Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 490
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jako ,że właśnie się zarejestrowałem  witam wszystkich użytkowników. Temat o Pieninach krótko mówiąc uwielbiam te góry zwłaszcza Małe Pieniny  rejon Wysokiej ,Durbaszki ,Wysokiego Wierchu.Kręcę s

Ja dziś w Pieninach miałam również wspaniałe widoki?

Zgodnie z zamiarem dzisiaj wraz z @jaaga76@vatra Ignacym i Martą udaliśmy się w Małe Pieniny. Plan był klasyczny:zielonym szlakiem przez Wąwóz Homole pod Wysoką dalej niebieskim na szczyt , potem dale

Posted Images

Posted (edited)

Od siódmego maja nigdzie nie byłem , a to sprawy rodzinne a to remonty , no ale już po wszystkim więc trzeba się ruszyć. Wiesiek zarządził grzbiet  Pienin Spiskich ponieważ powinien się tam pojawić PAŹ ŻEGLARZ. Moje szczęście coś przeziębione więc nie pójdzie .  Plan klasyczny, czerwonym z Niedzicy do Dursztyna.  Z Niedzicy ruszamy ok 09.30.Oczywiście zamek Wronin przegląda się jeziorze

IMG_4329.thumb.jpg.aff07adce2dd9576b256de7b002673c0.jpg

podchodzimy wśród zielonych pienińskich łąk

IMG_4339.thumb.jpg.8a8a2c3eb4174d790f7d5d4502e93d2d.jpg

widoczność jest rewelacyjna  , widać aż po pasmo Jaworzyny Krynickiej

20230528_094714.thumb.jpg.7ff64b7cf89a5e0ca1dcae030c2d46a7.jpg

szlak jak zwykle tutaj pusty , pojawiają się pierwsze motyle i trochę kwiecia. Widać że jest to trochę opóźnione, byliśmy tutaj prawie dokładnie rok temu i było kwiatów więcej. Nikogo nie spotykając docieramy na polanę Wapienne

IMG_4354.thumb.jpg.cc2700af68c37326e8a1549437a3c44a.jpg

widoki są obłędne

20230528_114117.thumb.jpg.471e8be2a1f7ca099ac2fe1c2c6b10ea.jpg

20230528_115018.thumb.jpg.2a867cb48891ff178a6289f8007e50a5.jpg

oczywiście popasamy dość długo zanim ruszymy w stronę góry Żar. Tutaj pojawiają się pierwsi ludzie aczkolwiek w ilościach śladowych a na Trzech Koronach jak zwykle w sezonie

IMG_4344.thumb.jpg.7aecdf867c45285925f15728496a07df.jpg

dochodzimy do  miejsca gdzie szlak schodzi w dół. Marta i @Werniksschodzą szlakiem, Wiesiek i ja kontynuujemy granią bo jeśli Żeglarz tu jest najprawdopodobniej jest właśnie tam.Przy okazji  oczywiście widoczki

DSCN1003.thumb.jpg.bb26466b7b3d742e24925a37d66c0327.jpg

pozdrowienia dla tych co na szlaku

DSCN1002.thumb.jpg.4c5ec81a0950264799285b08b7b9bfbb.jpg

Żeglarz został odnaleziony niestety nie bardzo dał się sfocić , ale to co się udało będzie w odpowiednim miejscu. A my jakoś zeszliśmy tym nieszczęsnym zejściem. Bardzo piękny dzień nam się trafił.

Edited by barbie609
  • Like ! 5
40 minut temu, Zośka napisał:

ajna ta polana

fakt , jest to bardzo ładne miejsce .Jeśli trzymasz się szlaku zobaczysz tylko Tatry , aby zajrzeć w stronę Pienin i Beskidu trzeba wyjść poza krawędź lasu.

• Like ! 2

@barbie609czy pienińskie łąki  są koszone? Wygląda, że nie zarastają,  ładne trawy na nich.  Taka ich specyfika,  że żadne drzewa sie nie sieją  na nich czy jednak jest w tym rola człowieka?

• Like ! 1
Posted (edited)
42 minuty temu, wjesna napisał:

czy pienińskie łąki  są koszone?

W PPN są koszone, w Małych Pieninach idzie wypas , w Spiskich  też chociaż na mniejszą skalę ok 40 lat temu Spiskie były dużo bardziej ,,gołe,,, zresztą tak samo jak okolice Białej Wody w małych.Potem wypas mocno podupadł. Chociaż koło Dursztyna tzw Jurgowskie Stajnie hulają aż miło. Tak przy okazji mają tam niezłe wyroby.

Edited by barbie609
  • Like ! 1

Czyli nie są zostawione same sobie. Owieczki ładnie na hali wyglądają  ale ile przy nich roboty...nie dziwię  się, że jest ich mniej niż dawniej.

2 minuty temu, wjesna napisał:

ale ile przy nich roboty.

Kiedyś był to styl życia a i zarobić szło całkiem nieźle , teraz z kasą jest różnie a i twardzieli wśród młodych coraz mniej. A naszej wełny za bardzo nie ma , w tym roku pojawiła się potrzeba wymiany mojego ,,górskiego,, swetra i wyobraźcie sobie ,że kupić taki porządny ,, trochę gryzący ,, wełniany sweter wcale nie jest łatwo. A i taką normalną szarą wełnę żeby zrobić na drutach też niełatwo.

• Like ! 1
2 godziny temu, barbie609 napisał:

kupić taki porządny ,, trochę gryzący ,, wełniany sweter wcale nie jest łatwo. A i taką normalną szarą wełnę żeby zrobić na drutach też niełatwo.

Pewnie się nie opłaca. Może kiedyś moda zatoczy kolo i oprócz merynosów i alpak zaczniemy doceniać  wełnę z naszych owieczek. 

• Like ! 2
Dnia 29.05.2023 o 13:49, wjesna napisał:

Pewnie się nie opłaca. Może kiedyś moda zatoczy kolo i oprócz merynosów i alpak zaczniemy doceniać  wełnę z naszych owieczek. 

Ależ z wełny owiec dalej robi sie mnóstwo rzeczy...po prostu wyroby z merynosa są bardziej komfortowe (czytaj luksusowe) wiec jest na nie popyt...jak snoby dowiedzą sie ze wełna yaka jest droższa to na nią też bedzie popyt....

A tak na serio merynos wygrywa jeśli idzie o bieliznę z każdym materiałem (w zakresie stosunku ceny do wydajności).

• Like ! 1
35 minut temu, Lexi napisał:

merynos wygrywa jeśli idzie o bieliznę z każdym materiałem

Jest dobry ale spotkałem kiedyś równie dobry a może i lepszy . Była to wełna wielbłąda , nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, -to było jego służbowe wyposażenie. Ja nosiłem je w czasach gdy patrolowałem zakopiankę , w zimie sprawdzały się rewelacyjnie.Do noszenia po mieście były wręcz zbyt ciepłe.

41 minut temu, Lexi napisał:

Ależ z wełny owiec dalej robi sie mnóstwo rzeczy

oczywiście , ale tak jak pisałem wyżej kupić porządny sweter to jest problem.

• Like ! 2
2 godziny temu, barbie609 napisał:

Jest dobry ale spotkałem kiedyś równie dobry a może i lepszy . Była to wełna wielbłąda , nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, -to było jego służbowe wyposażenie. Ja nosiłem je w czasach gdy patrolowałem zakopiankę , w zimie sprawdzały się rewelacyjnie.Do noszenia po mieście były wręcz zbyt ciepłe.

Nie polemizuje nie nosiłem nigdy kalesonów z wielbłąda... mało tego nigdy nawet nie widziałem wielbłąda w kalesonach żebym mógł pożyczyć. ?

• Haha 4
14 godzin temu, barbie609 napisał:

nosiłem po prostu kalesony z tego materiału , przybyły one do Polski wraz jednym z moich wujków , któremu trafiło się służyć ,,u Andersa,, 

Nie wiem czy dobrze rozumiem- nosiłeś bieliznę z drugiej wojny światowej?

• Haha 3
2 godziny temu, wjesna napisał:

nosiłeś bieliznę z drugiej wojny światowej?

owszem , z pieczątką kwatermistrzostwa II Korpusu , bodajże 3 Karpackiej. Dostałem jako nówkę sztukę ,jeszcze opakowaną papierem.

• Like ! 1
  • Wow 2
4 godziny temu, barbie609 napisał:

owszem , z pieczątką kwatermistrzostwa II Korpusu , bodajże 3 Karpackiej. Dostałem jako nówkę sztukę ,jeszcze opakowaną papierem.

I żeś  ten relikt przeszłości  zamiast w ramki oprawic to zdarł na zakopiance 

Żarty zartami, dle takna powaznue - nie pomyślałbym,  że polscy żołnierze   byli tak dobrze wyposażeni,  bo rozumiem tę wielbłądzią wełnę  jako towar exlusive. 

21 minut temu, wjesna napisał:

że polscy żołnierze   byli tak dobrze wyposażeni, 

No cóż Jego Królewska Mość Jerzy VI dbał o swoich ludzi , a to były te same tabele  należności.

• Like ! 2

Wiosna w pełni  więc trzeba się przejść grzbietem Małych Pienin z Palenicy do Durbaszki. Oczywiście niebieskim szlakiem. Tyle plan a jak wyszło ?

Na Palenicę wyjechaliśmy zaraz po dziewiątej kolejką.  Na górze oczywiście widoczek

IMG_4471.thumb.jpg.adc325b554d4610d7d2987ea10e6f6bd.jpg

czem prędzej przeszliśmy na Szafranówkę , weszliśmy na niebieski i ruszyliśmy na wschód.

Witkula przypomniała nam ,że to jednak Pieniny

IMG_4473.thumb.jpg.49f58f9c5322f11967c5409bc19d2e28.jpg

kawałem dalej zeszliśmy ze szlaku i weszliśmy na Łąźne Skały żeby rzucić okiem na słowacką stronę.

20230604_103000.thumb.jpg.299776f639197929da1fbe0398de6c7a.jpg

jest ciepło , może nawet za ciepło

IMG_4481.thumb.jpg.19a5358effd825d3d0e10c43a815cb21.jpg

na grzbiecie szaleje wiosna a widoczność aż po Beskid Wyspowy

IMG_4491.thumb.jpg.9b6d6721f0bc17fdf00675f57d85296a.jpg

Pod Huściawą  widoki jak zwykle super  Rabsztyn i taterki na horyzoncie

20230604_112932.thumb.jpg.40fe19297044d08524c1635a3528ec32.jpg

Ludzi na szlaku sporo .Tym razem omijamy szczyt Wysokiego Wierchu , wstępujemy za to na żentycę  do bacówki , jest bardzo smaczna , polecamy . Podchodzimy na szczyt Durbaszki

IMG_4506.thumb.jpg.fae134f051f1d0dfdb2924b818b5bf60.jpg

widoki super

20230604_123413.thumb.jpg.329f279cb90e9e3aca9152ec5ed383e4.jpg

podejmujemy decyzję i uciekamy ze szlaku , schodząc w stronę połoniny Kiczera

IMG_4517.thumb.jpg.f3bad7f635aba529b4b850c65989a446.jpg

przez jakiś czas możemy cieszyć się ciszą i samotnością. Pod Wysoką wchodzimy na szlak i szybko schodzimy przez zatłoczone Homole. Plan przewidywał powrót busem , ale zdecydowanie rozkład jazdy w Jaworkach się nie przyjął i busy w niedzielę odpoczywają. Jeśli będziecie planować poruszanie po tej okolicy busami to trzeba liczyć się z trudnościami , Na szczęście objawił bus taryfa , który za dychę od głowy podrzucił nas do Szczawnicy.  Podsumowując w Pieninach jak zwykle pięknie.

• Like ! 4
5 godzin temu, barbie609 napisał:

Podsumowując w Pieninach jak zwykle pięknie. 

Może w tym roku tam zajrzę na jakiś spacer, bo do tej pory to jedynie wycieczki samochodem, no i raz spływ z flisakami - tak nas wtedy zlało, że do dziś to pamiętam ?️⛈️?️ 

• Like ! 1

@barbie609 pięknie i bezludnie w tych Pieninach. Muszę koniecznie je znowu odwiedzić. Mialo być w ten weekend ale "maszerowalam" gdzie indziej, notabene w wielkim tłumie, który jednak w ogóle mi nie przeszkadzał?.

• Like ! 1
1 godzinę temu, Zośka napisał:

i więcej nie zamierzam?

ja w sumie lubię Homole,ale nie w sezonie i nie w weekendy. Tym razem był to świadomy wybór bo moja lepsza połowa chciała przejść się poza szlakiem przez Połoninę Kiczera. A zejście przez Bukowinki to jeszcze gorzej.