peter1 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Litworowy Szczyt - (2413 lub 2421 lub 2423 lub 2431 a wedle najnowszych pomiarów 'tylko' 2360m) - ciekawy, zwornikowy szczyt leżący w głównej grani Tatr pomiędzy grzbietem Zadniego Gerlacha a Wielickim Szczytem i Polskim Grzebieniem. Nie ma oczywiście żadnego szlaku ale z racji łatwego dojścia od Polskiego Grzebienia i doliny Wielickiej czasem można tam spotkać ludzi. Bardzo dużo piargów sprawia, że wycieczka do przyjemnych nie należy. Ja akurat wchodziłem trudniejszym wariantem od doliny Kaczej(żleb wejściowy widać na fotce 3), a schodziłem do Wielickiej. (2 fotki za wikipedią, 1 moja): Litworowa Przełęcz, Litworowy oraz Wielicki po prawej od Polskiego Grzebienia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 I parę fotek ode mnie z trasy. Część 1: podejście do żlebu Młynarz z podejścia Kaczy, po prawej Żelazne Wrota Żelazne Wrota, z tyłu Żłobisty, Rumanowy i Ganek prawie w żlebie Batyżowiecki i Kaczy szczyt z przełęczy Litworowej na przełęczy+ żleb 'wejściowy' Wielickie Oka i Polski Grzebień grań Zadniego Gerlacha Wielicki w słońcu c.d.n. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 część 2: Litworowy z przełęczy przełęcz grań Zadniego Gerlacha Wielicki i Polski Grzebień, z tyłu Świstowy, Dzika Turnia, Rohatka, Mała Wysoka i Baniasta Turnia Mała Wysoka i Staroleśny Batyżowiecki, Kaczy i Żelazne Wrota Żłobisty, Rumanowy i Ganek ze szczytu Niżnie Rysy, Młynarz i Ciężki Staw Szeroka Jaworzyńska i Świstowy Wielicki Kacze Stawy Rysy i Niżnie Rysy Młynarz i Ciężki Staw Batyżowiecki, Kaczy, z tyłu Kończysta Litworowa Przełęcz z Litworowego grań Zadniego Gerlacha żleb 'wejściowy' c.d.n. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 patrzę i podziwiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 W sumie szczyt nie jest wybitny ani jakiś wyjątkowy specjalnie a jednak czuło się tam pewną dzikość. I było wrażenie, że się jest w środku Tatr. Bardzo lubię tamte tereny, może stąd tyle zdjęć... Szczyt jest rozległy, ma kilka punktów(czasem ostrych) gdzie można się przemieszczać i 'wyglądać' na poszczególne strony. część 3: na szczycie Wielicki Kacze Stawy i Ciężki Staw za Gankiem w chmurach Wysoka i Rysy w słońcu grań Zadniego Batyżowiecki, Kaczy i Żelazne Wrota Mała Wysoka, Baniasta, Staroleśny i Sławkowski z tyłu z tyłu Jaworowe, z przodu Dzika Turnia, Turnia nad Rohatką, Rohatka i Mała Wysoka Szeroka Jaworzyńska Żłobisty, Rumanowy i Ganek, z tyłu Wysoka, Rysy i Niżnie Rysy zbliżenie na Rysy i Niżnie Rohatka etc. Mała Wysoka, z tyłu Pośrednia Grań Dzika Turnia, z tyłu Jaworowe Litworowa Przełęcz Wielickie Oka, Wielicki i Polski Grzebień Wielickie Oka Żelazne Wrota z przełęczy zejście na stronę Doliny Wielickiej 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi