Mnich Admin Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Każde miejsca mają swoje tajemnice. Swego czasu sporo czytałem o tragedii Kaszniców, zagadka ich śmierci do dziś nie została wyjaśniona. Znacie jakieś inne, równie tajemnicze historie? https://z-ne.pl/s,doc,31969,1,1865,tatry_pelne_tajemnic_i_dziwnych_zjawisk.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 No właśnie najbardziej mi się wryła w pamięć tragedia Kaszniców(nie wiem dlaczego). Nie wiem czy jest coś równie tajemniczego. Zawsze jak przechodzę tamtędy lub widzę Jaworową z przełęczy czy szczytu to pamiętam o nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawno temu w Tatrach Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Ciekawe są rękopisy zawierające opisy dróg, które miały doprowadzić do ukrytych skarbów – złota, drogocennych kamieni, ale także naturalnych złóż mających dużą wartość. Pisma te nazywano „Spiskami”. Bardzo często zawierały opisy znaków wykutych na skałach, które miały służyć do wskazywania dalszej drogi. To fragment jednego XVIII wiecznego spisku: "Pod upłazem nad Jaworowym sadem... idź na dwoje strzelania z hakownice... Na lewy ręce wyży ciebie spady wysokie. ...Na tym spadzie są znaki takie: głowa, ręka, krzyż, 6 gwiazd na gładki wyciosane skale, uźrysz dobrze, nie chybisz. Na drugim spadzie są te znaki: trzy głowy, trzy krzyże, 12 gwiazd i te litery: T M W P Z Z G N T W. Ale si tego waruj każdemu wyjawiać, boby każdy na to miejsce trafił, a to jest małe i od Boga skryte. ...Jest tam chodnik pod las wyrąbany... idź za nim na strzelenie z łuku..." Trochę tego jest i podobno cześć drogowskazów wykutych w skale można jeszcze znaleźć 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi