tysiaa Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Cześć! Z racji, że sezon zimowy się zbliża mam pewien dylemat. Posiadam but firmy Aku model Alterra gtx, buty kupiłam z myślą o jesieni/zimie/wczesnej wiośnie i poprzedni sezon spisały się świetnie. Kupując buty byłam typowym laikiem i nie myślałam, że za rok będę chciała ruszyć w tatry zimą. Aktualnie chciałabym się zapisać na zimowy kurs turystyki wysokogórskiej (podstawowy) i tu moja zagwostka, czy buty dadzą radę z rakami koszykowymi? Raki mam od ct, model - nuptse evo flex lecz jeszcze nie przetestowane z tymi butami - ktoś może posiada ten model buta i jest w stanie się wypowiedzieć? Plus jak to w końcu jest z tymi rakami? Mam wrażenie, że ludzie się dzielą na: 'koszyki pod każde buty trekkingowe' oraz na tych 'nie ma szans, tylko buty twarde jak skała' :D Podsumowując, chciałabym uniknąć wpadki typu, zapiszę się na kurs po czym na miejscu wyjdzie, że to połączenie nie daje rady, szczególnie, że podczas kursu są wypady na Świnicę i inne szczyty. P.S. wiadomo, sprzęt przed wyjazdem i tak bym chciała przetestować osobiście, chociażby w karkonoszach, aczkolwiek zapisy na kursy trwają już, plus jak dobrze wiemy noclegi w schroniskach w tatrach szybko znikają, dlatego wolę coś podpytać wcześniej, może akurat to mi coś pomoże. Pozdrawiam cieplutko i dzięki za każde info :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 godziny temu, tysiaa napisał: Cześć! Z racji, że sezon zimowy się zbliża mam pewien dylemat. Posiadam but firmy Aku model Alterra gtx, buty kupiłam z myślą o jesieni/zimie/wczesnej wiośnie i poprzedni sezon spisały się świetnie. Kupując buty byłam typowym laikiem i nie myślałam, że za rok będę chciała ruszyć w tatry zimą. Aktualnie chciałabym się zapisać na zimowy kurs turystyki wysokogórskiej (podstawowy) i tu moja zagwostka, czy buty dadzą radę z rakami koszykowymi? Raki mam od ct, model - nuptse evo flex lecz jeszcze nie przetestowane z tymi butami - ktoś może posiada ten model buta i jest w stanie się wypowiedzieć? Plus jak to w końcu jest z tymi rakami? Mam wrażenie, że ludzie się dzielą na: 'koszyki pod każde buty trekkingowe' oraz na tych 'nie ma szans, tylko buty twarde jak skała' Podsumowując, chciałabym uniknąć wpadki typu, zapiszę się na kurs po czym na miejscu wyjdzie, że to połączenie nie daje rady, szczególnie, że podczas kursu są wypady na Świnicę i inne szczyty. P.S. wiadomo, sprzęt przed wyjazdem i tak bym chciała przetestować osobiście, chociażby w karkonoszach, aczkolwiek zapisy na kursy trwają już, plus jak dobrze wiemy noclegi w schroniskach w tatrach szybko znikają, dlatego wolę coś podpytać wcześniej, może akurat to mi coś pomoże. Pozdrawiam cieplutko i dzięki za każde info :)) Nie wiem, jaka jest twardość podeszwy w tym bucie, więc trudno ocenić. Najlepiej będzie, jak założysz rak, weźmiesz buta w dłonie i wygniesz podeszwę, obserwując, jak będzie zachowywał się łącznik w rakach. Jeśli się nie będzie wyginał zbyt mocno, będzie ok. Moim zdaniem dadzą radę z koszykami, ale musisz sama przetestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 godziny temu, tysiaa napisał: Podsumowując, chciałabym uniknąć wpadki typu, zapiszę się na kurs po czym na miejscu wyjdzie, że to połączenie nie daje rady, szczególnie, że podczas kursu są wypady na Świnicę i inne szczyty. A tak btw, w ramach podstawowego kursu turystyki zimowej planowane jest wejście na Świnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 48 minut temu, Mnich Moderator napisał: A tak btw, w ramach podstawowego kursu turystyki zimowej planowane jest wejście na Świnicę? Wydaje mi się, że jeśli kurs jest w Murowańcu/Betlejemce to się właśnie idzie na Świnicę (taternicki wierzchołek) lub Zmarzły Staw. W ramach kursu, nawet podstawowego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł256 Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 https://multanex.pl/pl/p/Buty-Damskie-Aku-Alterra-Gore-Tex-anthracitemagenta/21905 Na stronie sklepu napisali, że są kompatybilne z rakami koszykowymi, więc powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiaa Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Dzięki wszystkim za odpowiedź :)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi