marcel089 Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Witam, Kupiłem swoje pierwsze kijki trekkingowe. Wybór padł na BD Trail Ergo Cork https://www.blackdiamondequipment.com/en_US/product/trail-ergo-cork-trek-poles/ Zdecydowało to "ergonomiczne" wygięcie chwytu, które zresztą okazało się dla mnie bardzo wygodne. W sobotę miałem okazję je wypróbować i ogólnie jestem bardzo zadowolony, nie wyobrażam sobie już wyjścia na szlak bez kijków. Zauważyłem jednak mały problem. Otóż przy szybkim marszu, zwłaszcza na płaskich odcinkach, i energicznym wbijaniu kijków, mają one tendencję do wpadania w rezonans i mocnego wibrowania. Drgania przenoszą się na nadgarstki i z czasem staje się to dość uciążliwe. Czy ktoś miał taki problem. Jak obserwowałem innych na szlaku, to nie zauważałem tego, nawet w najprostszych marketowych kijach. Czy może to kwestia techniki chodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Hmmm....trochę z kijami już chodzę ale ze zjawiskiem rezonansu się nie spotkałem.Może dlatego ,że na utwardzonych płaskich odcinkach nie kijków nie używam. Rzadko stosuję narciarską pracę kijów.Dla mnie to raczej coś w rodzaju napędu 4x4 na trudniejszych miejscach , nowocześniejszy kij alpejski, odciążenie przy zejściach,coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Problem był faktycznie tylko przy "narciarskiej" pracy, jak w nordic walking. Widocznie takie kije tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Istnieją gumowe nakładki na końcówki , jeśli nie było w komplecie to musisz dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Dnia 12.10.2021 o 15:36, marcel089 napisał: Problem był faktycznie tylko przy "narciarskiej" pracy, jak w nordic walking. Widocznie takie kije tak mają. @marcel089 to kwestia techniki "nordikowej", a raczej problemów z nią. Wibrowanie kijków pojawia sie często, gdy zbyt późno łapie sie kij i on nie bardzo się osadza w podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi