wjesna Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Pogoda nastrajała do wędrówki więc wybraliśmy się na Krzyżne. Z Palenicy, Doliną Roztoki szlo się przyjemnie, zwłaszcza spoglądając w prawo z myślą,,tam będę "- oczywiście jeśli dojdę Niedaleko rozejścia szlaków do Siklawy i do schroniska zrobiło się zbyt ślisko na szlaku i trzeba było ubrać raczki. Wodospad uroczy jak zwykle, ale to nie on był celem więc trzeba było ruszać dalej. Szło się przyjemnie, dość lekko póki nie zaczęło być dość stromo. Ale akurat pojawiły się trzy kozice które skradły nas czas, bo zamiast iść w górę to śledziliśmy je wzrokiem. Kopały w śniegu, jedna za jedzeniem, druga robiła sobie posłanie, ale było jej niewygodnie, bo wstała, obrocila się w drugą stronę i wykopała inne miejsce. Koło domu mam kozy u sąsiada i jakoś ich poczynań nie obserwuję a widok koziec w górach zawsze mnie cieszy. W końcu wyspindralismy się na szczyt, były chyba trzy osoby oprócz nas, więc fajnie. Wygrzebaliśmy sobie niczym ta kozica miejsce w śniegu żeby trochę posiedzieć i podziwiać widoki, szukając szczytów, gdzie byliśmy, gdzie byśmy chcieli, a o których możemy tylko pomarzyć. Cudne widoki, można tak bez końca patrzeć, patrzeć i patrzeć O ile wychodziliśmy w słońcu i niewielki śnieg zalegal tylko w zacienionych miejscach o tyle od Doliny Pańszczycy wiało chłodem, pachniało zimą i był to zupełnie inny świat. Jakby Przełęcz Krzyżne była brama dzielącą złotą jesień od białej zimy. Ubraliśmy się cieplej i zaczęliśmy iść. W dół sxlo się dość szybko, potem trochę się dłużył szlak przez Doline Waksmundzką ale w końcu dotarliśmy na parking. Zmęczona byłam ale szczęśliwa. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 @wjesna aż sobie wyobraziłam kozice na śniegu.... cudnie. Nie wiem jak Ty, ale ja mam jakieś "zboczenie", że idąc szlakiem, zawsze w którymś momencie kończy się na szukaniu a) kozic lub b) świstaków, c) czegokolwiek biegającego. Dla mnie dwie strony Krzyżnego to zawsze dwa światy.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Tak, zwierzęta są dopełnieniem gór, frajdą jest je zobaczyć. Oby jak najczęściej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi