Kamil Bielenda Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Cześć! Chciałbym prosić o poradę i opinię doświadczonych tatromaniaków w sprawie butów zimowych. Interesują mnie porządne buty górskie do zimowej turystyki wysokogórskiej głównie w tatrach, ale nie wykluczam też sporadycznych wędrówek w alpach. To będzie mój drugi sezon zimowy w tatrach i w planach jest Świnica, Giewont oraz Kozi Wierch. Jeśli chodzi o pieniążki to chciałbym się zamknąć tak do 1000 PLN. Zależy mi na tym by był to sprawdzony model z możliwością założenia raków koszykowych i półautomatycznych. Pomożecie? Thanks from the Mountain! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Jak zwykle kupuję wszelakie obuwie przez sieć, to buty zimowe były jedynym przypadkiem, który skłonił mnie do wizyty w sklepie stacjonarnym Co prawda teraz okres jest nieciekawy, gdyż buty zimowe w promocji można kupić wiosną/latem, ale może gdzieś coś znajdziesz do 1K złociszy. Z porad, to zabierz swoje raki, by przetestować jak się zapinają na danej podeszwie - zwykle jest to kompatybilne, ale czasami po prostu niektóre kombinacje niewygodnie dopasować zatrzasnąć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Bielenda Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Dzięki za garść dobrych rad, szczególnie z tymi rakami. Tylko masz może jakiś dobry sprawdzony model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 8 minutes ago, Kamil Bielenda said: Tylko masz może jakiś dobry sprawdzony model? Heh, każdy ma inna stopę... Dla mnie np. La sportivy i Scarpy mają zbyt sztywne podeszwy, więc to nasze stopy muszą się dopasować do nich, a nie odwrotnie. Aku mi podpasowały, gdyż były miękie i przyjemne, wciąż zachowując twardość podeszwy 'D'. Często też zwracam uwagę na grubość zastosowanej skóry - gdy zjedzie Ci noga na trawersie nabicie kolcem/czekanem buta nie spowoduje uszkodzenia, co w syntetykach może się przytrafić. Jeśli nie mieszkasz na końcu świata, to odwiedź sklep z jak najszerszą ofertą i poprzymierzaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Bielenda Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Będę próbował coś zmierzyć, ale w Rzeszowie ciężko o sklep gdzie można znaleźć buty tego typu Obecnie waham się między: Asolo Elbrus Goretex Vibram, a Zamberlan Baltoro GTX. Co sądzicie o tych modelach? Edytowane 7 Listopada 2019 przez Kamil Bielenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 od lat używam Hanwag Alaska GTX latem i zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi