Harpalyke Opublikowano 22 Marca Udostępnij Opublikowano 22 Marca Cześć wszystkim! To mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję, że nie ostatni! W połowie czerwca (11-18) wybieram się w Tatry, zarówno Zachodnie, jak i Wschodnie. W planach mam wędrówki dolinami, zwiedzanie jaskiń (Mroźna, Mylna, Raptawicka, Dziura, Obłazkowa), a także zdobywanie szczytów, takich jak Kopa Kondracka, Małołączniak, Krzesanica, Ciemniak, Nosal , Giewont czy Kasprowy Wierch. Ostateczny plan będzie oczywiście zależał od pogody i nastroju na miejscu, ale mam też ambitniejsze cele – Świnicę przez Zawrat oraz Rysy od strony Palenicy Białczańskiej. Z tego, co się orientuję, w połowie czerwca w wyższych partiach może zalegać sporo śniegu, zwłaszcza na Rysach i Świnicy. To oznacza konieczność użycia raków – i tu pojawia się moje pytanie/dylemat. Szukam butów, które: Będą kompatybilne z rakami koszykowymi. Sprawdzą się również w cieplejsze dni na klasycznych szlakach. Nie zamienią wielogodzinnej wędrówki w męczarnię (czyli uniknę problemu przepoconej stopy, zbyt twardej podeszwy czy nadmiernego zmęczenia). Planuję zakup raków z systemem flex (lub podobnym), ale nie mam pewności, na ile to praktyczne rozwiązanie. Oczywiście najlepszą opcją byłoby posiadanie dwóch par butów – cięższych i sztywniejszych do trudniejszych tras oraz lżejszych do wędrówek w niższych partiach. Niestety budżet nie jest z gumy, więc szukam złotego środka. Poniżej lista modeli, które rozważam – jeśli macie z nimi doświadczenie, chętnie przeczytam opinie (zarówno pozytywne, jak i krytyczne!): Aku Trekker Pro GTX – wiem, że teoretycznie nie są przystosowane do raków, ale producent podaje, że mają sztywną podeszwę (stiff). Aku Superalp GTX Hanwag Tatra II GTX Garmont Tower Trek GTX La Sportiva Trango Trk Leather GTX Lowa Cadin GTX Zamberlan Guide GTX RR WL Scarpa Ribelle TRK GTX Scarpa Mescalito TRK GTX Scarpa Mescalito TRK Planet GTX Scarpa Zodiac Trk Lt GTX Scarpa ZG Trek GTX A może po prostu odpuścić Rysy i Świnicę, a zamiast kombinować z półśrodkami, kupić coś lżejszego, jak AKU Trekker Lite III GTX? Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie – zarówno w kwestii butów, jak i ewentualnej korekty planu! Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Marca Udostępnij Opublikowano 22 Marca 15 minut temu, Harpalyke napisał(a): To mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję, że nie ostatni! Witaj, my też mamy nadzieję,że nie ostatni. W kwestii planowanych tras : to co planujesz z wyjątkiem Rysów na spoko bez raków obejdziesz. Co nie oznacza ,że się na jakiś śnieg z deszczem nie natkniesz , ale to inna historia. Co do planowanych tras proponuję rozważyć wypad na słowacką stronę , warto. Co do butów które wymieniłeś to się nie wypowiem bo takich butów nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 22 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca @barbie609 moder Dzięki za miłe przywitanie i za wskazówki. Rzeczywiście, słyszałem, że szlak od słowackiej strony jest malowniczy i łagodniejszy w podejściu, ale musiałbym jeszcze rozważyć kwestie logistyczne – przede wszystkim, jak tam dojechać. Żona głównie korzysta z naszego samochodu do pracy, więc do Zakopanego planuję dotrzeć pociągiem – tym bardziej że czas podróży jest praktycznie taki sam (ok. 4 godziny). A jeśli chodzi o buty – może masz jakieś modele, które sam używasz latem i na które sporadycznie zakładasz raki? Chętnie posłucham opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Marca Udostępnij Opublikowano 22 Marca 1 godzinę temu, Harpalyke napisał(a): i na które sporadycznie zakładasz raki? Chętnie posłucham opinii. nie chodzę w miejsca gdzie raki są konieczne. Na moje potrzeby wystarczają raczki , a butów to używam polskich https://www.sklep.hanzel.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIoP2t98OejAMVlSGiAx2hmzZoEAAYASAAEgLfI_D_BwE Co do słowackiej strony to miałem na myśli więcej szlaków a nie tylko podejście na Rysy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca Wstyd się przyznać, ale wcześniej nie słyszałem o tym producencie. Ceny wydają się przystępne w porównaniu z konkurencją. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Marca Udostępnij Opublikowano 23 Marca (edytowane) 6 godzin temu, Harpalyke napisał(a): połowie czerwca w wyższych partiach może zalegać sporo śniegu, zwłaszcza na Rysach i Świnicy. W czerwcu raków w Tatrach musiałem użyć tak naprawdę raz, w 2006 (chyba, ech ta pamięć), ale tylko dlatego że parę dni wcześniej spadło sporo śniegu, więc na wszelki wypadek zaopatrzyłem się w fajne Grivele Mont Blanc, które zresztą wożę ze sobą na wyjazdy w Tatry do dziś, ale głównie leżą w pokoju. A jeżdżę w Tatry w czerwcu od prawie 30 lat. Moim skromnym zdaniem nie ma sensu szykować się na jakieś zimowe warunki. Stary śnieg który tu i ówdzie leży w czerwcu po pierwsze jest zwykle w miejscach dość płaskich, po drugie jest tak miękki że raki tu na nic. Raczki zresztą też - a nawet tym bardziej. Bo raczki wysoko w górach są bez sensu, jedyne co dają to złudne poczucie bezpieczeństwa. A to jest sprzęt na zalodzone szlaki w dolinkach, nie na strome w wyższych partiach. Wszędzie chodziłem i chodzę po prostu w butach. Póki co nie zanosi się żeby w tym roku miało być jakoś ekstremalnie śnieżnie w czerwcu. W ostatnich kilkunastu latach najwięcej śniegu w czerwcu było w 2014, poniżej masz parę fotek z 25 VI, ze szlaku na Zawrat. Raki nie były potrzebne, przeszedłem w butach. Edytowane 23 Marca przez Jędrek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca @Jędrek Dzięki za podzielenie się doświadczeniem, wartościowe informacje oraz poświęcony czas na znalezienie fotografii! Ilości brudnego śniegu w połączeniu z ogólną aurą uchwyconą na zdjęciach tworzą dość ponury klimat do wspinaczki. Nigdy nie brałem pod uwagę raczków – już wcześniej czytałem, że ich przeznaczenie jest inne i w Tatrach raczej się nie sprawdzają, ale dziękuję za przypomnienie. Przekonałeś mnie i na ten wyjazd odpuszczam inwestowanie w raki oraz poszukiwanie butów pod ich kątem. Oglądając materiały z czerwcowych wypraw w te rejony na przestrzeni lat, zauważyłem, że ludzie zdobywali szczyty bez raków, choć na zaśnieżonych odcinkach wyraźnie się męczyli. Stąd wziął się mój pomysł na ich zakup – chciałem odciążyć nogi w tych momentach i czuć się pewniej. Skoro jednak w miękkim śniegu raki tracą swoją skuteczność, to rzeczywiście ich zakładanie i noszenie ze sobą w tym okresie mija się z celem. Teraz pozostaje już tylko wybór odpowiednich butów. Niestety, nieopatrznie wszedłem w wątek Wysokie czy niskie buty latem w Tatrach i… rozbolała mnie głowa. Ze względu na Twoje doświadczenie chciałem zapytać, czy Twoim zdaniem przy wspinaczce w trudniejszych partiach (np. Orla Perć, Rysy) gumowy otok wokół buta jest konieczny, czy wystarczy zamszowy? I jak bardzo istotna jest sztywność podeszwy? Dla przykładu rozważam teraz dwa modele. Według producenta oba są przeznaczone na trudniejsze szlaki (rugged trails), ale pierwszy (Rock DFS Mid GTX) ma gumowy otok i elastyczną podeszwę (flexible), natomiast drugi (Aku Trekker Lite III Wide GTX) posiada otok z zamszu i sztywniejszą podeszwę (medium). Pierwszy jest również rekomendowany do wspinaczki (mountaineering & climbing). Mam teraz dylemat, który wybrać. Masz może jakieś sugestie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca Przeglądając dzisiaj sieć natrafiłem na wywiad z dyrektorem TPNu z 2021 roku, który z kolei zaleca (okolice 5 czerwca) zaopatrzenie się w raki i czekan, powołując się na zwiększone opady i zalegający śnieg, aczkolwiek chwilę potem przeczytałem artykuł (2025) o alarmująco niskich opadach śniegu i stanie pokrywy śnieżnej w Tatrach. Być może w czerwcu śnieżnych pozostałości będzie jeszcze mniej niż zazwyczaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Marca Udostępnij Opublikowano 23 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Harpalyke napisał(a): Ze względu na Twoje doświadczenie A co do pytania - dla mnie w bucie (oprócz wygody, bo to podstawa) najważniejsze jest trzymanie, przyczepność, zaś sztywność to druga pożądana cecha, bo swoje ważę a zbyt miękkie buty się rozjeżdżają i powodują otarcia. W AKU Trekker III chodziłem po OP czy Świnicy i było nieźle, wersję Lite też zakupiłem i jak dla mnie na przejścia (a szczególnie zejścia) takimi szlakami są one właśnie zbyt miękkie, choć skały trzymają się dobrze. Lite to bardziej na długie przejścia dolinami, plus wejścia typu Wołowiec czy Szpiglasowa, gdzie standardowe AKU są za sztywne i mniej wygodne, szczególnie na asfalcie. Ale to oczywiście moje osobiste dywagacje i nic więcej. Ekspertem żadnym nie jestem. Ps - jeszcze co do otoku takiego czy innego, szczerze mówiąc nie zwracam na to uwagi. Jest to jest, nie ma to nie ma. Współczesne buty i tak wytrzymują ze mną góra 5 lat, z otokiem czy bez Edytowane 23 Marca przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Marca Udostępnij Opublikowano 23 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Harpalyke napisał(a): Przeglądając dzisiaj sieć natrafiłem na wywiad z dyrektorem TPNu z 2021 roku, który z kolei zaleca (okolice 5 czerwca) zaopatrzenie się w raki i czekan, powołując się na zwiększone opady i zalegający śnieg, aczkolwiek chwilę potem przeczytałem artykuł (2025) o alarmująco niskich opadach śniegu i stanie pokrywy śnieżnej w Tatrach. Być może w czerwcu śnieżnych pozostałości będzie jeszcze mniej niż zazwyczaj. Otóż to, nie wiadomo jakie będą warunki. Ja mam raki paskowe, które da się założyć praktycznie na każde buty, wiadomo że nie do wspinaczki, ale na zwykłe chodzenie to wystarcza. Lecz jak napisałem, w ostatnich kilkunastu latach nie miałem takiej potrzeby. Generalnie jeśli mogę, to śnieg po prostu omijam. ps - raki możesz wypożyczyć w Zakopanem, jeśli warunki w górach będą jednak bardziej zimowe. Edytowane 23 Marca przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 24 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca Blisko 30 lat w górach to spory bagaż doświadczeń – na pewno miałeś okazję przetestować niejeden model butów! Zapomniałem wspomnieć, że mam dość szeroką stopę, dlatego zdecydowałem się na wersję WIDE butów Aku. Zaskoczyło mnie to, co napisałeś o ich braku sztywności – producent podaje ją jako średnią, a w sieci trafiałem na opinie, że buty są wręcz zbyt sztywne. Przewiduję, że większą część trasy spędzę w dolinach, a trudniejsze szlaki, jak Orla Perć czy Rysy, potraktuję jako opcjonalne wyzwanie. Dlatego skłaniam się ku wersji Lite – rozumiem, że nie będzie ona aż tak nieodpowiednia na bardziej techniczne odcinki, by wspinaczka stała się udręką? Z drugiej strony nie chciałbym, żeby zbyt sztywne buty niepotrzebnie męczyły mnie podczas wielogodzinnych wędrówek (planuję niemal całodzienne trasy z relatywnie lekkim plecakiem [~6-7 kg] i kijami trekingowymi). Dzięki za sugestię dotyczącą wypożyczenia raków! W razie potrzeby rozważyłbym ich wypożyczenie, aczkolwiek obawiam, czy nie uszkodziłbym ich, jeśli nie miałyby elastycznego systemu z łącznikiem. Wszakże wersja Lite nie jest przystosowana pod raki, choć - podobno - ludzie z powodzeniem zakładali je na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca (edytowane) Lite są po prostu mniej sztywne od standardowych AKU trekker, a czy to dla kogoś wystarczające czy nie to już kwestia indywidualnych potrzeb i preferencji. Prócz mniejszej sztywności mają też inny profil podeszwy, dzięki czemu np lepiej nadają się na asfalt. Edytowane 24 Marca przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harpalyke Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca Dzięki. I mam w zasadzie już ostatnie pytanie. Czy zakładałeś raki koszykowe na Aku Trekker Lite III GTX? Jeżeli tak, to czy bardzo pokiereszowały buty? Czy w ogóle można było w nich chodzić, nie spadały itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca 3 godziny temu, Harpalyke napisał(a): Dzięki. I mam w zasadzie już ostatnie pytanie. Czy zakładałeś raki koszykowe na Aku Trekker Lite III GTX? Jeżeli tak, to czy bardzo pokiereszowały buty? Czy w ogóle można było w nich chodzić, nie spadały itd.? Nie, nie zakładałem. W ogóle nie używałem tych butów z rakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi