greg426 Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 witam ile czasu potrzeba na przejście całej ferraty i jak dojechać od chyżnego czy osoby które nie będą mogły przejść ferratą mogą iść inna drogą(dołem) bez wspinania tak żeby na końcu spotkać się z osobą która pójdzie góra Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 No więc tak: Nie jest to jedna droga więc ciężko określić ile zajmie Ci to wszystko czasu, byłem tam około 3h i zostawiłem 2 drogi. Generalnie wiadomo największą atrakcją jest mostek, ale tam też trzeba uważać - wbiliśmy się w ładny dzień i staliśmy w kolejce na mostek około 1h ! Na samym mostku jednorazowo mogą iść 3 osoby więc trochę to zajmuje. Sam mostek nie jest żadną z dróg - ot tak po prostu wisi i tyle. Teraz ferraty - jest tam 5 dróg jeśli dobrze liczę (nie znam nazw ani wyceny więc piszę to co pamiętam) 1. Dojście do rozejścia dróg - w zasadzie to jest to ferratowe zejście w dół, idzie się od wejścia na mostek w dół, przyjemnie w zasadzie cały czas po stromych "schodkach" jest też mostek - już mniejszy ale też fajny, generalnie można by tam zejść bez uprzęży, mały mostek można ominąć i dochodzimy do wyboru 2. Siatką do góry - generalnie rozpięta jest stalowa siatka na skałce i idzie się po niej do góry i to w sumie tyle, nie wiem czy fajnie bo sobie odpuściłem 3. Ciasno i przyjemnie - dwie następne drogi mają wspólny start gdzie idziemy po klamrach po stromym zboczu i następnie zaczynamy wchodzić do jaskini/ jamy - ten wariant ciągnie się cały czas ciasnymi przejściami - przyznam szczerze że w pewnym momencie zbułowałem łapy więc trza uważać i myśleć o przepinkach - bardzo fajna dróżka 3a. Lufa - innym wariantem drogi powyżej jest przejście dość lufiaste po tytułowej skałce, fajne przejście zakończone mostem linowym (2 linki asekuracyjne, po 3 się idzie) mostek jest krótki, ale widok w dół jest ciekawy - polecam :P 4. Pro - wracamy do rozejścia, czeka tam jeszcze jedna ferrata o wycenie E czyli najtrudniejsza w skali ferrat, i tak ja rękawicy nie podjąłem ale jeszcze tam wrócę :P generalnie pionowa i w sumie w kilku miejscach podwieszona skałka, bardzo łatwo można się tam zbułować, zresztą niedawno horska służba ściągała tam kogoś kto nie dał rady i został w połowie. 5 - testowy - jest tam tez króciutki szlak dla chcących sprawdzić czy dadzą rade. Kilka klamr wbitych w skałkę na wysokości kilku metrów do przetrawersowania (po przyjściu na miejsce startu, do głównego mostka idzie się w prawo a na testowy idzie się w lewo) Odpowiadając na Twoje pytania: Czas - wyżej odpowiedziałem Dojazd - polecam google maps :P https://www.google.pl/maps/dir/49.4116138,19.6609254/48.7428267,18.9957624/@49.0762255,18.9831296,9.68z/data=!4m2!4m1!3e0 Jeśli chodzi o omijanie raczej jest problem bo pierwsze się schodzi żeby potem wyjść więc raczej nie, ale nie ma się co bać myślę że każdy da radę :) To i trochę fotek( niestety jestem na wszystkich ale innych nie mam :P) : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg426 Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Dzięki za tak szczegółowy opis pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi