barbie609 moder Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Tydzień temu wymiękliśmy przed pogodą ,wiec w tym tygodniu mimo nie najlepszych prognoz podjęliśmy ryzyko. Plan był taki : Bobrovecka Vapenica , niebieskim w górę, dalej zielonym na Babky , dalej zielonym grzbietem do przełęczy Predovratie i stamtąd niebieskim w dół do Chaty pod Naruzim i dalej w dół na Vapenice do parkingu. Pogoda była w sumie niezła , dopiero na grzbiecie trochę nas polało,ale w sumie niegroźnie. Podstawa chmur powyżej 1800 mnpm bo Siwy Wierch był widoczny cały więc widoczków trochę było , Fatra zamglona ale była. Od razu jedna uwaga , od samego początku trzeba być czujnym i nawigować na bieżąco bo oznakowanie jest słabe i to od samego dołu a już na grzbiecie to żeśmy się całkiem zakręcili i trzeba było wznawiać orientację i spory kawałek przejść poza szlakiem. Tym niemniej szlak jest piękny i godny polecenia , podejścia zwłaszcza pod Babky dość ostre. Zejście niebieskim nawet dość fajne , miejscami nawet fajne widoczki. Pewna niedogodność to fakt ,że z NT to ponad półtorej godziny jazdy i zwłaszcza powrót się trochę dłużył. Konkretny deszcz przyszedł dopiero jak jedliśmy pierogi w Perle Dunajca. Czas na fotki. Początek klasycznie asfaltem później to już trochę lasem trochę leśną drogą podejście na Babky z takich ostrzejszych ale widoczki są a ze szczytu to już w ogóle super ciekawostka czyli rzadko spotykany hydroplan na grzbiecie też ładnie trochę nas pokropiło na Sedle Predovratie odpoczynek w Chacie poniżej chaty są fajne miejsca widokowe bardzo fajny dzień , ruch na szlaku wg polskich norm znikomy .Polecamy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Tym razem w wiekszym składzie poszliście Ładnie. Nie znam tej trasy. Zresztą w ogóle Zachodnie Tatry u sąsiadów dopiero poznaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 1 godzinę temu, wjesna napisał: w wiekszym składzie no cóż weekend , w tygodniu to mogę ja i @Werniksczasem Wiesiek 1 godzinę temu, wjesna napisał: Nie znam tej trasy. To Twoja relacja z Siwego Wierchu spowodowała zainteresowanie tą okolicą.No cóż do Siwego brakło na 300 m w pionie. Kiedyś się na niego wybierzemy ale raczej z przełęczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 A to mi miło, że przyczyniłam się do tej wyprawy Ja mialam wcxoraj pojsc na Rohacz Płaczliwy ale rano sorawdzalam pogode i mi pokazywalo deszcze i zarządziłam powrót do spania. Miało być od Spaleny. Choć tak naprawdę to chciałam od Ziarskiej doliny,tylko wyszlo mi 2,5godxiny jazdy w jedną stronę - pojadę kiedyś tam na dłużej bo to bedzie rozsądniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 21 minut temu, wjesna napisał: i mi pokazywalo deszcze tamten kierunek z naszego szlaku ok 11.30 -12.00 wyglądał tak: z tendencją do pogarszania się fakt dojazd nawet dla nas jest tam nieco uciążliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 godziny temu, barbie609 napisał: tendencją do pogarszania się Tego się obawiałam Bylismy niedawno na Stawach Rohackich i było bez widoków,więc niby zawsze fajnie się przejsc ale gdy są widoki no to wiadomo, że lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi