Tomasz Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Urodził się taki taki pomysł aby zanocować w jednym z tych miejsc podczas dwudniowej wyprawy:) Był ktoś może ostatnio w tym miejscu lub nawet nocował ? czy w dalszym ciągu te chatki są dostępne dla turystów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebek81 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Byłem jesienią ubiegłego roku w tej pod Klinom. Zrobili w niej coś w rodzaju galerii z fotografiami z wypasu owiec w Liptovie ale miejsce do spania też jest bodajże dla 6 osób. W necie gdzieś kiedyś czytałem regulamin w którym było napisane że można nocować ale nie więcej niż 1 noc. Przed kolibą stoi zadaszony stół z ławkami którego nie ma na zdjęciu i jest miejsce na ognisko. Tutaj można też zerknąć https://hiking.sk/hk/ar/114/koliba_pod_klinom.html http://boudy.info/bouda.php?txt=cz&id=12 A tu więcej o kolibach na Słowacji http://boudy.info/hledat.php?txt=cz&zeme=sk Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez Sebek81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Dziękuję za podrzucenie linków z tego co przetłumaczyłem translatorem z tej tablicy informacyjnej("v kolibe je prisne zakazane prespavat ") zanczy to niestety, że w chacie surowo zabrania się spać no chyba że się coś zmieniło ostatnio no ale szkoda trochę, fajny plan był aby ruszyć z Siwej Polany przez Trzydniowiański Wierch-Kończysty Wierch- Starobociański Wierch i zejść do Koliby pod klinom tam nocleg a w drodze powrotnej Błyszcz -Bystra-Ornak-Siwa Polana:) no chyba nielegal pozostaje ale do tego jestem zbyt prawilny:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebek81 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Ze Słowakami sprawy te są strasznie zagmatwane bo z reguły koliby ani grunty na których stoją nie są własnością TANAPu. Temat rzeka. To samo z chodzeniem od 1.11 do 15.06 ja np schodząc w tym okresie z Bystrej do Przybyliny przechodzilem obok tej koliby pod Klinom, siedział przed nią pracownik TANAPu (tak mi się przynajmniej zdaje bo dalej w lesie na drodze stał samochód którym tam podjechał ), odpowiedział ładnie dzień dobry i poszedłem dalej, nie czepiał się Też staram się być "prawilnym" ale jakbym chciał tam przekimać to zaplanowałbym tak wędrówkę żeby zjawić się tam przed zmrokiem i w razie czego mieć wymówkę że to awaryjny nocleg Alternatywą jest koliba w dolinie Jamnickiej. Czytałem gdzieś komentarze gdzie wypowiadał się gość który nią zarządza i niby tam nawet toaletę ostatnio organizował bo "turyści załatwiali się gdzie popadnie", był też trochę wkurwiony bo mu stamtąd latarki i inne rzeczy pokradli i nie uiszczali nawet opłaty (5€ przelewem) na utrzymanie koliby przez Klub Turystyczny który jest właścicielem gruntu. Czyli wszystko jest dla ludzi a w ogóle "jak czegoś nie wolno a się bardzo chce to można" Dane do przelewu (5€): Klub kokavských turistov a lyžiarov, č.2621366258/0200 SK11 0200 0000 0026 2136 6258 BIC: SUBASKBX IČO: 42066182. Tytuł: Koliba-útulňa Pod Pustým albo w Jamnickej doline. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Sebek81 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 O właśnie!Dzięki jeszcze raz za przydatne informacje:) to ta Koliba Pod Pustym będzie dobrą alternatywą tylko plany trasy lekko zmienić start z Siwej Polany przez-Grześ-Rakoń-Wołowiec-Koliba powrót przez Jarząbczy Wierch- Kończysty Wierch-Trzydniowiański Wierch-Siwa Polana . Jak tylko przekonam do tego pomysłu współtowarzyszy moich wędrówek i pogoda wróci to może uda się na początku września zrealizować:) oczywiście opisze jak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebek81 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Po Wołowcu można się jeszcze o Rohacze pokusić i zejść przez Żarską Przełęcz do doliny a drugiego dnia zejść do rozejścia szlaków w Ùzkiej Dolinie i stamtąd granią Otargańców na Jarząbczy opcji jest dużo udanej wędrówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Jak tylko nogi poniosą i będzie zapas sił to ten drugi dzień granią Otargańców będzie ciekawą opcją :)co by nie było to szykuje się niezła wyprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi