Jędrek Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 50 minut temu, barbie609 moder napisał(a): czyli trafisz na zimę ........ Jeszcze dwa tygodnie, zobaczymy. Chciałem po OP połazić, bo ostatnio coś ją zaniedbałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 5 minut temu, Jędrek napisał(a): Chciałem po OP połazić, bo ostatnio coś ją zaniedbałem. zimowe wejście, no będzie się działo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Czerwca Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca https://24tp.pl/n/130192 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Czerwca Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca https://24tp.pl/n/130319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca https://24tp.pl/n/130631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca https://24tp.pl/n/130657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Cześć wszystkim! Jestem tu nowy, ale widzę, że temat pogody w Tatrach mocno Was interesuje. Sam przez ostatnie miesiące wkręciłem się w porównywanie prognoz z różnych źródeł – od Interii, przez MeteoBlue, po Mountain Forecast – i... skończyło się na tym, że napisałem własną stronę pogodową. Strona działa tylko dla Tatr i pokazuje prognozę na 3 dni (dziś, jutro, pojutrze). Znajdziecie tam: 3 miasta 10 schronisk PL + 17 schronisk SK 5 punktów wejścia na szlaki 61 szczytów Tatr Wysokich i Zachodnich Dla każdego miejsca: 🌡 temperatura, 🌧 opady, wiatr. Dane odświeżają się co 3h. Chciałbym Was zaprosić do przetestowania: https://pogodatatry.pl/ Projekt działa od kilku dni, ale już sprawdzalność (liczona na podstawie danych historycznych) wygląda obiecująco: 🌡 Temperatura – 85,2% 🌧 Opady – 98,2% Wiatr – 74% W skrócie – jeśli prognoza mówiła 5°C, a faktycznie było między 3 a 7, to traktuję ją jako trafną. Będę mega wdzięczny za każdą opinię, pomysł czy sugestię – projekt powstał z pasji do gór i z myślą o osobach takich jak Wy. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku! Mariusz – PogodaTatry.pl (Jeżeli post łamie regulamin, proszę o usunięcie) Edytowane 20 Czerwca przez Mariusz_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 31 minut temu, Mariusz_ napisał(a): Będę mega wdzięczny za każdą opinię, pomysł czy sugestię – projekt powstał z pasji do gór i z myślą o osobach takich jak Wy. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku! Mariusz – PogodaTatry.pl (Jeżeli post łamie regulamin, proszę o usunięcie) Witaj post nie łamie regulaminu , co więcej strona może być bardzo użyteczna. Tylko jedna uwaga : jeśli to technicznie możliwe fajnie by było miejsca ułożyć alfabetycznie , myślę ,że to znacznie ułatwiło by korzystanie. Mam nadzieję ,że zostaniesz z nami na dłużej. Aha jeśli chodzi o warunki w rejonie Rakonia , właśnie wróciliśmy z Sedla Zabrat i dane ze strony w zasadzie się zgadzają , dodał bym tylko : wiatr o zmiennym nasileniu , temperatura chwilami tak niska ,że trzeba było siegnąć po rękawiczki, zachmurzenie zmienne , podstawa chmur powyżej 2000m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 4 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): Witaj post nie łamie regulaminu , co więcej strona może być bardzo użyteczna. Tylko jedna uwaga : jeśli to technicznie możliwe fajnie by było miejsca ułożyć alfabetycznie , myślę ,że to znacznie ułatwiło by korzystanie. Mam nadzieję ,że zostaniesz z nami na dłużej. Aha jeśli chodzi o warunki w rejonie Rakonia , właśnie wróciliśmy z Sedla Zabrat i dane ze strony w zasadzie się zgadzają , dodał bym tylko : wiatr o zmiennym nasileniu , temperatura chwilami tak niska ,że trzeba było siegnąć po rękawiczki, zachmurzenie zmienne , podstawa chmur powyżej 2000m. Bardzo dziękuję za komentarz - to wiele znaczy :). Jeżeli chodzi o uszeregowanie alfabetycznie - jest taka techniczna możliwość. Jak tylko zobaczę iż więcej osób chciałoby mieć tak uszeregowane punkty - zostanie to dodane :). Jeszcze raz wielkie dzięki za feedback Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca @Mariusz_jeszcze jedno mi się nasunęło . Dość istotna informacja , przynajmniej dla mnie to podstawa chmur , Meteo Blue podaje to w swoich danych , jakby się dało takie dane zaimportować to było fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): @Mariusz_jeszcze jedno mi się nasunęło . Dość istotna informacja , przynajmniej dla mnie to podstawa chmur , Meteo Blue podaje to w swoich danych , jakby się dało takie dane zaimportować to było fajnie. Chodzi Ci o zachmurzenie nieba? Mogę dodać tą informację - w sumie dość istotne. Mam do dyspozycji dodanie 4 wartości: - Całkowite zachmurzenia nieba Total (0-100%) - Zachmurzenie niskie Low (0-100%) -> dotyczy chmur znajdujących się blisko powierzchni ziemi (np. stratus, nimbostratus). W górach często oznacza mgłę lub niskie chmury przesłaniające widoki. - Zachmurzenie średnia Mid (0-100%) -> dotyczy chmur na średnich wysokościach (np. altostratus, altocumulus). Mogą zwiastować zmianę pogody, ale nie zawsze są groźne. To według mnie odpada. - Zachmurzenie wysokie High (0-100%) -> chmury na dużych wysokościach (np. cirrus, cirrostratus). Są cienkie, przepuszczają słońce i nie przynoszą opadów. Z tego co zdążyłem przeczytać to i w praktyce dla Tatr: - Low ma największe znaczenie dla turystów – decyduje, czy będzie widoczność czy "mleko". - High może zwiastować zmianę pogody (np. nadciągający front). - Total przydaje się do ogólnej oceny warunków (czy będzie słońce, czy szaro). Low -> 0 - 2.000 m.n.p.m Mid -> 2000 - 6000 m.n.p.m High -> 6000 m.n.p.m + Bazując na tym wydaje mi się że Low byłoby najistotniejsze. Dodam tą funkcjonalność na swoim środowisku testowym - zobaczę jak działa, jak nie wystąpią błędy to pewnie piątek przyszły (27.06) będzie na stronie :). Edytowane 20 Czerwca przez Mariusz_ Data wdrożenia zachmurzenia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca @Mariusz_ bardzo fajna strona. Będę testować na urlopie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 3 godziny temu, Zośka napisał(a): @Mariusz_ bardzo fajna strona. Będę testować na urlopie Dziękuję, będę czekać na informacje! Dziś akurat nocuje na Starych Wierchach przy Turbaczu. Co do strony - w przyszłym tygodniu około piątku pojawi się informacja na temat zachmurzenia nieba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 8 godzin temu, Mariusz_ napisał(a): Dziś akurat nocuje na Starych Wierchach przy Turbaczu. no tu mnie zainteresowałeś , Czyli gdzie nocujesz ? Bo zdjęcie to chyba Wisielakówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca W dniu 22.06.2025 o 06:43, barbie609 moder napisał(a): no tu mnie zainteresowałeś , Czyli gdzie nocujesz ? Bo zdjęcie to chyba Wisielakówka. Hej, nocowałem w Schronisku na Starych Wierchach a zdjęcie jest w drodze z Obidowy na Turbacz. Potem zszedłem do Obidowy i poszedłem na Stare Wierchy. W następny dzień zawitałem do Schroniska na Maciejówce. Mały komentarz. Zachmurzenie jest widoczne na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Godzinę temu, Mariusz_ napisał(a): Hej, nocowałem w Schronisku na Starych Wierchach a zdjęcie jest w drodze z Obidowy na Turbacz. Potem zszedłem do Obidowy i poszedłem na Stare Wierchy. W następny dzień zawitałem do Schroniska na Maciejówce. może jestem upierdliwy ale : nie Obidowy tylko Obidowej , i nie Maciejówka tylko Maciejowa Godzinę temu, Mariusz_ napisał(a): Zachmurzenie jest widoczne na stronie. fajnie sprawdzam może ja nie umiem odczytać ale nie widzę ok znalazłem , ale trochę ponarzekam , widzisz mnie chodziło o dolną podstawę , coś takiego jak jest prezentowane graficznie na meteogramie Blue Meteo ,no chyba że ja nie umiem tego zinterpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Ma padać wiec pozwole sobie przypomnieć mój ulubiony filmik. A nuż pomoże podjąć decyzję. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi