marcel089 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Hej, Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma podobny problem i jak sobie z nim radzi, a chodzi dokładnie o deformację Haglunda. Jeśli ktoś miał z tym do czynienia, to wie o co chodzi. U mnie ten problem pojawił się ponad 2 lata temu, gdy zacząłem chodzić po górach. Jesienią 2021 były trzy trekkingi, które skończyły się ostrym stanem zapalnym, z którym walczyłem 3-4 miesiące. Później w 2022 roku, nie patrząc na ból, od maja do listopada średnio co 2-3 tygodnie zaliczałem średnio wymagające trasy w Beskidach lub Tatrach. Skończyło się to wszystko problemami przy zwykłym chodzeniu i codziennym funkcjonowaniem przez kilka miesięcy. W tym roku była już tylko rehabilitacja, która nie przynosiła oczekiwanych efektów. W czerwcu była przełomowa dla mnie wizyta u ortopedy i kwalifikacja do operacji. Termin na początku przyszłego roku, później rehabilitacja taka jak po zerwaniu ścięgna Achillesa. Ogólnie deformacja Haglunda jest problemem anatomicznym. Problem w tym, że kształt mojej kości piętowej w obu stopach jest identyczny. Zatem w obu stopach występuje tendencja do powstawania stanu zapalnego w okolicy przyczepu ścięgna i zdecydowanie powinienem unikać butów z twardym zapiętkiem. Pewnie gdyby nie góry i takie właśnie obuwie, to do dziś nie wiedziałbym o moim Haglundzie. Obecnie mam 2 pary Meindl Litepeak gtx oraz Hanwag Nazcat gtx. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z typowymi butami trekkingowymi, które mają miękko za stopą, ale może ktoś takie zna? Ewentualnie czy ktoś słyszał może o personalizacji obuwia trekkingowego? Mam na myśli coś podobnego do butów narciarskich, gdzie są w stanie dopasować praktycznie wszystkie parametry do danej stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Skontaktuj się z nimi https://www.sklep.hanzel.pl/ Z tego co wiem personalizacja w ramach oferowanych modeli jest możliwa .Czy będą w stanie Ci pomóc nie wiem ale myślę ,że spróbować nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Kupiłem już kiedyś u nich buty, ale ta personalizacja którą oferują to trochę dużo powiedziane. Mi dorabiali otok, z którego byłem średnio zadowolony. Z tego co się wtedy dowiedziałem to można właśnie tego typu rzeczy zrobić, wybrać inny typ skóry, podszewki etc. U mnie tak naprawdę pasowałoby na pięcie zrobić okienko w cholewce i uzupełnić wstawką z miękkiej skóry, ewentualnie innego materiału. Meindle miałem na nogach może z 8 razy, wyglądają jak nowe. Hanwagi są jeszcze w pudełku, bo miały być na zimę i się nie doczekały założenia. Strasznie szkoda mi się ich pozbywać. Hanwagi są dla mnie najbardziej obiecujące, ale trudno teraz powiedzieć. W Meindlach na pewno nie mogę chodzić. Mam zatem wybór sprzedać je jako używane, pewnie za parę stówek, czyli prawie jak oddać komuś za darmo albo właśnie spróbować coś z nimi zrobić. Pasowałoby znaleźć jakiegoś zdolnego szewca. Chyba spróbuję po prostu popytać w okolicy. Może ktoś takiego zna w Krakowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdzik Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego (edytowane) @marcel089 udało Ci się jakoś rozwiązać problem? Próbowałeś zapiętek? Mam coś podobnego przy czym u mnie to raczej lekka narośl która wytworzyła się przy nowych butach z twardym zapiętkiem używanym przy końcówce leczenia jeszcze zgrubialego i uszkodzonego ścięgna Achillesa. Buty ( La Sportiva Trango TRK Leather GTX - super wygodne na start, ale z super twardym zapiętkiem) przez 3 tygodnie trekkingu służyły super, ale permanentny ucisk doprowadził do takiej ala "narośli" i dużego bólu i teraz w tych samych butach ten sam efekt już od pierwszej minuty. Podpórki nie pomogły (czasami zmiana kąta czy stopy względem zapiętka buta ponoć pomaga). Dziś mierzyłem La Sportiva Aequilibrium LT GTX i przy analogicznym rozmiarze Trango jest odrobinę lepiej, ale +0,5 rozmiaru dało olbrzymia różnicę. Jeszcze nie kupiłem, bo chce jeszcze spróbować zapiętek żelowych (albo zapietek-podpietek w jednym) w Trango, bo boje się powtórki z rozrywki przy regularnym chodzeniu, a I jeden i drugi but mają sporą cenę. Edytowane 25 Lutego przez drozdzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego @drozdzik użytkownik @marcel089 logował się ostatnio ponad rok temu. Ale może kto inny doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi