Marek1977 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Tak jak obiecałem, moje pierwsze wrażenie z Salomon Cross Over GTX z wyprzedaży w Decathlon. Cena 349 więc sporo niższa niż normalnie, czas oczekiwania 11 dni (tylko dla rozmiaru 42 ???) Przyjechały bez kartonu w samym worku foliowym ale spięte plastikową żyłką z etykietkami oba buty. Jeśli chodzi o wykonanie to nie mam większych zastrzeżeń. Może trochę czuć gumą. Rozmiar dobrany idealnie, dużo lżejsze i bardziej miękkie niż podejściówki Salewa MTN2 GTX które mam teraz ale sztywniejsze od Salomonów Super Cross które już mi popękały i podeszwy oraz pięty się poprzecierały. Na zdjęciach porównanie obu butów. Cross Overy mają zabezpieczenie przed uderzeniami o kamienie czy wystające korzenie niemal dookoła buta, Super Crossy tego nie miały. Taki ,,nalew" z chropowatej gumy. Nie jest to tak sztywna guma jak w butach podejściowych ale z moich doświadczeń chodzenia po leśnych duktach i ścieżkach wynika, że zabezpieczenia są tam gdzie najczęściej ocierałem stopą o jakiś wystający korzeń czy gałąź. W środkowej części buta gumowe nalewy sięgają sporo wyżej. Ostrej skale nie poradzą ale las jak najbardziej. Jak już wspominałem na szlaki w Pieninach typu 3 Korony powinny być idealne. Na nodze leżą dobrze, pieta sztywno siedzi w palce nic nie uwiera. Sznurowanie jest dosyć precyzyjne, ostatnie oczka to takie metalowe oczka na zewnątrz. Po dokładnym zasznurowaniu nie uwierają. W weekend zrobię kilkanaście km w Kampinosie po ,,górkach" jak będziecie zainteresowani to podzielę się jak się spisały. Generalnie do trekingu mogę polecić, moje pierwsze wrażenie jest pozytywne. Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Marek1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 @Marek1977 jestem.ciekawa Twoich wrażeń. W mojej kijkowej ekipie Salomony są dość popularne z uwagi na komfort, ale też sporo jest narzekań na trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi