wjesna Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 Wybraliśmy się w Tatry Zachodnie po stronie słowackiej Z parkingu Spalena na Banikowską Przełęcz I potem już Banikov, Hruba Kopa, Trzy Kopy i zejście do Smutnej Przełęczy. Powrót na parking Smutną Doliną. Chmury trochę zasłaniały widoki I pochłaniały szczyty, dopiero gdzieś w okolicach przełęczy po zejściu z Hrubej Kopy ustapily miejsca słońcu. Przejscie granią obfituje w łańcuchy, jak dla mnie nie jest łatwe do przejścia bo to też spora ekspozycja, ale szlo się nam dobrze, bo nie było wiatru, skała byla sucha, zatem warunki świetne. Zdjęć z grani mało, bardziej byłam skupiona na bezpiecznym przejściu niż fajnych kadrach. Gdy chmury się podniosły swietnie było widać Rohacze, Dolinę Żarska z górującym Barancem. Ale i tak najbardziej lubię odwrocic się w tył, by spojrzeć na przebyty szlak. Z praktycznych informacje- parking został zautomatyzowany, pobiera się bilet przy wjeździe a cena wzrosła do 8 euro za dzień. Do Taliakowej Chaty jeździ ciuchcia. Nie wiem czy zawsze tam jeździła, bo wcześniej widziałam podobną tylko jeżdżącą po dolinie a ta jechała również przez parking i do schroniska. Nie pyrcy jak ta drynda z Chocholowskiej. Ceny za przejazd nie znam. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 @wjesna ile czasu Wam zajęło całe przejście ? Pytam bo szłam tylko od strony Rohaczy i chcę przejść teraz tak jak Wy. Fajnie że chociaż na koniec pokazało się słońce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 @ZośkaZosia całość 9 godzin ale ile w tym było odpoczynku trudno mi powiedzieć, bo nie sprawdzalam czasu. Przechodziłaś też Rohacze? Chciałam zapytać czy są trudniejsze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 @wjesna według mnie Rohacze są łatwiejsze. Tylko jedno bardziej eksponowane miejsce pod Ostrym. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 @wjesna co prawda Twojego szlaku z opisu nie przeszłam (jeszcze!!!), ale jeśli chodzi o Rohacze, to zgadzam się z @Zośka, że największym problemem może być na "koń" na Ostrym i to głównie z uwagi na ekspozycję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 6 godzin temu, wjesna napisał: ustapily miejsca słońcu. Pięknie. Wielką ma radość, dziękuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 24 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 4 godziny temu, Zośka napisał: @wjesna według mnie Rohacze są łatwiejsze. Tylko jedno bardziej eksponowane miejsce pod Ostrym. Tak racja, przejście Rohaczy nie jest zbyt trudne, oczywiście jest kilka miejsc gdzie trzeba się "skupić' ale to właśnie ten odcinek i wg mnie to zacna wyrypa... Więc szacun 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2024 Dzięki dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi