Skocz do zawartości

Bieżące informacje

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

w tych warunkach tłumów by raczej nie było a ja planowałem na piątek Gęsią

Ciekawe czy teraz będzie więcej tłumów dzięki zakazowi? 
BTW. Droga Balzera leży na terenie TPN, skoro zamykają cały obszar, to trzymam ich za słowo 

• Wow 1

1 godzinę temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a):

Z Myślenickich Turni mieć siły SCHODZIĆ? 😐

A cóż cię tak dziwi? Jak już kogoś odetnie, to nie jest istotne gdzie. A nie wiemy o tych ludziach nic więcej. 

Zresztą masz przecież opinię ratowników podaną:

"Na miejsce udali się ratownicy dyżurujący na Kasprowym Wierchu. Po dotarciu stwierdzili, że turyści są zbyt wyczerpani, aby sprowadzić ich pieszo"

Ja kiedyś (wrzesień 2015) ledwo zszedłem z Nosala na Bulwary - zresztą pisałem już o tym. Fakt, byłem po złamaniu nogi i 4 miesiącach leżenia. I o ile wejść z Kuźnic wszedłem bez problemu, aż sam byłem zdziwiony że tak gładko - to na zejściu nogi zaczęły mi tak drżeć ze zmęczenia, że musiałem co parę kroków (a raczej kroczków) robić przerwy, jak w jakichś Himalajach powyżej 8 tysięcy. Na szczęście zrobiło się ciemno, więc nikt tego mojego "zejścia" nie widział  🙃   

Zresztą parę lat temu sam "robiłem za TOPR-owca", pomagając sprowadzić wyczerpaną dziewczynę w Starorobociańskiej. Dwie dziewczyny i chłopak (wiek studencki) poszli na Starorobociański, wszystko było ok, ale na zejściu w dolinę jedna z dziewczyn zaczęła tak szybko tracić siły że zadzwonili do TOPR, opisali sytuację, zeszli jeszcze kawałek, a potem już tylko czekali w burzy i deszczu na pomoc.  

• Wow 1

W dniu 3.04.2026 o 16:52, barbie609 moder napisał(a):

A tym to zazdroszczę. Raz że spędzili parę dni w prawie pustym schronisku, co raczej w Tatrach rzadko się zdarza, a dwa że polecieli śmigłem TOPR na dół. Bo lecieć jako ofiara wypadku to jednak raczej bym nie chciał 🤣

W dniu 8.04.2026 o 08:21, barbie609 moder napisał(a):

zdarzają się takie sytuacje , jak 19 latek siadłem na tyłku podchodząc w śniegu na Prehybe , koledzy mnie dotargali do schroniska , zjadłem bigos ,wypiłem kawę i wróciłem do żywych.

A mogli Ci wręczyć Panzerschokolade 😎

• 2 tygodnie później...