peter1 1,119 Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 (edited) Lodowa Kopa(2602-03 lub inne źródła 2611-12) - piękny, dwuwierzchołkowy szczyt w głównej grani Tatr oddzielony od Lodowego Szczytu Lodową Szczerbiną a od Małego Lodowego Lodową Przełęczą. Niesłusznie traktowany jako dodatek do Lodowego. Wejście od Lodowej Przełęczy łatwe, małe problemy orientacyjne mogą się pojawić jak ktoś wejdzie w zły żleb. Natomiast z Kopy prowadzi droga granią na Lodowy przez Szczerbinę i jest to jedna z najtrudniejszych tras. Polecam jako osobną wyprawę a nie jako dodatek do Lodowego. ? Ktoś już był z Was? Widok z Pośredniej Edited January 2, 2021 by peter1 3 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted January 2, 2021 Author Share Posted January 2, 2021 Moja trasa: Javorina - Dolina Jaworowa - Lodowa Przełęcz - Lodowa Kopa. Powrót tą samą drogą. ? Jaworowe i Dol. Jaworowa Stawy Spiskie Jaworowy Stawek Sławkowski Lodowy Na szczycie Durne i Łomnica Lodowa Kopa Lodowy Kopa Kopa i Lodowy Baranie Rogi Durne i Łomnica wierzchołek Kopy Pośrednia po prawej Lodowa Przełęcz i właściwy żleb 7 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 @peter1 serce się rwie do gór, jak się foty Twoje ogląda... piękne! 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted January 3, 2021 Author Share Posted January 3, 2021 15 godzin temu, jaaga76 napisał: @peter1 serce się rwie do gór, jak się foty Twoje ogląda... piękne! Dzięki! Nie zawsze jakość zdjęć jest dobra ale staram się szperać i zamieszczać co mogę.? 1 Quote Link to post Share on other sites
groszek 1 Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 Witam?️. Fotki ?? . Oglądałem kiedyś Lodową K. z Małego Lodowego. Zachęcająca sprawa, jednak wejście jakoś zawsze odkładałem na "potem". W tym roku, latem zamierzam jednak wejść na L.K. . W związku z tym mam prośbę : czy mógłbyś zamieścić jakąś poglądową mapkę wejścia na K.L. od str. Przełęczy Lodowej lub może jakiś szczegółowszy opis wejścia . Jeśli była by taka możliwość i chęć z Twojej strony, to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam ?️ 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted March 6, 2021 Author Share Posted March 6, 2021 @groszek mapkę poglądową ciężko byłoby zrobić bo potrzeba konkretnego ujęcia u ujścia żlebu(a żleb jest długi i skręca). Trzy ostatnie zdjęcia pokazują ten żleb. Punktem charakterystycznym jest mniszek po prawej stronie(na przedostatnim zdjęciu) i do niego trzeba iść i go minąć. Korzystałem z opisów Szczerby i Paryskiego, to wystarczy w zupełności. Jak nie posiadasz to daj znać(w wolnej chwili poszukam, zrobię fotkę i na priv wyślę). 1 Quote Link to post Share on other sites
groszek 1 Posted March 6, 2021 Share Posted March 6, 2021 13 godzin temu, peter1 napisał: @groszek mapkę poglądową ciężko byłoby zrobić bo potrzeba konkretnego ujęcia u ujścia żlebu(a żleb jest długi i skręca). Trzy ostatnie zdjęcia pokazują ten żleb. Punktem charakterystycznym jest mniszek po prawej stronie(na przedostatnim zdjęciu) i do niego trzeba iść i go minąć. Korzystałem z opisów Szczerby i Paryskiego, to wystarczy w zupełności. Jak nie posiadasz to daj znać(w wolnej chwili poszukam, zrobię fotkę i na priv wyślę). Dzięki za wskazówki. Przypatrzę się wnikliwiej na ujęcia tego żlebu. Poza tym jeśli nie sprawiłoby to zbytniego kłopotu, prosiłbym Cię o opisy Paryskiego i Szczerby. Oczywiście nie ma pośpiechu i nie nalegam . Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts