Mateusz Z Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) Gładka przełęcz - przełęcz w Tatrach Wysokich o wysokości 1994 m.n.p.m., dostępna szlakiem od strony Słowackiej. Od Polskiej strony wejście zabronione, aczkolwiek prowadzi nań dobrze widoczna ścieżka odchodząca od niebieskiego szlaku na Zawrat z Doliny Pięciu Stawów. Wejście nie nastręcza żadnych trudności. Z przełęczy rozpościera się piękna panorama na Dolinę Pięciu Stawów, Świnice wraz z Kozim Wierchem, Tatry Zachodnie oraz część Tatr Wysokich na czele z Murem Hrubego. Nieopodal przełęczy znajduje się Szczyt głównej grani Tatry - Gładki Wierch (2064 m). Łatwo dostępny dwuwierzchołkowy szczyt, prowadzi tam wydeptana ścieżka (poza szlakiem). Widoki ładniejsze niż z samej przełęczy. Poniżej kilka zdjęć Edytowane 11 Listopada 2020 przez Mateusz Z 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Gładka Przełęcz widziana z........ góry Ja za swojej strony zachęcam do wejścia na przełęcz od strony słowackiej. Dwa warianty są długie, ale warte wylanego potu. Z Koprowej szlak prowadzi przez urokliwe Ciemne Smreczyny i dziką Kobylą Dolinkę , wariant przez Cichą jest doskonały dla miłośników roweru. Oba ( a także ścieżka z Kasprowego) prowadzą na Gładką, przez Zawory , miejsce które każdy tatromaniak i tatromaniaczka powinni zaliczyć. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 @Mateusz Z wejście było od słowackiej czy jednak od polskiej strony? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Gładka, nie byłam i muszę to nadrobić. Piękne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 9 godzin temu, Kasia K napisał: wejście było od słowackiej czy jednak od polskiej strony? Od Polskiej, ale jakoś tak na przełaj spod przełęczy Zawrat, za to chodziłem tą wydeptaną ścieżką do niebieskiego szlaku. Jak nie byłaś to musisz iść koniecznie, bo miejsce warte odwiedzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Dzięki, napewno się wybiorę i chyba tą naszą - wydeptaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi