Joe12 Opublikowano Wtorek o 10:42 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 10:42 (edytowane) Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Edytowane Wtorek o 10:45 przez Joe12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano Wtorek o 18:10 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:10 7 godzin temu, Joe12 napisał(a): Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Oj, to nie wiem co poradzić, bo osobiście wybrałabym (w wyższe partie) raki o pionowych zębach atakujących czyli takie do wspinaczki, a nie do chodzenia, o poziomych zębach. Ale ich koszt to z 900 zł na pewno. Do tego buty z insertem z tyłu (takie zwykle są półautomatyczne), to z tysiąc złotych jak nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Wtorek o 20:31 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:31 2 godziny temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a): raki o pionowych zębach atakujących czyli takie do wspinaczki, a nie do chodzenia, o poziomych zębach Mogłabyś to narysować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Środa o 05:04 Udostępnij Opublikowano Środa o 05:04 (edytowane) 8 godzin temu, Jędrek napisał(a): Mogłabyś to narysować? Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? 18 godzin temu, Joe12 napisał(a): W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta... W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe. Edytowane Środa o 05:12 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Środa o 06:57 Udostępnij Opublikowano Środa o 06:57 1 godzinę temu, Q'bot napisał(a): Po co rysować Żeby te piony i poziomy pokazać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano Środa o 08:20 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 08:20 3 godziny temu, Q'bot napisał(a): Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta... W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe. Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Środa o 08:46 Udostępnij Opublikowano Środa o 08:46 15 minut temu, Joe12 napisał(a): Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów. Różnica jest w: - komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz - sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach" Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano Środa o 08:56 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 08:56 7 minut temu, Q'bot napisał(a): Różnica jest w: - komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz - sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach" Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz A polecasz może jakaś parę butów do koszykowych? A na myśli miałem zacząć od mniej zaawansowanych szczytów w Tatrach z ambicja w przyszłości na te najwyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Środa o 09:39 Udostępnij Opublikowano Środa o 09:39 Heh, ja mogę polecać jedynie z perspektywy supinatora z płaskostopiem poprzecznym, któremu we wszystkim twardo i zimno. Przeczytałeś wątki na ten temat już istniejące na forum? np. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano Środa o 13:37 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 13:37 3 godziny temu, Q'bot napisał(a): Heh, ja mogę polecać jedynie z perspektywy supinatora z płaskostopiem poprzecznym, któremu we wszystkim twardo i zimno. Przeczytałeś wątki na ten temat już istniejące na forum? np. A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano Czwartek o 06:02 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 06:02 16 godzin temu, Joe12 napisał(a): A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne Zawsze warto kupować po danym sezonie, gdy za chwile wejdzie nowa kolekcja - czyli jakby nie patrzeć teraz jest okres na zakupy zimowego szpeju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi