szczytoholik Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Witam wszystkich, Rozpoczynam swoją przygodę z turystyką zimową (nie liczę kilku głupich wejść bez odpowiedniego sprzętu, np. na zaśnieżony Giewont). Niedługo idę na kurs i w miarę możliwości chciałem od razu skompletować sprzęt który pozwoli mi także połazić latem po prostych szczytach alpejskich. Co do kurtki to szukam hardshella na Gore-texie i na początku chciałem kupić Marmot Minimalist ale niestety stacjonarnie ciężko z dostępnością. W związku z tym mój wzrok padł na kurtkę GORE TEX Mountain Equipment Saltoro Jacket - magma/bracken. Czy miał ktoś z Was do czynienia ze wspomnianą kurtką i może powiedzieć czy jest warta zakupu? może coś lepszego znajdę w budżecie do 1000zł? Co do butów to przymierzałem Scarpa Zodiac Tech ale obawiam się, że nogi mogą mi zmarznać (a są zmarźluchy troszkę) nawet w merino na wyższych szczytach (Np. Rysy). Czy jest sens iść w droższe buty np. Scarpa Ribelle HD, albo Tech 2.0 żeby móc je np. wykorzystać w Alpach Latem? Czy może zanim dojdę do poziomu Alp to już będę musiał szukać nowych? EDIT: Jeszcze jedno pytanie odnośnie kurtek akurat mi wpadło do głowy. Jakbym nie miał możliwości przymierzenia stacjonarnie to czy kurtka hardshell musi być rozmiar większa żeby pomieścić resztę warstw czy raczej wybiera się swój normalny rozmiar? Edytowane 17 Stycznia przez szczytoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Stycznia Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 8 minut temu, szczytoholik napisał(a): EDIT: Jeszcze jedno pytanie odnośnie kurtek akurat mi wpadło do głowy. Jakbym nie miał możliwości przymierzenia stacjonarnie to czy kurtka hardshell musi być rozmiar większa żeby pomieścić resztę warstw czy raczej wybiera się swój normalny rozmiar? Ja wg. producenta powinienem nosić Large, a zawsze kupuję XL, gdyż eLki są po prostu za krótkie. Nie chodzi o szerokość, gdyż ta jest nawet zbyt duża, tylko właśnie podwiewanie po plecach... No i każdy producent ma inne wykrojniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczytoholik Opublikowano 17 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia Dzięki! W takim razie pozostaje mi ewentuale odesłanie błędnego rozmiaru jeżeli nie będzie możliwości przymierzenia stacjonarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi