Joe12 Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca (edytowane) Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Edytowane 11 Marca przez Joe12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca 7 godzin temu, Joe12 napisał(a): Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Oj, to nie wiem co poradzić, bo osobiście wybrałabym (w wyższe partie) raki o pionowych zębach atakujących czyli takie do wspinaczki, a nie do chodzenia, o poziomych zębach. Ale ich koszt to z 900 zł na pewno. Do tego buty z insertem z tyłu (takie zwykle są półautomatyczne), to z tysiąc złotych jak nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2 godziny temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a): raki o pionowych zębach atakujących czyli takie do wspinaczki, a nie do chodzenia, o poziomych zębach Mogłabyś to narysować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca (edytowane) 8 godzin temu, Jędrek napisał(a): Mogłabyś to narysować? Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? 18 godzin temu, Joe12 napisał(a): W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta... W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe. Edytowane 12 Marca przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca 1 godzinę temu, Q'bot napisał(a): Po co rysować Żeby te piony i poziomy pokazać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 3 godziny temu, Q'bot napisał(a): Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta... W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe. Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca 15 minut temu, Joe12 napisał(a): Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów. Różnica jest w: - komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz - sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach" Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 7 minut temu, Q'bot napisał(a): Różnica jest w: - komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz - sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach" Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz A polecasz może jakaś parę butów do koszykowych? A na myśli miałem zacząć od mniej zaawansowanych szczytów w Tatrach z ambicja w przyszłości na te najwyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Heh, ja mogę polecać jedynie z perspektywy supinatora z płaskostopiem poprzecznym, któremu we wszystkim twardo i zimno. Przeczytałeś wątki na ten temat już istniejące na forum? np. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe12 Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 3 godziny temu, Q'bot napisał(a): Heh, ja mogę polecać jedynie z perspektywy supinatora z płaskostopiem poprzecznym, któremu we wszystkim twardo i zimno. Przeczytałeś wątki na ten temat już istniejące na forum? np. A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca 16 godzin temu, Joe12 napisał(a): A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne Zawsze warto kupować po danym sezonie, gdy za chwile wejdzie nowa kolekcja - czyli jakby nie patrzeć teraz jest okres na zakupy zimowego szpeju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi