sunix Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Czołem ! Pytanie do doświadczonych górołazów. Po górach chodzę mniej lub bardziej intensywnie od kilku lat. Wydaje mi się, że jakąś tam kondycję udało mi się wypracować gdzie np. 30km w jeden dzień i 1,5km przewyższeń z ciężkim plecakiem jest w zasięgu moich możliwości. Również po pracy staram się aktywnie spędzać czas. Byłem ostatnio na Przełęczy pod Chłopkiem z Palenicy, całą trasę zrobiłem w 10h. Po powrocie do domu doznałem kilku mocniejszych skurczy mięśni co odczuwałem przez kolejne kilka dni. Pierwszy raz przydarzyła mi się taka sytuacja, nigdy wcześniej do tej pory nie miałem tak mocnych skurczy. Pytanie co może być tego przyczyną ? Brak magnezu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ann Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Miałam ten sam problem dopóki nie zaczęłam pić wody. Od paru lat piję Muszynianke w dużych ilościach, na szlak też biorę butelki tej wody i problem się skończył (nawet tak jak kiedyś powieka mi nie drży :D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunix Opublikowano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Dzięki za odpowiedź, zainwestuję w magnez a jeżeli chodzi o izotonik to przyznaję, że na tą konkretną wyprawę zapomniałem zapakować do plecaka bidon z płynem. zwłaszcza że w górach zawitała a kolejna wędrówka za kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 4 minuty temu, sunix napisał: Dzięki za odpowiedź, zainwestuję w magnez a jeżeli chodzi o izotonik to przyznaję, że na tą konkretną wyprawę zapomniałem zapakować do plecaka bidon z płynem. zwłaszcza że w górach zawitała a kolejna wędrówka za kilka dni. Jeśli chcesz suplementować magnez to wybierz naturalny związek magnezu bo tylko taki dobrze się wchłania i jest łatwo przyswajalny. Wiem coś o tym bo przez trzy lata miałam problem z niedoborami magnezu a przez to problemy z sercem. Dopiero dobry kardiolog dobrał mi odpowiedni suplement i odpowiednią dawkę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunix Opublikowano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Dzięki za podpowiedź, postaram się wybrać coś odpowiedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Uzupełnianie elektrolitów w trakcie i po wyprawie uważam za podstawę w plecaku gorzka czekolada, sok pomidorowy woda z dodatkiem soli:) magnez świetnie wchłania się przez skórę przewód pokarmowy ma ograniczoną wchłanialność ,a więc kąpiele w soli magnezowej czy moczenie stóp w takim roztworze bardzo pomagają;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi