barbie609 3,369 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 Mrozy odpuściły i jednocześnie dzisiaj ostatni dzień przyzwoitej pogody więc trzeba się gdzieś wybrać. Dawno nie piłem herbatki na Czerteziku więc ruszam w Pieniny. Ruszam z Krościenka żółtym , potem schodzę na zielony na przełęczy Burzana wchodzę na niebieski , nim na Sokolicę a na koniec powrót zielonym do Krościenka. Jak zaczynam śniegu trochę jest temp. ok-5 ,słoneczko coś tam próbuje Od Przełęczy Burzana zacząłem raczkować , grzbiet zaśnieżony i sporo lodu widoczki całkiem fajne z Sokolicy rzut oka na Małe Pieniny I Oczywiście Najlepsze Życzenia Świąteczne i Noworoczne i Niech Was szlaki szczęśliwie prowadzą Ruch w górach niewielki , na początku dwie pary szły żółtym w stronę Trzech Koron a potem cała Perć moja i dopiero na Sokolicy jak się już brałem do schodzenia to też dwie pary podeszły.Bardzo fajne przedpołudnie. 6 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 Jak pogoda i możliwości to żal nie skorzystać. Jest w Pieninach tski szlak którym jeszcze nie szedłeś? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 28 minut temu, wjesna napisał: którym jeszcze nie szedłeś? o kilka by się znalazło ,po słowackiej stronie np nie szedłem z Przełęczy Rozdziela do Litmanowej 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 @barbie609 ale Ci zazdroszczę że możesz tak w środku tygodnia, bez tłumów, w ciszy i spokoju?. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 3 godziny temu, barbie609 napisał: o kilka by się znalazło ,po słowackiej stronie np nie szedłem z Przełęczy Rozdziela do Litmanowej To może w przyszłym roku? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 2 minuty temu, wjesna napisał: może może , któż to wie 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted December 20, 2022 Share Posted December 20, 2022 (edited) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: może , któż to wie Nooo...ten, kto pójdzie ? Tak właśnie patrzę gdzie to. Na Przełęczy byłam, ale szlaku do Litmanovej nie przetarłam Edited December 20, 2022 by wjesna 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted December 25, 2022 Share Posted December 25, 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/88416/Sniegu_coraz_mniej_ale_to_jednak_zima_i_dosc_trudne_warunki_do_wedrowki.html 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 My spędzamy te święta z kubkiem pysznego gripexu w dłoni? a Wiesiek i Marta wczoraj poszli na dzięcioły w masyw Trzech Koron. Ptactwo będzie w odpowiednim miejscu a tutaj kilka widoczków ze szczytu. Sokolica spokojna i pusta tak jak we wtorek gdy ja tam byłem 5 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 @barbie609 dużo zdrowia!!! 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,298 Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 19 godzin temu, barbie609 napisał: My spędzamy te święta z kubkiem pysznego gripexu w dłoni? @barbie609zdróweczka i szybkiego powrotu na górskie szlaki ? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 20 godzin temu, barbie609 napisał: My spędzamy te święta z kubkiem pysznego gripexu w dłoni? Mam nadzieję że samopoczucie już lepsze?. A jakimś plusem tej sytuacji jest to że można nadrobić zaległości w lekturze albo filmie. Wszystkiego dobrego? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 2 Share Posted January 2 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/88548/Poszukiwania_turysty_w_Pieninach.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 2 Share Posted January 2 Dzisiaj tylko ,,wiosenne,, widoki z zapory czorsztyńskiej. Ta pogoda zdecydowanie nie jest normalna. Pienińskie zamki oczywiście dwa z trzech Czorsztyn 5 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted January 2 Share Posted January 2 @barbie609 bardzo klimatyczne ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 7 Share Posted January 7 Nietypowy widok na Trzy Korony z ujścia Białki , zdjęcie Wiesiek 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 15 Share Posted January 15 Wrednie , szaro , błotniście i sakramencki wiatr. Tak dziś było w Małych Pieninach ale parę fotek udało się zrobić. Tak dziś było W Białej Wodzie jeszcze jako tako jedyny plus takiej porąbanej pogody to fakt że dość dobrze resztki zabudowań wsi na podejściu na przełęcz duło już konkretnie tak więc parę widoczków i na dół ogólnie było niezbyt fajnie ale i tak lepiej niż siedzieć w domu. Jest szansa na jakiś śnieg więc może uda się w tygodniu zaznać trochę zimy. 5 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted January 15 Share Posted January 15 @barbie609i tak lepiej niż siedzieć w domu.... a jak to mówią ... nie ma złej pogody.... Jak sobie patrzę na foty, to nie wygląda tragicznie... 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 15 Share Posted January 15 15 minut temu, jaaga76 napisał: to nie wygląda tragicznie... oczywiście mogło być gorzej , teraz np. leje ? .Marudzę bo wolałbym mieć tak jak we środę na Kopieńcu. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted January 16 Share Posted January 16 @barbie609jak tylko dało się iść to znaczy, że pogoda była dobra. Do przejścia. 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted January 21 Share Posted January 21 Kurzyło ,kurzyło i przestało a mnie się zachciało śniegu , szlaku, gór. Oczywiście padło na Wysoką ,samotnie. Wyruszyłem z parkingu ok 09.00. Po drodze wyprzedziłem rodzinną ekipę , która potem dotarła na szczyt. Wnioskując po śladach przede mną dzisiaj szedł tylko jeden hardkor, tak więc znowu on był pierwszym harkorem a ja drugim. Podobno na starość człowiek mądrzeje, jak widać niekoniecznie. Pogoda mglista , podczas podejścia słoneczko coś próbowało ale z marnym efektem, szlak ciężki , miękki , zawiany. Koło Jawora Strażaków spory kawałek ze śniegiem po kolana. pod samym szczytem też śniegu sporo , miękko , niestabilnie, pod śniegiem trafia się lód jak to na Wysokiej..... Oczywiście powyżej polan już się zaraczkowałem , zawsze lepiej niż goła podeszwa. szedłem długo bo ciut ponad dwie godziny, zazwyczaj wystarcza mi ok półtorej. Na szczycie widoczków nie ma pojawiło się fajne zjawisko nad Wysoką otworzyła się studnia w chmurach , dookoła biało a nad głową niebiesko na szczyt zaczynają przybywać następni wędrowcy , po herbatce i kanapce pora zwolnić miejsce, po zastanowieniu odpuszczam Durbaszkę i wracam tą samą trasą , w zejściu pojawia się kilka widoczków Oczywiście wysoka żegna się jak zwykle fajnie było , szło się ciężko ale warto było się ruszyć. 4 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 784 Posted January 21 Share Posted January 21 5 godzin temu, barbie609 napisał: szło się ciężko ale warto było się ruszyć. Zawsze warto się ruszyć, nigdy nie żałowałem że gdzieś się wybrałem, nawet jeśli coś poszło mocno nie tak. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 2 Share Posted February 2 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/89193/GOPR_ostrzega_przed_lawinami_w_Pieninach.html w zeszłym roku tez leciały Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted February 2 Share Posted February 2 21 minut temu, barbie609 napisał: https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/89193/GOPR_ostrzega_przed_lawinami_w_Pieninach.html w zeszłym roku tez leciały Czyli w ten łykend przy grzańcu w domu najbezpieczniej. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 2 Share Posted February 2 1 godzinę temu, wjesna napisał: Czyli w ten łykend przy grzańcu w domu najbezpieczniej. Są miejsca w Pieninach gdzie można iść bezpiecznie , np na Rozdziele , Wysoki Wierch, drogą od schroniska , Przełęcz Osice -Szopka , Sokola Perć ,Wysoka od Bukowinek. Na tych szlakach może być chwilami dość trudno i ciężko,ale zagrożenia lawinkami nie ma.Niestety na tę chwilę prognozy nie są dobre , ale zobaczymy. 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts