Marcin 665 1 Posted August 14, 2020 Share Posted August 14, 2020 Witam. Mam zamiar wybrać się na Giewont i moje pytanie brzmi. Jaki jest najlepszy sposób na kontrolowanie co się dzieje na niebie tzn kiedy skończyć wcześniej wycieczkę aby nie napotkała mnie żadna burza. Chodzi mi o jakieś aplikacje czy też może jakieś rady dotyczące chmur. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,873 Posted August 14, 2020 Share Posted August 14, 2020 6 minut temu, Marcin 665 napisał: Witam. Mam zamiar wybrać się na Giewont Cześć . Na dzień przed wycieczką sprawdź prognozy pogody: windy.com (pobiera też dane z meteoblue), meteo.pl, aplikacja MeteoTatry. Z bardziej optymistycznych prognoz dla szczytów możesz sprawdzić na mountain-forecast.com. Przydatna stronka do śledzenia piorunów to lightningmaps.org . Poza tym trochę trzeba obserwować niebo, czy jest parno, czy piętrzą się chmury... Najłatwiejszym rozwiązaniem jest wyście jak najwcześniej rano, nawet jeszcze nocą z kwatery, żeby o brzasku być na szlaku. Unikniesz tłumów i prawdopodobnie burz konwekcyjnych. 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts