Lodołamacz Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Witam. Planuję latem taką trasę po Beskidzie Żywieckim i chciałbym się dowiedzieć od kogoś bardziej doświadczonego jak rozplanować to na dwa dni z namiotem. Mile widziane wskazówki lub modyfikacja trasy, gdyż nie mam pojęcia jak to wygląda w rzeczywistości. Co zabrać w plecak i na co się przygotować. Dzięki z góry https://mapa-turystyczna.pl/route/o26s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Mam tam wszystko opanowane W zasadzie to już teraz śpię , ale w weekend postaram się pomóc w tym temacie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodołamacz Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dnia 23.01.2020 o 23:58, Nu81 napisał: Mam tam wszystko opanowane W zasadzie to już teraz śpię , ale w weekend postaram się pomóc w tym temacie. Czekam na rozwinięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cześć, Co do trasy to ja bym ją zmodyfikował tak, żeby kółeczko zrobić (sporo możliwości w tym rejonie) Bazy namiotowej w zasadzie w tej okolicy niema - poza bazą na Hali Górowej pod Pilskiem, ale ciężko tak zaplanować dwudniową trasę, żeby baza wypadła około połowy dystansu. Pozostaje opcja spania "na dziko" na jakiejś hali w okolicach Rysianki. Samemu wybierając podobną opcję zawsze rozbijam namiot pod sam wieczór, gdzieś za drzewkami na skraju polany, a zwijam się jak tylko świta. Na dwudniową wyprawę poszedłbym maksymalnie na lekko tzn. lekki namiot lub płachta do rozwieszania na kijkach trekkingowych, lekka mata samopompująca, mały letni śpiwór. Z ubrań: spodnie długie na sobie i krótkie do plecaka, jedna podkoszulka z wełny merino, cienki polar do plecaka, cienka lekka kurtka wiatrówka/przeciwdeszczowa, skarpetki + 1 para zapasowa do plecaka, lekkie buty trekkingowe. Dodatkowo jak zawsze: czołówka; mała apteczka; mapa; ręcznik szybkoschnący. Z jedzenia chyba tylko zapas wysokokalorycznych batonów i innych przysmaków, bo konkretne posiłki zjadłbym w schroniskach, których masz po drodze kilka. Oczywiście ok 2 litry izotoników (do uzupełnienia po drodze) Powinno się wszystko zmieścić w plecaku 45l. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodołamacz Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 21 godzin temu, Nu81 napisał: Cześć, Co do trasy to ja bym ją zmodyfikował tak, żeby kółeczko zrobić (sporo możliwości w tym rejonie) Bazy namiotowej w zasadzie w tej okolicy niema - poza bazą na Hali Górowej pod Pilskiem, ale ciężko tak zaplanować dwudniową trasę, żeby baza wypadła około połowy dystansu. Pozostaje opcja spania "na dziko" na jakiejś hali w okolicach Rysianki. Samemu wybierając podobną opcję zawsze rozbijam namiot pod sam wieczór, gdzieś za drzewkami na skraju polany, a zwijam się jak tylko świta. Na dwudniową wyprawę poszedłbym maksymalnie na lekko tzn. lekki namiot lub płachta do rozwieszania na kijkach trekkingowych, lekka mata samopompująca, mały letni śpiwór. Z ubrań: spodnie długie na sobie i krótkie do plecaka, jedna podkoszulka z wełny merino, cienki polar do plecaka, cienka lekka kurtka wiatrówka/przeciwdeszczowa, skarpetki + 1 para zapasowa do plecaka, lekkie buty trekkingowe. Dodatkowo jak zawsze: czołówka; mała apteczka; mapa; ręcznik szybkoschnący. Z jedzenia chyba tylko zapas wysokokalorycznych batonów i innych przysmaków, bo konkretne posiłki zjadłbym w schroniskach, których masz po drodze kilka. Oczywiście ok 2 litry izotoników (do uzupełnienia po drodze) Powinno się wszystko zmieścić w plecaku 45l. Serdeczne dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 wrzuć sobie też do plecaka racje z podgrzewaczem chemicznym, super sie sprawdzaja a sam podgrzewacz tez trzyma cieplo dosc długo po podgrzaniu ze mozna wlozyc go pod kurtke zeby sie nieco zagrzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodołamacz Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 2 godziny temu, Bieszdzadzki_tatromaniak napisał: wrzuć sobie też do plecaka racje z podgrzewaczem chemicznym, super sie sprawdzaja a sam podgrzewacz tez trzyma cieplo dosc długo po podgrzaniu ze mozna wlozyc go pod kurtke zeby sie nieco zagrzac. Wycieczka planowana na początek lata, bądź początek jesieni i zamysł jest trafić w słoneczną pogodę, ale dziękuje za wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 ogolnie z racjami jest fajna sprawa bo sa leciutkie i wytrzymałe na pogodę a jeszcze się idzie całkiem dobrze posilić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodołamacz Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Jak wygląda kwestia prawno mandatowa w przypadku, gdy służba parku nakryje nas z namiotem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nu81 Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 W parkach krajobrazowych ( w tym wypadku w Żywieckim Parku Krajobrazowym) nie wolno niestety biwakować legalnie poza polami namiotowymi. Ile można dostać mandatu tego nie wiem, ale trzeba się z tym liczyć. Parę razy zdarzało mi się spać pod płachtą biwakową w parku, ale tak jak napisałem TYLKO SPAĆ ( tzn idę do wieczora o zmierzchu szybkie rozbicie, o świcie szybkie zwijanie i ruszam dalej ). Trzeba wybrać odpowiednie miejsce i oczywiście dokładnie wszystko sprzątnąć. Nigdy nie miałem okazji mieć nieprzyjemności związanych z tego typu noclegiem, niemniej jednak jak mam na trasie zaplanowanej schroniska to wolę kimać w nich. Nie trzeba taszczyć 1 -2 kg dodatkowego ciężaru zadaszenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi