frodo Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Która polisa obejmuje to co powinno być. Proszę o konkretne przykłady polis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huberto_p Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Ja zawsze korzystam (to słowo póki co trochę na wyrost :)) ) z ubezpieczenia słowackiego Union.sk. Wykupuję online, wystarczy karta kredytowa. Koszty, w porównaniu z kosztami ewentualnej akcji, są groszowe. Można się ubezpieczyć na jeden dzień lub dłużej, są warianty dedykowane na góry, kwota ubezpieczenia raczej wystarczająca. W necie jest sporo opisów jak wykupić, w sumie to wystarczy tłumacz online. Nie sprawdziłem na sobie czy zwrócą kasę za akcję i nie chcę tego robić, wolę po górach zdrowo chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ja zawsze korzystam z Signal Iduna(w zależności od wariantu kosztuje to 10-11zł za dzień).:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Cos się zmieniło z Union.sk? Gdy uzupełniam dane, mam wpisać adres zamieszkania - można wpisać tylko adres na Słowacji (rubryka miasto) a numer telefonu tylko ze słowackim kierunkowym. Kupowałem kilka razy ubezpieczenie i nigdy tak nie było. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Też zawsze kupowałem w union sk lecz tym razem wykupilem w warta trawel ze względu na ten błąd. Zgłaszałem im nawet ten problem lecz odpisali tylko ze przyjęli zgłoszenie i przekazują gdzieś dalej, a że czas uciekał i musiałem się gdzieś ubezpieczyć wybralem Warte. Tak sobie myśle że Słowacy mają większość z urzędu poblokowane dla obcokrajowców przez ten cały covid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Wie ktoś, czy coś się wyjaśniło w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 4 tygodnie temu kupowałem ubezpieczenie w union.sk wszystko działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Pablomardi napisał: wszystko działa bez problemu Tzn. działa zakup, ciekawe czy tak "bez problemu" działa samo ubezpieczenie w praktyce, jeśli już (odpukać) coś się wydarzy. Edytowane 16 Lipca 2022 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszSiwiec Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) A jak wyglada sprawa z polisa od PZU "szlaki bez granic" ? chodzi o opcje wyboru i czy wędrówkę na Rysy trzeba uważać za wędrówkę wysoko górską oraz sport ekstremalny w pojęciu ich ubezpieczenia ? Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez MateuszSiwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 @MateuszSiwiec mam tę polisę. Nie zaznaczasz żadnych sportów ekstremalnych. Szlakowe wejścia to nie sport ekstremalny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Też od paru lat wykupuję "szlaki bez granic", choć kwota przeznaczona na ratownictwo wydaje mi się tam jednak zbyt niska. Słowacy lubią chyba rozbić takie akcje z większym rozmachem niż TOPR. No ale wciąż mam nadzieję że nie będzie mi dane sprawdzać jak to działa w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września Czytajcie dokładnie OWU. Koleżanka wykupiła Generali. Zgubiła się. HZS przyleciało pomimo braku wypadku. Ma zapłacić koszt lotu. OWU obejmowało alcję poszukiwawczą, ale twierdzą, że nie było zdarzenia nagłego (czyli wypadku). Generalnie sprawa jest rozwojowa, bo jednakże chcielibyśmy wiedzieć z jaką firmą ubezpieczeniową możemy czuć się w górach za granicą bezpiecznie. I czy w ogóle taka istnieje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września 11 minut temu, Gosia WU napisał(a): Czytajcie dokładnie OWU. Koleżanka wykupiła Generali. Zgubiła się. HZS przyleciało pomimo braku wypadku. Ma zapłacić koszt lotu. OWU obejmowało alcję poszukiwawczą, ale twierdzą, że nie było zdarzenia nagłego (czyli wypadku). Generalnie sprawa jest rozwojowa, bo jednakże chcielibyśmy wiedzieć z jaką firmą ubezpieczeniową możemy czuć się w górach za granicą bezpiecznie. I czy w ogóle taka istnieje. Brakuje mi właśnie takich konkretnych informacji. Jaka firma, jak zadziałała w danym przypadku. Bo póki co jest tak, że płacimy, a nie do końca wiemy za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września W dniu 3.08.2022 o 20:20, Jędrek napisał(a): Też od paru lat wykupuję "szlaki bez granic", choć kwota przeznaczona na ratownictwo wydaje mi się tam jednak zbyt niska W moim przypadku to już nieaktualne, bo nawet nie byli łaskawi odpowiedzieć na wysyłane mailem pytania, właśnie o te niskie kwoty. Ostatnio brałem polisy z Wiener (Vienna Insurance Group) i raz Wojażer (PZU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września Ja jakoś ogólnie ne mam zaufania do polskich firm chociaż samo PZU w innych sprawach ubezpieczeniowych nigdy mnie nie zawiodło. Natomiast tu - wojażer - musiałabym chyba płacić choroby przewlekłe (np. kolana) a nawet nie mam pełnej dokumentacji z nimi związanymi bo ja z tymi sprawami zawsze na bakier, więc jakby mi po raz kolejny strzeliła łąkotka to pewnie byłabym mocno finansowo w plecy pomimo, że akurat od paru lat od tej strony nic mi nie dolega. Generalnie nie jest to wg mnie ubezpieczenie dla osób 50+. Ciekawe jest za to, że na Słowacji chodzi ogromna ilość starszych ludzi i na bank jakieś przyzwoite ubezpieczenia mają a nie sądzę żeby nie mieli chorób przewlekłych - więc co - James? Z tego co doczytałam w OWU - DAV powinien zadziałać w przypadku tej koleżanki. Czy ktoś miał doświadczenia z tą firmą? Ja sama mam Alpenveiren Austria. Jak dotąd nie musiałam nigdy w życiu wzywać pomocy więc nie wiem jak działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Czy taka polisa jest ok na wycieczki w góry bez żadnej wspinaczki i tras z łańcuchami? Liczba ubezpieczonych osób 3 Cena oferty 40,50 zł Zakres ubezpieczenia OC Tak Suma ubezpieczenia 30 000 euro Szkody osobowe 30 000 euro Szkody w mieniu 30 000 euro Koszty leczenia i assistance Tak Suma ubezpieczenia 60 000 euro Ratownictwo 10 000 euro Koszty hospitalizacji Tak Leczenie ambulatoryjne Tak Transport medyczny do Polski bez limitu Transport zwłok bez limitu Stomatolog 250 euro Choroby przewlekłe Tak Assistance usługi assistance w ramach kosztów leczenia - wariant standard Bagaż Tak Suma ubezpieczenia 2 000 zł Sprzęt elektroniczny 1 000 zł Opóźnienie bagażu brak Ubezpieczenie dla aktywnych Tak OC sportowe 15 000 euro Sprzęt sportowy Tak Sprzęt sportowy - Suma ubezpieczenia 2 000 zł Sporty objęte ubezpieczeniem 83: aerobic, aerodium/tunel aerodynamiczny/ indoor skydiving, badminton, baseball, bieganie, biegi na orientację, bilard, boks aerobic, bouldering, capoeira, footbol amerykański, frisbee, funball, gokart, golf, grass boarding, halfpipe, hokej na lodzie, hokej na rolkach, hokej na trawie, jacht, jazda figurowa na łyżwach, jazda konna, jazda na hulajnodze, jazda na przedmiotach ciągniętych przez pojazdy przeznaczone do poruszania się na wodzie, jazda na wielbłądzie, słoniu, jeep safari, joga, kajakarstwo morskie, kajakarstwo nizinne, karting, kiteboarding/kitesurfing, kolarstwo szosowe, koszykówka, krykiet, kulturystyka, kyudo, lacrosse, landkiting, lekkoatletyka, longboard skateboarding/deskorolka, loty widokowe w charakterze pasażera, łucznictwo, łyżwiarstwo, łyżwiarstwo figurowe, łyżwiarstwo szybkie, nurkowanie z aparatem powietrznym do 30 m (udokumentowane kwalifikacje, licencja nurka, nurkowanie z instruktorem), miejski surging (asphalt surfing), motorówka, narciarstwo wodne, nordic walking, paddle board /sup, paintball, parasailing, piłka nożna, piłka ręczna, piłka wodna, pływanie, polo, psie zaprzęgi, qigong, quad, ringo, rock boarding, rolki, łyżworolki, wrotki, nartorolki, rower wodny, rugby, sandboarding, saneczkarstwo, siatkówka, skateboarding – deskorolka, skeleton, skimboarding, skoki na trampolinie, skuter śnieżny, skuter wodny, snorkelling, softball, sporty obronne, sporty walki, squash, surfing, taiko, tambeach, taniec, technogym, tenis stołowy, tenis ziemny, trampofoil, trekking do wysokości 5 000 m n.p.m. bez użycia sprzętu wspinaczkowego, zabezpie- czającego ani asekuracyjnego, uczestnictwo w obozach sportowych przez dzieci i młodzież do lat 18 (z wyłączeniem obozów narciarskich i snowboardowych), unihokej, wakeboarding, wędkarstwo, windsurfing, wioślarstwo, wrotkarstwo, wspinaczka ściankowa, zapasy, zorbing, żeglarstwo w charakterze załogi do 20 mil morskich od brzegu mnie NNW (ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków) Tak Suma ubezpieczenia 45 000 zł Uszczerbek na zdrowiu 45 000 zł Śmierć 45 000 zł Pozostałe Tak Opóźnienie lotu o 5 h - 250 euro Zdarzenia pod wpływem alkoholu Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 10 minut temu, Abrajaga napisał(a): Ratownictwo 10 000 euro 10 tysięcy euro na ratownictwo może być za mało, Słowacy podobno lubią prowadzić akcje z rozmachem. Ogólnie główny problem z tego typu ubezpieczeniami jest taki że nie ma gdzie sprawdzić jak to działa w praktyce. Brakuje konkretnych przykładów typu "pan Iksiński 17 września poszedł na Krywań ze Szczyrbskiego Plesa, we mgle zgubił szlak, skręcił nogę, nie miał zasięgu, padła mu latarka itp, rodzina następnego dnia zawiadomiła służby. HZS znalazła go po kilkunastu godzinach akcji i przetransportowała do Starego Smokovca - kosztowało to tyle i tyle, ubezpieczyciel pokrył/nie pokrył (i dlaczego) koszty w kwocie takiej a takiej." Dziennikarze co jakiś czas temat poruszają, ale po łebkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 7 minut temu, Jędrek napisał(a): Słowacy podobno lubią prowadzić akcje z rozmachem. Daj Boże żeby żadne ubezpieczenie nie było potrzebne. Będę z rodzicami to raczej wszystko rozważnie będzie z wycieczkami. Postanowiliśmy iść do Wodospadu Skok i Chaty Zamkowskiego koło 4 wodospadów. Tyle albo aż tyle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 4 minuty temu, Abrajaga napisał(a): Daj Boże żeby żadne ubezpieczenie nie było potrzebne. Będę z rodzicami to raczej wszystko rozważnie będzie z wycieczkami. Postanowiliśmy iść do Wodospadu Skok i Chaty Zamkowskiego koło 4 wodospadów. Tyle albo aż tyle. A kiedy konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 3 minuty temu, Jędrek napisał(a): A kiedy konkretnie? Będę we wtorek i środę. Jak będzie zła pogoda to przełożymy na czwartek lub piątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października hmm tak jak @Jędrekpisał 10 tys EU to może być mało. Trasa co prawda nie ekstremalna ale........ My ja się wybieramy na tatrzański szlak po słowackiej stronie to raczej bierzemy takie polisy gdzie poszukiwanie i ratownictwo to 200000 PLN. Zazwyczaj zawieram je gdzieś tu https://kioskpolis.pl/kalkulator/ubezpieczenie-turystyczne/web/?stepKey=travelDetails np dwie osoby dorosłe , zdrowe , wędrówki górskie do 3.500 bez użycia sprzętu wspinaczkowego na jedną dobę kosztowało nas 9.34 PLN . Jak to działa nie wiem i mam nadzieję że się nie dowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Za bardzo po łebkach ten opis. On nie jest wiążący. Liczy się tylko OWU i wyłączenia. Bo np część firm kiedyś spotkałam się z tym, że niby choroby przewlekłe tak, ale zawał czy udar już nie - to tylko taki przykład. I kwota ratownictwa maława jakaś.10 minut helikoptera wyceniono ostatnio na 7 tys zł. A jakby było trzeba do Popradu? A gdzie reszta kosztów np żeby was zlokalizować? Może nie być zasięgu. Dla mnie ogólnie za mała kwota i za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października (edytowane) 2 godziny temu, Jędrek napisał(a): Ogólnie główny problem z tego typu ubezpieczeniami jest taki że nie ma gdzie sprawdzić jak to działa w praktyce. Na Tatry poza szlakiem były pojedyncze przykłady. Poszukaj w lupce : ubezpieczenia. Ja tu nie wstawię bo grupa jest prywatna i nie chce wylecieć. Edytowane 6 Października przez Gosia WU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 19 minut temu, Gosia WU napisał(a): Poszukaj w lupce : ubezpieczenia. Sorki, ale taka lakoniczna wskazówka to chyba jednak dla mnie za mało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 4 godziny temu, Abrajaga napisał(a): Postanowiliśmy iść do Wodospadu Skok i Chaty Zamkowskiego koło 4 wodospadów. Tyle albo aż tyle. to oprócz wodospadów niewiele zobaczycie. Proponuję podjechać do Tatrzańskiej Łomnicy i wjechać kolejką do Łomnickiego Stawu i płaskim widokowym trawersem zejść do Chaty Zamkovskiego (ok.godziny łatwego spaceku) i chociaż wejść dla widoków do Doliny Zimnej Wody, wracając można zobaczyć wodospady i zjechać tramwajem z Siodełka )Hrebienok) do Starego Smokovca. widoki będą takie jak na pierwszych 5 zdjęciach z mojej relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi