Skocz do zawartości

4-dniowa wycieczka po Tatrach

szovea

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Planuję w te wakacje (przełom czerwca i lipca) odbyć 4-dniową wycieczkę po Tatrach ze spaniem w schroniskach. Planowana trasa zaczyna się w Kirach, a kończy w Palenicy Białczańskiej. Spanie w trzech schroniskach: Hala Ornak, Murowaniec i Morskie Oko. Wychodzi 76,4 km. W Tatrach byłam kilka razy, jednak kilku z tych tras nie znam wystarczająco dobrze. Chciałabym też uniknąć bardzo trudnych odcinków - będę iść sama i nie chciałabym się narażać. 

Czy możecie ocenić tą trasę? Czy któreś odcinki są szczególnie trudne? Czy macie pomysł na jakieś zmiany, żeby urozmaicić wędrówkę? Czy na coś szczególnego zwrócić uwagę będąc w tych schroniskach (nigdy nie korzystałam z noclegu)? Będę wdzięczną za każdą, nawet najmniejszą uwagę i wskazówkę 🙂

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂 

Trasa - https://mapa-turystyczna.pl/route/30knh#49.24652/19.99306/12

7 minut temu, szovea napisał(a):

nie chciałabym się narażać

Schodziłem szlakowo całe Tatry w te i we wte w najróżniejszych warunkach - a najgorszy upadek zaliczyłem w Chochołowskiej, niedaleko rozwidlenia ze Starorobociańską. Rozbiłem wtedy kolano, łokieć, bark i  ... obiektyw w aparacie 🤣

• Przykro mi 1

Rezerwacje planuję porobić jutro - w Murowańcu widzę że są jeszcze miejsca na wybrany przeze mnie termin, mam nadzieję że powiedzie mi się też z innymi schroniskami. 

A sama w sensie bez "mojego towarzysza". Nie wątpię że ludzie dookoła będą mnie otaczać 😉 

• Lubię to ! 1

7 godzin temu, szovea napisał(a):

Czy na coś szczególnego zwrócić uwagę będąc w tych schroniskach (nigdy nie korzystałam z noclegu)? Będę wdzięczną za każdą, nawet najmniejszą uwagę i wskazówkę 🙂

Jeśli mógłbym coś zasugerować, to zamianę noclegu - Roztoka zamiast Morskiego Oka. W Morskim będą dzikie tłumy. A Roztoka to najbardziej klimatyczne schronisko w Tatrach. 

Trasa bardzo fajna, trzymam kciuki za powodzenie planu 🙂