mszarek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Hej wszystkim! Zawsze chodziłem w góry poza sezonem zimowym, więc wystarczały mi "mało górskie" buty (jakieś trailowe Mizuno). Chciałbym w tym roku odwiedzić góry w sezonie zimowym (myślałem najwyżej o Tatrach), ale problemem jest brak odpowiedniego obuwia. Poszukuję zatem obuwia, które będzie jak najbardziej uniwersalne (czyli zima + gruba skarpeta + jesień/zima + ewentualnie lato w górnych partach jeśli jest to możliwe). Robiąc wywiad zarówno tutaj na forum, jak i na reddicie i innych potencjalnych źródłach wiedzy, doszedłem do wniosku, że najlepszym obuwiem do moich wymagań będzie La Sportiva Trango Trk Leather Gtx, jednakże, nigdzie na miejscu nie miałem możliwości przymierzenia odpowiedniego rozmiaru dla mnie, na miejscu sprzedawca polecił mi Salewa Rapace Mid Gtx, twierdząc że są to dobre buty dla moich zastosowań - założyłem je i były bardzo wygodne, ale znalazłem na internecie opinie, że są ciężkie i ciepłe. Dodatkowo na internecie znalazłem Salewy Crow Gtx i Salewa Mountain Trainer Mid Gtx. Od razu chciałbym też kupić do nich raki, najlepiej półautomatyczne (z myślą o zimie). Co uważacie o wspomnianych butach, które byłyby najlepsze do moich wymagań? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 La Sportiva Trango biją, i to o kilka długości, wszystkie Salewy. Są wygodniejsze i przyczepniejsze. To po pierwsze. A po drugie, wątków o butach jest na tym forum sporo, nie ma sensu tworzyć kolejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Dnia 18.01.2021 o 07:08, Mnich Moderator napisał: La Sportiva Trango biją, i to o kilka długości, wszystkie Salewy. Są wygodniejsze i przyczepniejsze. To po pierwsze. A po drugie, wątków o butach jest na tym forum sporo, nie ma sensu tworzyć kolejnych Nie wiem, czy biją, ale jako użytkowniczka La Sportiv mogę potwierdzić, że to super buty na zimę (o czym już wielokrotnie pisałam) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regzio Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Również poszukuję butów, które będę mógł używać zarówno zimą (z rakami), jak i jesienią/wiosną, bo latem myślę, że będzie za ciepło w takich butach. Znalazłem kilka modeli, jednak nie wiem, który z nich najlepiej wybrać: Wspomniane wcześniej La Sportiva trango trk Meindl Litepeak GTX Scarpa Marmolada pro hd Zamberlan Baltoro (półautomaty) lub Baltoro Lite Dachstein Super Leggera Guide Dachstein Grimming (półautomaty) Chyba, że macie inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 1 hour ago, Regzio said: będę mógł używać zarówno zimą (z rakami), jak i jesienią/wiosną To może zapytam w ten sposób - jesienią/wiosną jeździsz na oponach zimowych? Bo w Tatrach, zwłaszcza jesienią, gdy jeszcze nie ma śniegu sens takich butów jest żaden. Nie będzie ani wygodnie, ani przyczepnie no i zajedziesz podeszwę kilka razy szybciej, niż zimą - no chyba, że taki masz plan, konsumpcjonizm fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 23 godziny temu, Regzio napisał: Również poszukuję butów, które będę mógł używać zarówno zimą (z rakami), jak i jesienią/wiosną, bo latem myślę, że będzie za ciepło w takich butach. Znalazłem kilka modeli, jednak nie wiem, który z nich najlepiej wybrać: Wspomniane wcześniej La Sportiva trango trk Meindl Litepeak GTX Scarpa Marmolada pro hd Zamberlan Baltoro (półautomaty) lub Baltoro Lite Dachstein Super Leggera Guide Dachstein Grimming (półautomaty) Chyba, że macie inne propozycje W pierwszej kolejności zainteresował bym się LS Trango. Są bardzo dobrze amortyzowane. W drugiej - Meindlami Litepeak. Te są dość lekkie, spokojnie będziesz mógł w nich chodzić wiosną, albo jesienią, a i z rakami koszykowymi dadzą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regzio Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Dnia 17.02.2021 o 10:09, Q'bot napisał: To może zapytam w ten sposób - jesienią/wiosną jeździsz na oponach zimowych? Bo w Tatrach, zwłaszcza jesienią, gdy jeszcze nie ma śniegu sens takich butów jest żaden. Nie będzie ani wygodnie, ani przyczepnie no i zajedziesz podeszwę kilka razy szybciej, niż zimą - no chyba, że taki masz plan, konsumpcjonizm fajna sprawa Zamówiłem 3 pary butów do przymiarki: Scarpa ZG PRO GTX - rozmiar 46 - 30cm, były dobre w cienkiej skarpecie, przy grubszej już było mało miejsca na palce i przy dłuższym chodzeniu mógłby być problem Zamberlan baltoro lite - rozmiar 46,5 również za małe Zamberlan Guide gt rr - rozmiar 46, niby 30 cm, ale nawet ich nie wiazałem, było ciasno już w cieńszej skarpecie Po zastanowieniu się stwierdziłem, że dwie pary będą lepszym pomysłem. Ogólnie to jest spory problem z rozmiarami butów, większości modeli nie ma już dostępnych. Aktualnie planuje zakup butów Salewa Wildfire gtx, jako buty na lato, ew. jesień i wiosnę w Tatry. Znalazłem je akurat w dobrej promocji za około 450zł, nie ma też problemu z dostępnością rozmiarów. Myślicie że będą dobrym wyborem? Dodam że nie są na vibramie, tylko na podeszwie pomoca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi