weronika.przychodzien 30 Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 Hejo! Jakie drogi robiliście na początku swojej wspinaczkowej działalności górskiej? Chodzi mi o prowadzenie - co polecacie? ? Quote Link to post Share on other sites
Paweł Gaweł 10 Posted August 20, 2019 Share Posted August 20, 2019 Jeżeli pytasz o Tatry to w moim przypadku były kolejno Załupa H i droga Gnojka - Zach. Koscielec , Setka - Zadni Kościelec i Skrajny Granat prawe żebro. Jednak wcześniej dużo na ściance, Jura i Góry Stołowe. Quote Link to post Share on other sites
Matsu 32 Posted August 21, 2019 Share Posted August 21, 2019 Dołączam się do pytania :) Czy w Tatrach coś obitego w granicach załóżmy do V/VI się znajdzie, czy raczej wszystko na własnej? Nie jestem zwolennikiem obijania obszarów górskich, ani pięknych rys tradowych, ale jeśli już coś jest oringowane/ospitowane to chętnie bym się wstawił na początek przygody ze wspinaniem w Tatrach :) Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i informacje! Quote Link to post Share on other sites
bluzk 2 Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Jeśli chodzi o letnie drogi dla początkujących polecam artykuł https://drytooling.com.pl/serwis/art/artykuly/6436-wybrane-drogi-kursowe-tatry-lato Natomiast jesli chodzi o ubezpieczone to w większości są powyżej VII-. Lobby instruktorskie na Kościelcu lub Pachniesz brzoskwinią na Kopie spadowej. Na Mnichu jest tego pełno i to w obiciu "Jurajskim". Myśle jednak że lepszym, szybszym i przyjemniejszym rozwiązaniem jest zaprzyjaźnienie się z friendami niz wyszukiwanie obitych perełek :) 1 Quote Link to post Share on other sites
Matsu 32 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Tak się właśnie spodziewałem, a z racji, że VII-/VII+ to okolice mojej życiówki to szkoda "piłować cyfrę" w Tatrach zamiast czerpać ogromną przyjemność ze wspinania. Od życiówek to są skały i panele ? Oczywiście z friendami jestem zaprzyjaźniony od czasu kursu tradowego, jednak jest to dość drogi sprzęt na moją kieszeń, więc póki co zostaje mi wspinanie sportowe i powolne kompletowanie szpeju tradowego ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts