ppiioottrr 20 Posted August 30, 2021 Share Posted August 30, 2021 witam. czy ktoś ma orientacyjne ale sprawdzone czasy przejścia? 1. Grań Szpiglasowa (od Wrót do Wierchu) i Liptowskie Mury (do Gładkiej Przełęczy). 2. klasyczne wejście na Łomnicę dzięki z góry. Quote Link to post Share on other sites
peter1 785 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 witam, 1. 1h i 2h(pod warunkiem że się nie zgubi drogi a to częste na odcinku Wrota-Szpiglasowy) 2.ale odkąd mierzone? Od samego dołu? Łomnickiego Stawu? Łomnickiego Sedla? Polecam też przewodniki taternickie i wysokogórskie. ? 1 Quote Link to post Share on other sites
ppiioottrr 20 Posted September 2, 2021 Author Share Posted September 2, 2021 Dzięki! Sorry na moje usprawiedliwienie : mieszkam na stałe zagranicą a tylko przejazdem parę dni i krótka akcja. Nie mam przy sobie wszystkich materiałów ? myślałem że dostanę szybkie info. No i w sumie dostałem ? Potwierdzam czasy na tej pięknej grani. Do Szpiglasu 1h10 z lekkim pobłądzeniem ? Do Gładkiej 2h15 (też z lekkimi manewrami). Przepiękna okolica! Dzis Tatry od 5.30 do 10.00 były puste! Quote Link to post Share on other sites
Grzenek 0 Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Jakie tam są trudności? Quote Link to post Share on other sites
caval0rn 0 Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Witam, WHP Tatry Wysokie tom 4 podaje nastepujaco: "(...) droga łatwa z jednym miejscem nieco trudnym(...)" ;-) Wspomniany przewodnik droga nr 382. Miejsce nieco trudne to kominek w okolicach Czarnej Lawki - podobno latwy w strone Gladkiej Przeleczy (pokonywany 'w gore') ale dosyc trudny w przeciwnym kierunku - koledzy wyzej pewnie potwierdza, ja pisze tylko z teorii. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
ppiioottrr 20 Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 potwierdzam wszystko oprócz "łatwy". łatwy jest dla kogoś wspinającego się. to może zmylić kogoś. jednak jest dużo ekspozycja za plecami i zapewniam cię, że bez liny, jednak ostrożnie się raczej poruszasz... ja byłem ostatnio przy mokrej skale i to było na granicy mojego komfortu. potwierdzam, że na pewno nie chciałbym tamtędy schodzić bez asekuracji. oprócz tego jest parę bardziej czujnych miejsc. te obie ścieżki graniowe są przepiękne. ale też nie do potraktowania ulgowo. każdy sam musi oceniać swoje możliwości. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts