Kalder Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) Cześć wszystkim.Mam problem z wyborem swoich pierwszych butów do górskich wędrówek i nie za bardzo wiem co zrobić. Naczytałem się różnych artykułów na ten temat i teraz mam tylko jeszcze większy mętlik w głowie. O ile wszyscy się zgadzają że dobre buty to podstawa w góry tak ile ludzi tyle opinii co to właściwie znaczy (niskie vs wysokie, z membraną czy bez itp itd).Wiem że buty należałoby dobrać pod konkretny typ szlaków i wymagania i tu jest właśnie problem ponieważ jestem kompletnym amatorem który dopiero chce zacząć swoje wędrówki i będą to na razie wypady w różne rejony Polski i różne góry żeby samemu się przekonać gdzie mi się najbardziej podoba. Na początek będą też to na pewno proste szlaki na które nawet w adidasach bym mógł wyjść.Szukam więc butów dość mocno uniwersalnych w których mógłbym się wybrać na szlak zarówno w środku lata jak i jesienią czy wiosną (o wyprawach zimowych nie myślę na razie w ogóle, a jak pomyślę to raczej bym już szukał butów typowo zimowych).Czy w moim wypadku najlepiej byłoby więc pójść w buty 3/4 za kostkę? Wiele osób poleca buty takich firm jak Garmont, Aku, Scarpa, Salewa jednak to raczej wydatek rzędu 700+ i nie wiem czy dla takiego amatora jak ja nie byłby to przerost formy nad treścią. Z drugiej strony wydać 300 złotych na byle co tylko po to by po 3-4 wyprawach wymienić je na coś lepszego też nie bardzo mi pasuje.Czy są właściwie jakieś buty godne polecenia w przedziale 300-500? Jeżeli tak to mógłby ktoś podać parę modeli? But muszę koniecznie przymierzyć a wiadomo że często w sklepach stacjonarnych nie ma wielkiego wyboru na stanie.Czy może jednak uważacie że są modele na które zdecydowanie warto wydać te 700+ i lepiej zaczekać i dołożyć? Edit: Przepraszam za tło pod tekstem ale post kopiowałem i nie wiem jak to usunąć Edytowane 23 Lipca 2021 przez Kalder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Hej. Na lekkie trekingi wystarczą Ci buty trekkingowe :) np z Decathlonu keczuła mh500, Salomony są do 300 zł. Są też do 500 zł takich firm jak Salewa itp, byle nie pod półautomaty. Ja długo chodziłem w najtańszych z Decathlonu, potem kilka lat w Salomonach z ciucholandu za 19 zł. :D Niedawno przeszedłem na podejsciowki latem (z których jestem średnio zadowolony) albo sztywne pod półautomaty. Wybór masz na prawdę duży, idź do sklepu, przymierz i wybierz :) Na lato w Beskidy chciałem kupić Merelle z Decathlonu, ale jakoś ta siatka i lekkość mnie zniechęciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Po taniości jeśli ma być Wygodnie + Przyczepnie bierz North face'y albo Salomony Jeśli ma być Trochę Trwałe to bierz Wolfskiny/Hanzele Z przymierzaniem Ci nie pomogę, bo nie praktykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalder Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 (edytowane) A czy np takimi modelami warto się interesować? https://www.salomon.com/pl-pl/shop-emea/product/outback-500-gtx.html#color=42087 https://www.polarsport.pl/buty/buty-trekking/buty-asolo-finder-gv.html https://www.polarsport.pl/buty/buty-trekking/buty-scarpa-mojito-hike-gtx.html Edytowane 24 Lipca 2021 przez Kalder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Heh, te z ostatniego linku zanabyłem wiosną - średnio zadowolony jestem... Może odpowiedz na pytania "Jak bardzo ślizgasz się na szlaku?" oraz "Jakiej amortyzacji wymagasz od butów?" Wtedy będzie łatwiej Ci coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalder Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Ale wtedy to trzeba by było iść najpierw na szlak Naprawdę muszę kupić jakieś buty najpierw bo moje obecne "codzienne do łażenia" powodują bóle stopy po około 2h bo są za wąskie i nie wybieram się w takich w góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 No to na początek spójrz na La sportiva Blade - łaziło mi się w nich przyjemnie, były całkiem przyczepne, tylko raz mi przegrzały kopyta - z tego co widzę jeszcze są w sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speed2013 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Ja zawsze trzymam się marki Salomon. Wg mnie bardzo dobra, tylko trochę droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex14 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Garmont.....................Nie. Dziękuję. Nie polecam. Całe szczęście, że nie na szlaku. Wyjąłem przed sezonem z pudełka. Chciałem zaimpregnować. Oto co się stało: https://drive.google.com/file/d/1yvXskbSv-O-nbVfpaAG4yPLQAgfMIiP3/view?usp=sharing , https://drive.google.com/file/d/1TznlaQboAhvNRnrp4XIuFHOKFZUu8EnY/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi