Skocz do zawartości

Prognozy pogody

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim! 👋

Jestem tu nowy, ale widzę, że temat pogody w Tatrach mocno Was interesuje. Sam przez ostatnie miesiące wkręciłem się w porównywanie prognoz z różnych źródeł – od Interii, przez MeteoBlue, po Mountain Forecast – i... skończyło się na tym, że napisałem własną stronę pogodową. 😄

Strona działa tylko dla Tatr i pokazuje prognozę na 3 dni (dziś, jutro, pojutrze). Znajdziecie tam:

• 3 miasta

• 10 schronisk PL + 17 schronisk SK

• 5 punktów wejścia na szlaki

• 61 szczytów Tatr Wysokich i Zachodnich

Dla każdego miejsca: 🌡 temperatura, 🌧 opady, 💨 wiatr. Dane odświeżają się co 3h.

Chciałbym Was zaprosić do przetestowania:
👉 https://pogodatatry.pl/

Projekt działa od kilku dni, ale już sprawdzalność (liczona na podstawie danych historycznych) wygląda obiecująco:

• 🌡 Temperatura – 85,2%

• 🌧 Opady – 98,2%

• 💨 Wiatr – 74%

W skrócie – jeśli prognoza mówiła 5°C, a faktycznie było między 3 a 7, to traktuję ją jako trafną. 🙂

Będę mega wdzięczny za każdą opinię, pomysł czy sugestię – projekt powstał z pasji do gór i z myślą o osobach takich jak Wy.

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku!
Mariusz – PogodaTatry.pl

(Jeżeli post łamie regulamin, proszę o usunięcie)

Edytowane przez Mariusz_
  • Lubię to ! 4

31 minut temu, Mariusz_ napisał(a):

Będę mega wdzięczny za każdą opinię, pomysł czy sugestię – projekt powstał z pasji do gór i z myślą o osobach takich jak Wy.

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku!
Mariusz – PogodaTatry.pl

(Jeżeli post łamie regulamin, proszę o usunięcie)

Witaj post nie łamie regulaminu , co więcej strona może być bardzo użyteczna. Tylko jedna uwaga : jeśli to technicznie możliwe fajnie by było miejsca ułożyć alfabetycznie , myślę ,że to znacznie ułatwiło by korzystanie. Mam nadzieję ,że zostaniesz z nami na dłużej. Aha jeśli chodzi o warunki w rejonie Rakonia , właśnie wróciliśmy z Sedla Zabrat i dane ze strony w zasadzie się zgadzają , dodał bym tylko : wiatr o zmiennym nasileniu , temperatura chwilami tak niska ,że trzeba było siegnąć po rękawiczki, zachmurzenie zmienne , podstawa chmur powyżej 2000m. 

4 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

Witaj post nie łamie regulaminu , co więcej strona może być bardzo użyteczna. Tylko jedna uwaga : jeśli to technicznie możliwe fajnie by było miejsca ułożyć alfabetycznie , myślę ,że to znacznie ułatwiło by korzystanie. Mam nadzieję ,że zostaniesz z nami na dłużej. Aha jeśli chodzi o warunki w rejonie Rakonia , właśnie wróciliśmy z Sedla Zabrat i dane ze strony w zasadzie się zgadzają , dodał bym tylko : wiatr o zmiennym nasileniu , temperatura chwilami tak niska ,że trzeba było siegnąć po rękawiczki, zachmurzenie zmienne , podstawa chmur powyżej 2000m. 

Bardzo dziękuję za komentarz - to wiele znaczy :). Jeżeli chodzi o uszeregowanie alfabetycznie - jest taka techniczna możliwość. Jak tylko zobaczę iż więcej osób chciałoby mieć tak uszeregowane punkty - zostanie to dodane :). 

Jeszcze raz wielkie dzięki za feedback 🙂

3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

@Mariusz_jeszcze jedno mi się nasunęło . Dość istotna informacja , przynajmniej dla mnie to podstawa chmur  , Meteo Blue podaje to w swoich danych , jakby się dało takie dane zaimportować to było fajnie.

Chodzi Ci o zachmurzenie nieba?
Mogę dodać tą informację - w sumie dość istotne.

Mam do dyspozycji dodanie 4 wartości:
- Całkowite zachmurzenia nieba Total (0-100%)
- Zachmurzenie niskie Low (0-100%) -> dotyczy chmur znajdujących się blisko powierzchni ziemi (np. stratus, nimbostratus). W górach często oznacza mgłę lub niskie chmury przesłaniające widoki.
- Zachmurzenie średnia Mid (0-100%) -> dotyczy chmur na średnich wysokościach (np. altostratus, altocumulus). Mogą zwiastować zmianę pogody, ale nie zawsze są groźne. To według mnie odpada.
- Zachmurzenie wysokie High (0-100%) -> chmury na dużych wysokościach (np. cirrus, cirrostratus). Są cienkie, przepuszczają słońce i nie przynoszą opadów.

Z tego co zdążyłem przeczytać to i w praktyce dla Tatr:
Low ma największe znaczenie dla turystów – decyduje, czy będzie widoczność czy "mleko".
High może zwiastować zmianę pogody (np. nadciągający front).
Total przydaje się do ogólnej oceny warunków (czy będzie słońce, czy szaro).

Low -> 0 - 2.000 m.n.p.m
Mid -> 2000 - 6000 m.n.p.m
High -> 6000 m.n.p.m +

Bazując na tym wydaje mi się że Low byłoby najistotniejsze. Dodam tą funkcjonalność na swoim środowisku testowym - zobaczę jak działa, jak nie wystąpią błędy to pewnie piątek przyszły (27.06) będzie na stronie :).

Edytowane przez Mariusz_
Data wdrożenia zachmurzenia
  • Lubię to ! 3

3 godziny temu, Zośka napisał(a):

@Mariusz_ bardzo fajna strona. Będę testować na urlopie🙂

Dziękuję, będę czekać na informacje! Dziś akurat nocuje na Starych Wierchach przy Turbaczu. 

Co do strony - w przyszłym tygodniu około piątku pojawi się informacja na temat zachmurzenia nieba.

DJI_20250621_113454_785.jpeg

• Lubię to ! 1

W dniu 22.06.2025 o 06:43, barbie609 moder napisał(a):

no tu mnie zainteresowałeś , Czyli gdzie nocujesz ? Bo zdjęcie to chyba Wisielakówka.

Hej, nocowałem w Schronisku na Starych Wierchach a zdjęcie jest w drodze z Obidowy na Turbacz. Potem zszedłem do Obidowy i poszedłem na Stare Wierchy. W następny dzień zawitałem do Schroniska na Maciejówce.

Mały komentarz. Zachmurzenie jest widoczne na stronie.

Godzinę temu, Mariusz_ napisał(a):

Hej, nocowałem w Schronisku na Starych Wierchach a zdjęcie jest w drodze z Obidowy na Turbacz. Potem zszedłem do Obidowy i poszedłem na Stare Wierchy. W następny dzień zawitałem do Schroniska na Maciejówce.

może jestem upierdliwy ale : nie Obidowy tylko Obidowej ,  i nie Maciejówka tylko Maciejowa 😀

Godzinę temu, Mariusz_ napisał(a):

Zachmurzenie jest widoczne na stronie.

fajnie sprawdzam

może ja nie umiem odczytać ale nie widzę 😶

ok znalazłem , ale trochę ponarzekam , widzisz mnie chodziło o dolną podstawę , coś takiego jak jest prezentowane graficznie  na meteogramie Blue Meteo ,no chyba że ja nie umiem tego zinterpretować.

• 2 tygodnie później...