku na Głodówce też już kilkadziesiąt aut stało. Ciekawe czy ten trend się kiedyś odwróci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 11 godzin temu, Jędrek napisał(a): Ciekawe czy ten trend się kiedyś odwróci... Pewnie tak. Zamiast parkingów będą powstawać lądowiska dla dronów osobowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi