Mnich Admin Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 @Artur Sto nie tylko uczestnik naszej forumowej społeczności i mój górski przyjaciel. To również człowiek dusza i świetny kompan górskich wędrówek, którego słuchać można godzinami. Dlatego długo się nie zastanawiałem, kiedy mój górski druh, przy okazji mojej eksploracji Beskidu Żywieckiego przyjechał po mnie i zabrał mnie w swoje rodzinne strony. Naszym celem była Polica, szczyt o wysokości 1369 m, na zboczach którego w 1969 roku rozbił się samolot LOT. W katastrofie zginęli wszyscy obecni na pokładzie - 53 osoby. Wystartowaliśmy z Przełęczy Zubrzyckiej, do pokonania mieliśmy ponad 550 m przewyższenia. Po około dwóch godzinach znaleźliśmy się na szczycie. Nie było tłumów, jak w Tatrach, ale widoków, na jakie liczyliśmy też nie było. Tatry praktycznie nie widoczne, wysoka temperatura i popołudniowa pora zrobiły swoje. Poniżej kilka fotek z naszej wyrypy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 7 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Wystartowaliśmy z Przełęczy Zubrzyckiej, a jak schodziliście ? Kiedyś robiliśmy tą trasę z zejściem do Sidziny na Wielką Polanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Tą samą drogą - na przełęczy mieliśmy zaparkowane auto. Śpieszyliśmy się, tego samego dnia miałem pociąg powrotny do Warszawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 18 godzin temu, barbie609 napisał: a jak schodziliście ? Kiedyś robiliśmy tą trasę z zejściem do Sidziny na Wielką Polanę. Jeśli kogoś nie ogranicza powrót do, pozostawionego przy wejściu na szlak, auta to najfajniejszą opcją jest zejście czerwonym szlakiem w kierunku Cupla i dalej niebieskim do stacji PKP w Kojszówce. Zaliczycie wtedy jeszcze kolejne beskidzkie szczyty - Okrąglicę, Urwanicę, Naroże, Soskę, pójdziecie zboczem Drobnego Wierchu i Burdelowej Góry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 9 minut temu, Artur S napisał: do stacji PKP w Kojszówce. jest to pomysł. My bardzo często posługujemy się więcej niż jednym samochodem. Przy ostatniej wizycie na Hali Krupowej jeden mieliśmy w Zawoi Suchej Górze a drugie w Sidzinie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 (edytowane) 13 minut temu, barbie609 napisał: jest to pomysł. My bardzo często posługujemy się więcej niż jednym samochodem. Przy ostatniej wizycie na Hali Krupowej jeden mieliśmy w Zawoi Suchej Górze a drugie w Sidzinie. Sucha Góra to jeszcze nie Zawoja. To część Skawicy tak gwoli poprawności terytorialnej . Jeśli jedziecie dwoma autami to ciekawą opcją jest zostawienie jednego w Bystrej na parkingu koło kościoła i dojście czerwonym do Cupla i dalej do Bystrej. Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Artur S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 41 minut temu, Artur S napisał: w Bystrej na parkingu koło kościoła i dojście czerwonym do Cupla i dalej do Bystre czyli z Bystrej Podhalańskiej czerwonym w stronę Cupla i jak dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 (edytowane) 59 minut temu, barbie609 napisał: czyli z Bystrej Podhalańskiej czerwonym w stronę Cupla i jak dalej? Dalej cały czas czerwonym w kierunku przełęczy Malinowe, potem Naroże, Urwanica, Okrąglica z kaplicą i Hala Krupową schronisko. No a zejście to już zależy od miejsca zostawienia drugiego auta, ja np lubię iść nie szlakiem tylko droga którą dostarczają towar do schroniska. Auto można zostawić na przełęczy przy kaplicy, tylko w niedzielę jak są msze to nie na tam miejsca Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Artur S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi