Skocz do zawartości

Kurtka i spodnie przeciwdeszczowe

bezimienny2007

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zmuszony jestem kupić sobie nowy zestaw przeciwdeszczowy gdyż obecny już po prostu przepuszcza wodę i trzeba coś nowego.

Ogólnie potrzebuje coś wytrzymałego na przetarcia żeby przy pierwszym lepszym kontakcie z gałęziami/krzakami czy też z jakąś skałą od razu się nie rozdarł.

Przeglądałem tak trochę sklepy i sporo tego wszystkiego jest i oczywiście ceny też spore i myślę że tak 3 tysiące plus trzeba wydać na coś solidniejszego. Spodnie muszą być rozpinane z boku, nie koniecznie na całej długości.

Ogólnie bardzo wpadły mi produkty Arcteryx w oko tylko pytanie czy są one warte swojej ceny bo taka Beta AR kosztuje ponad 2 tysiące? Jakie produkty warto było by rozważyć ?

Rozmiarowo to myślę że musiał bym celować w coś XL bo w klatce mam blisko 110 cm mimo że za wysoki nie jestem 174 a tak widziałem że wyższe osoby trochę miały większy problem z dobraniem pod siebie bardzo dobrze pasującej kurtki.

• 9 miesięcy temu...

Sporo czasu minęło a mimo to jednak jeszcze nie kupiłem nowego zestawu przeciwdeszczowego.

Bardzo wpadł mi w oko inny producent i model a dokładniej Mammut Taiss Pro HS, zarówno spodnie jak i kurtka. Kurtkę mógł bym kupić u nich w sklepie bo mają promocję i jedyny rozmiar jaki teoretycznie mógłby na mnie pasować to XXL z racji że od dłuższego czasu zacząłem ćwiczyć i trochę schudłem niestety klatka jeszcze bardziej urosła 😅 i jest około 114/115 cm więc tylko XXL/XXL wchodzi w grę. 

Dłuższa może trochę być to akurat wcale nie przeszkadza. Spodnie zaś musiał bym zamówić na os bo rozmiarowo prędzej by pasowało na mnie L(52) lub XL(54) według ich rozmiarówki. 

Obie rzeczy są na promocji, spodnie z 2400 zł na niecałe 1800 zł a kurtka z 2750 zł na 2060 zł więc za wszystko wyszło by trochę poniżej 4 tysięcy. 

Jest jeszcze Norrona ale to co znalazłem na promocji to wszystko malutkie rozmiary a normalna cena za ich kurtkę z membraną gore-tex pro most rugged 3L to tyle co u Mammuta za cały zestaw 🤣

Mammut chyba spoko firma i zbierają raczej dobre opinie. O Arcteryx i ich gwarancji się naczytałem dlatego sceptycznie do nich zacząłem podchodzić i Norrona właśnie pod tym względem zdecydowanie lepsza raz że można mieć aż bodajże 7 lat gwarancji po zarejestrowaniu i nich produktu a tak dają 5 i działa to u nich znacznie sprawniej pewnie co ma uzasadnienie w cenie.

• 2 miesiące temu...

Ostatecznie zamówiłem kurtkę Arcteryx Beta AR (ten nowy model z logiem bez napisu na przodzie kurtki) ma najwięcej zalet z mojego punktu widzenia i nie jest tak "techniczna" jak spora część innych modeli. Do tego spodnie Patagonia Pluma Pro Bib. Obie rzeczy w rozmiarze XL.

Mam nadzieję że będą pasować elegancko i spodobają się mi bo jak nie to trzeba będzie odesłać i szukać innego rozmiaru lub w ogóle modelu.

Kurtka w promocji kosztowała trochę ponad 2300 zł (regularna cena 2990 zł) a spodnie z kodem na zniżkę z 2699 zł na 2430 zł. A więc bardzo dużo wydałem, zobaczę czy warte swej ceny 🤣

Mam już kurtkę oraz spodnie i po obejrzeniu na żywo oraz przymiarce mam już w miarę pogląd co i jak.

Na pierwszy ogień poszły spodnie i tutaj pozytywne zaskoczenie bo są na prawdę dość grube i wyglądają na wytrzymałe. Wszystkie zamki laminowane, kieszenie może nie są jakieś duże. Moją Motorolę Edge 50 Ultra spokojnie mogłem tam włożyć więc ta 15 cm głębokości gdzieś mają na rękawiczki czy cokolwiek niedużego starczy miejsca. Ten pas przy szelkach jest fajny rozciągliwy i fajnie pasuje na moją figurę do tego mała kieszonka na jakąś przekąske jest fajnym dodatkiem.

I dołu spodni fajne wzmocnienie wewnątrz nogawek co by sobie ich łatwo nie uszkodzić na przykład rakami. Wewnątrz mamy coś na rodzaj stuptuty co by nam śnieg do butów nie naleciał. No dla mnie bardzo przemyślane spodnie. Do tego nogawki nie są za długie czego się obawiałem przy rozmiarze XL, na długość na pewno L było by bardziej optymalne jednak na pewno było by za ciasno w pasie bo te są akurat 

Kolej na kurtkę. Tutaj bałem się że może być ona za duża z racji że Arcteryx ma taki luźny krój kurtek a przynajmniej modelu Beta AR. Założyłem pod spód bluzę polarową i na to kurtkę no i muszę przyznać że nie jest źle. Owszem miejsca mam dosyć sporo w klatce i barkach jednak powiedział bym że jest idealnie pod tym względem i żadne ruchy nie są skrępowane do tego rękaw jest długi i nawet na mocno wyciągniętych rękach nachodzą na nadgarstek. Mogły by być ten 1 cm czy tam dwa krótsze i też było by super jednak nie mogę narzekać. 

Ogólnie wszystko dość ładnie pasuje rozmiarowo co mnie cieszy, teraz jeszcze tylko czekam na jakiś deszcz konkretny by to przetestować odpowiednio bo skoro pasuje to zestaw sobie zostawiam.

Spodnie są w kolorze czarnym a kurtka to Black Sapphire a więc taka ciemna niebieska (lekko jakby wpadająca w fiolet) rzekł bym taka oceaniczna głębia i wygląda świetnie nawet pewnie fajniej jak oklepana czerń.