pmwas Opublikowano 24 Kwietnia 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2025 Może wspominałem... dziadek miał dom w Koscielisku i od zawsze pamiętam te widoki. Niejako nasiąklem nimi i wrosłem w tą ziemię... Nawet jeśli wciąż jestem ceprem jak się patrzy. Dom trafił w ręce stryja i... Dla mnie jest już tylko wspomnieniem... W domu wisial miedziany kinkiet. Szukałem takiego, znalazłem, przepłaciłem... ...i mam! Ech... Cudeńko Znalazłem nawet żarówkę jak te z epoki. Mało już takich,ale Philips do piekarników jest praktycznie taka sama. Zwykła, mała, staromodna żarówka z żarnikiem... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 1 Maja 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2025 (edytowane) I do kompletu... Normalnie nie przepadam za drukowanymi reprodukcjami, ale o obraz z Bystrą ciężko, a z okna obok kinkietu widać było właśnie masyw Bystrej... Taki kącik wspomnień po dawnych czasach w domu u dziadka... Sam obraz przecudnej urody, choć to niestety tania reprodukcja, bez szału... Swoją drogą. Obraz powstał w XIX wieku i tak sobie myślę... Jakie to wtedy musiało byc magiczne miejsce. Bo dziś to uczeszczany szlak turystyczny, a wtedy... No owszem hale były wypasane, więc może nie żadna odludna dzicz, ale na pewno zupełnie inny kaliber przygody niż dziś... Edytowane 1 Maja 2025 przez pmwas 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2025 Tutaj kolejny z moich tatrzańskich "suwenirów". Ponoć to Witkiewicz, a kupione w dobrym antykwariacie, jednak oczywiście ciężko jednoznacznie stwierdzić autentyczność. Jest ładne. Nieduże, ma ze 20cm, i bardzo ładne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juliusz Kucharski Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca W dniu 25.04.2025 o 00:29, pmwas napisał(a): Może wspominałem... dziadek miał dom w Koscielisku i od zawsze pamiętam te widoki. Niejako nasiąklem nimi i wrosłem w tą ziemię... Nawet jeśli wciąż jestem ceprem jak się patrzy. Dom trafił w ręce stryja i... Dla mnie jest już tylko wspomnieniem... W domu wisial miedziany kinkiet. Szukałem takiego, znalazłem, przepłaciłem... ...i mam! Ech... Cudeńko Znalazłem nawet żarówkę jak te z epoki. Mało już takich,ale Philips do piekarników jest praktycznie taka sama. Zwykła, mała, staromodna żarówka z żarnikiem... Pielęgnowanie takich unikalnych tradycji daje ogromną satysfakcję, podobnie jak nowoczesna mostbet aplikacja która zachwyca płynnością działania i przejrzystością, oferując najwyższej jakości rozrywkę na wyciągnięcie ręki. Przepraszam, że tak wcinam się może trochę nie do końca w temat wspomnień, ale skoro już udało Ci się upolować to cudeńko, to może orientujesz się Ty lub ktoś z forumowiczów, kto w Polsce zajmuje się profesjonalną renowacją takich vintage’owych lamp? Mam u siebie podobny staroć, który wymaga odświeżenia instalacji i polerki miedzi, a nie chciałbym tego oddać w ręce kogoś przypadkowego, kto zniszczy patynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 53 minuty temu, Juliusz Kucharski napisał(a): Przepraszam, że tak wcinam się może trochę nie do końca w temat wspomnień, ale skoro już udało Ci się upolować to cudeńko, to może orientujesz się Ty lub ktoś z forumowiczów, kto w Polsce zajmuje się profesjonalną renowacją takich vintage’owych lamp? Mam u siebie podobny staroć, który wymaga odświeżenia instalacji i polerki miedzi, a nie chciałbym tego oddać w ręce kogoś przypadkowego, kto zniszczy patynę Niestety nie znam Kupiłem w stanie jak widać i nawet nie szukałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi