Mateusz Z Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) Gładka przełęcz - przełęcz w Tatrach Wysokich o wysokości 1994 m.n.p.m., dostępna szlakiem od strony Słowackiej. Od Polskiej strony wejście zabronione, aczkolwiek prowadzi nań dobrze widoczna ścieżka odchodząca od niebieskiego szlaku na Zawrat z Doliny Pięciu Stawów. Wejście nie nastręcza żadnych trudności. Z przełęczy rozpościera się piękna panorama na Dolinę Pięciu Stawów, Świnice wraz z Kozim Wierchem, Tatry Zachodnie oraz część Tatr Wysokich na czele z Murem Hrubego. Nieopodal przełęczy znajduje się Szczyt głównej grani Tatry - Gładki Wierch (2064 m). Łatwo dostępny dwuwierzchołkowy szczyt, prowadzi tam wydeptana ścieżka (poza szlakiem). Widoki ładniejsze niż z samej przełęczy. Poniżej kilka zdjęć Edytowane 11 Listopada 2020 przez Mateusz Z 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Gładka Przełęcz widziana z........ góry Ja za swojej strony zachęcam do wejścia na przełęcz od strony słowackiej. Dwa warianty są długie, ale warte wylanego potu. Z Koprowej szlak prowadzi przez urokliwe Ciemne Smreczyny i dziką Kobylą Dolinkę , wariant przez Cichą jest doskonały dla miłośników roweru. Oba ( a także ścieżka z Kasprowego) prowadzą na Gładką, przez Zawory , miejsce które każdy tatromaniak i tatromaniaczka powinni zaliczyć. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 @Mateusz Z wejście było od słowackiej czy jednak od polskiej strony? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Gładka, nie byłam i muszę to nadrobić. Piękne zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 9 godzin temu, Kasia K napisał: wejście było od słowackiej czy jednak od polskiej strony? Od Polskiej, ale jakoś tak na przełaj spod przełęczy Zawrat, za to chodziłem tą wydeptaną ścieżką do niebieskiego szlaku. Jak nie byłaś to musisz iść koniecznie, bo miejsce warte odwiedzenia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Dzięki, napewno się wybiorę i chyba tą naszą - wydeptaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Jedno z ulubionych miejsc polowań straży TPN, bo "zwierzynę" mają jak na widelcu i nie trzeba łazić po krzakach w poszukiwaniu zdobyczy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego nie mogą "zmartwychwstać" tego starego szlaku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Godzinę temu, Fibi napisał(a): Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego nie mogą "zmartwychwstać" tego starego szlaku. Też nie rozumiem, ale pewnie spodziewają się dużej frekwencji i rozdeptania. Ew. byłoby to kolejne przejście graniczne na Słowację, nie wiem czy w Schengen jest yo dalej istotne, czy nie... Ścieżka jest, wystarczy tylko wyznakować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 4 minuty temu, pmwas napisał(a): Też nie rozumiem, ale pewnie spodziewają się dużej frekwencji i rozdeptania. Ew. byłoby to kolejne przejście graniczne na Słowację, nie wiem czy w Schengen jest yo dalej istotne, czy nie... Ścieżka jest, wystarczy tylko wyznakować. To jeszcze z Wrót Chałubińskiego na Słowację by można! Fajne by było takie przejście na przełaj zahaczające o Ciemnosmreczyńskie Stawy, bo "w te i z powrotem" to nie mam motywacji iść. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 15 minut temu, Fibi napisał(a): To jeszcze z Wrót Chałubińskiego na Słowację by można! Fajne by było takie przejście na przełaj zahaczające o Ciemnosmreczyńskie Stawy, bo "w te i z powrotem" to nie mam motywacji iść. Dokładnie. Marzy mi się wycieczka przez Gładką na Słowację i z powrotem przez Wrota. Tylko... Pokutę można zarobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 3 godziny temu, pmwas napisał(a): Dokładnie. Marzy mi się wycieczka przez Gładką na Słowację i z powrotem przez Wrota. Tylko... Pokutę można zarobić Od dawna wkurza mnie że nie można legalnie takiej trasy zrobić. Na Gładką nawet kiedyś polazłem z Piątki, ale we mgle, a potem w deszczu więc widać było tyle co nic i w efekcie zawróciłem jeszcze przed granią. A teraz nakupowali dronów więc jeśli zechcą to każdego wykryją. Trzeba by się chyba za misia przebrać 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 14 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia @Jędrektylko czy misie wchodzą tak wysoko? Też podejrzany będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 14 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 12 godzin temu, Jędrek napisał(a): Od dawna wkurza mnie że nie można legalnie takiej trasy zrobić. Na Gładką nawet kiedyś polazłem z Piątki, ale we mgle, a potem w deszczu więc widać było tyle co nic i w efekcie zawróciłem jeszcze przed granią. Ciesz się, że nie można, bo dzięki temu ta trasa jest przyjemniejsza i nie musisz się rozpychać widłomi. 15 godzin temu, pmwas napisał(a): Dokładnie. Marzy mi się wycieczka przez Gładką na Słowację i z powrotem przez Wrota. Tylko... Pokutę można zarobić Na Wrota moje ostatnie podejście zmotywowało mnie parę lat wstecz do zakupu nowej czołówki, tak często gubiłem ścieżkę Generalnie tam by się przez cały rok czekan, albo chociaż ciupaga przydawała, gdyż jest piarżysto-grząsko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 16 godzin temu, Jędrek napisał(a): Trzeba by się chyba za misia przebrać oj tam za misia , proszę do wyboru do koloru :https://militaria.pl/c/stroje-maskujace-139337 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Teraz, na jesień, to chyba najlepszy byłby pustynny A na wszelki wypadek taki bajer z zapasem śrucin i gazu do prowadzenia ognia zaporowego https://militaria.pl/p/wiatrowka-crosman-ak1-full-auto-77168 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 11 minut temu, Q'bot napisał(a): A na wszelki wypadek taki bajer z zapasem śrucin i gazu do prowadzenia ognia zaporowego tak tylko przypomnę,że Straż Parku to formacja uzbrojona , i też mogą wygarnąć a 9x19 będzie trochę bardziej skuteczny 13 minut temu, Q'bot napisał(a): eraz, na jesień, to chyba najlepszy byłby pustynny polecałbym, któryś z tych nowoczesnych pikselowych np UCP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi