Skocz do zawartości

Wybór butów i raków

Joe12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. 

Edytowane przez Joe12
  • Haha 1

7 godzin temu, Joe12 napisał(a):

Witam staje przed wyborem raków oraz butów. W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. 

Oj, to nie wiem co poradzić, bo osobiście wybrałabym (w wyższe partie) raki o pionowych zębach atakujących czyli takie do wspinaczki, a nie do chodzenia, o poziomych zębach. Ale ich koszt to z 900 zł na pewno. Do tego buty z insertem z tyłu (takie zwykle są półautomatyczne), to z tysiąc złotych jak nic.

• Haha 1

8 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Mogłabyś to narysować? 😎

Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? 

image.png.e8397a8f3c966e4f831d2c5b57c5d5ef.png

18 godzin temu, Joe12 napisał(a):

W planach jest zacząć chodzić w wyższe partie gór i tu zostaję pytanie jakie raki czy koszykowe a może półautomatyczne i jakie buty do poszczególnych rodzajów. Mój budżet to około 1200zl za buty + raki. 

Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta...

W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe.

Edytowane przez Q'bot
  • Lubię to ! 2

3 godziny temu, Q'bot napisał(a):

Po co rysować, skoro można raczysławy pokazać? 

image.png.e8397a8f3c966e4f831d2c5b57c5d5ef.png

Półautomaty to jakiś dziwaczny wytwór, który nie wiadomo do czego służy. Bo ani szybko ich nie przypniesz, ani nie będą lepiej trzymać się buta...

W tym budżecie będzie ciężko o pełne automaty (zwłaszcza buty) więc pozostają Ci raki koszykowe.

Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów.

15 minut temu, Joe12 napisał(a):

Czy różnica między koszykowymi a automatami jest na tyle drastyczna że warto zainwestować od razu więcej? Też jeśli chodzi o buty mam wrażenie że ceny butów z odpowiednią podeszwa do koszykowych wcale nie są dużo tańsze od tych do automatów.

Różnica jest w:

- komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz

- sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach"

Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz 😉

• Lubię to ! 2

7 minut temu, Q'bot napisał(a):

Różnica jest w:

- komforcie odziewania raków - czym silniej piździ i czym bardziej zmrożone masz łapy tym bardziej to docenisz

- sztywności całej konstrukcji, odczuwalne zwłaszcza na lodzie - zależy też co miałeś na myśli pisząc o "wyższych partiach"

Ale ja sobie np. pomykam w butach do automatów i rakach koszykowych - sądzę, że często przeglądając promocje miałbyś szanse gdzieś zanabyć komplet znośnych butów w pełnym automacie z rakami zwiększając budżet do 1500. A czy warto? To zależy ile chodzisz 😉

A polecasz może jakaś parę butów do koszykowych? A na myśli miałem zacząć od mniej zaawansowanych szczytów w Tatrach z ambicja w przyszłości na te najwyższe.

3 godziny temu, Q'bot napisał(a):

Heh, ja mogę polecać jedynie z perspektywy supinatora z płaskostopiem poprzecznym, któremu we wszystkim twardo i zimno.

Przeczytałeś wątki na ten temat już istniejące na forum? np.

A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne 

16 godzin temu, Joe12 napisał(a):

A już tak z ciekawości zauważyliście może, żeby w konkretnej porze roku sprzęt był tańszy? Czy raczej ceny przez cały rok są podobne 

Zawsze warto kupować po danym sezonie, gdy za chwile wejdzie nowa kolekcja - czyli jakby nie patrzeć teraz jest okres na zakupy zimowego szpeju 😉

• Lubię to ! 1