peter1 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Lodowa Kopa(2602-03 lub inne źródła 2611-12) - piękny, dwuwierzchołkowy szczyt w głównej grani Tatr oddzielony od Lodowego Szczytu Lodową Szczerbiną a od Małego Lodowego Lodową Przełęczą. Niesłusznie traktowany jako dodatek do Lodowego. Wejście od Lodowej Przełęczy łatwe, małe problemy orientacyjne mogą się pojawić jak ktoś wejdzie w zły żleb. Natomiast z Kopy prowadzi droga granią na Lodowy przez Szczerbinę i jest to jedna z najtrudniejszych tras. Polecam jako osobną wyprawę a nie jako dodatek do Lodowego. Ktoś już był z Was? Widok z Pośredniej Edytowane 2 Stycznia 2021 przez peter1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Moja trasa: Javorina - Dolina Jaworowa - Lodowa Przełęcz - Lodowa Kopa. Powrót tą samą drogą. Jaworowe i Dol. Jaworowa Stawy Spiskie Jaworowy Stawek Sławkowski Lodowy Na szczycie Durne i Łomnica Lodowa Kopa Lodowy Kopa Kopa i Lodowy Baranie Rogi Durne i Łomnica wierzchołek Kopy Pośrednia po prawej Lodowa Przełęcz i właściwy żleb 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 @peter1 serce się rwie do gór, jak się foty Twoje ogląda... piękne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 15 godzin temu, jaaga76 napisał: @peter1 serce się rwie do gór, jak się foty Twoje ogląda... piękne! Dzięki! Nie zawsze jakość zdjęć jest dobra ale staram się szperać i zamieszczać co mogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszek Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Witam. Fotki . Oglądałem kiedyś Lodową K. z Małego Lodowego. Zachęcająca sprawa, jednak wejście jakoś zawsze odkładałem na "potem". W tym roku, latem zamierzam jednak wejść na L.K. . W związku z tym mam prośbę : czy mógłbyś zamieścić jakąś poglądową mapkę wejścia na K.L. od str. Przełęczy Lodowej lub może jakiś szczegółowszy opis wejścia . Jeśli była by taka możliwość i chęć z Twojej strony, to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 @groszek mapkę poglądową ciężko byłoby zrobić bo potrzeba konkretnego ujęcia u ujścia żlebu(a żleb jest długi i skręca). Trzy ostatnie zdjęcia pokazują ten żleb. Punktem charakterystycznym jest mniszek po prawej stronie(na przedostatnim zdjęciu) i do niego trzeba iść i go minąć. Korzystałem z opisów Szczerby i Paryskiego, to wystarczy w zupełności. Jak nie posiadasz to daj znać(w wolnej chwili poszukam, zrobię fotkę i na priv wyślę). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszek Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 13 godzin temu, peter1 napisał: @groszek mapkę poglądową ciężko byłoby zrobić bo potrzeba konkretnego ujęcia u ujścia żlebu(a żleb jest długi i skręca). Trzy ostatnie zdjęcia pokazują ten żleb. Punktem charakterystycznym jest mniszek po prawej stronie(na przedostatnim zdjęciu) i do niego trzeba iść i go minąć. Korzystałem z opisów Szczerby i Paryskiego, to wystarczy w zupełności. Jak nie posiadasz to daj znać(w wolnej chwili poszukam, zrobię fotkę i na priv wyślę). Dzięki za wskazówki. Przypatrzę się wnikliwiej na ujęcia tego żlebu. Poza tym jeśli nie sprawiłoby to zbytniego kłopotu, prosiłbym Cię o opisy Paryskiego i Szczerby. Oczywiście nie ma pośpiechu i nie nalegam . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tim Opublikowano 20 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Bylem kilkanascie lat temu. Z Lodowej Przeleczy. Szlo dwoch Czechow i zapytalem sie czy moge z nimi isc na Maly Lodowy (dla mnie on tak sie nazywa po slowacku, 2605 m n.p.m.). Powiedzieli, ze z nimi to moge. No i wszedlem :-). W tym roku probowalem pobic swoj rekord wysokosci w Tatrach i zdobyc Zadni Gerlach (2617). Nie dalem rady, wyszly braki kondycyjne :-). Za rok sprobuje jeszcze raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorpc Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Dnia 5.03.2021 o 19:52, groszek napisał: Witam. Fotki . Oglądałem kiedyś Lodową K. z Małego Lodowego. Zachęcająca sprawa, jednak wejście jakoś zawsze odkładałem na "potem". W tym roku, latem zamierzam jednak wejść na L.K. . W związku z tym mam prośbę : czy mógłbyś zamieścić jakąś poglądową mapkę wejścia na K.L. od str. Przełęczy Lodowej lub może jakiś szczegółowszy opis wejścia . Jeśli była by taka możliwość i chęć z Twojej strony, to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Dnia 6.03.2021 o 10:28, peter1 napisał: @groszek mapkę poglądową ciężko byłoby zrobić bo potrzeba konkretnego ujęcia u ujścia żlebu(a żleb jest długi i skręca). Trzy ostatnie zdjęcia pokazują ten żleb. Punktem charakterystycznym jest mniszek po prawej stronie(na przedostatnim zdjęciu) i do niego trzeba iść i go minąć. Korzystałem z opisów Szczerby i Paryskiego, to wystarczy w zupełności. Jak nie posiadasz to daj znać(w wolnej chwili poszukam, zrobię fotkę i na priv wyślę). ja jeśli można poprosił bym o rozpiskę skad startowac gdzie auto zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca @gregorpc Startujesz z Javoriny i tam zostawiasz samochód. A potem normalnie szlakiem na Lodową Przełęcz przez całą dolinę Jaworową. Polecam zakup książki A. Marcisza 'Wielka Korona Tatr', tam wszystko jest rozrysowane dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi