Jump to content

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Recommended Posts

1 godzinę temu, Zośka napisał:

od której powieści zacząć

Ja bym zaczął poznawanie tego świata  od cyklu ,,Świat Inkwizytorów,,- ,, Płomień i Krzyż,, I tom/na razie są trzy/to jak na razie początek całej historii . Drugą linią fabularną tego samego uniwersum jest cykl ,, Ja inkwizytor,, Ale to są czasy późniejsze i przeczytanie chociażby tego I tomu wiele wyjaśnia i ułatwia odbiór.

1 godzinę temu, Zośka napisał:

O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych

no właśnie to specyficzna literatura ale może Ci się spodoba.

Jeśli chodzi o Piekarę to fajna jest ,,Ani słowa prawdy,, luźne , zabawne opowiadania o przygodach pewnego czarodzieja.

Lubisz historię więc polecam Jerzy Rostkowski ,,Świat Muszkieterów,, o mało znanej i w sumie kontrowersyjnej  polskiej organizacji ruchu oporu w czasie II wojny światowej.

• Thanks 1
  • Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Obecnie czytam ,, Dotknięcie pustki ". Nie mogę się oderwać. Świetnie opisane dramatyczne zejście z Siula Grande w Andach.  Kto jeszcze nie czytał - polecam bardzo, bardzo!! ? ?  Na podstawi

Dwa lata temu trochę w cieniu wyprawy na K2 dwójka "szaleńców" Elisabeth Revol i Tomek Mackiewicz chciała zdobyć Nanga Parbat... Los mocno splótł losy obu wypraw... opowieść REVOL jest miejscami bardz

Nawiązując do marzeń to z całego serducha polecam Wam na jesienne wieczory Siłę Marzeń Miłki Raulin ( prawie sąsiadka - nasza dziewczyna z Kaszub ? ) Jest moc ? To książka własnie o tym jak

Posted Images

1 godzinę temu, barbie609 napisał:

Lubisz historię 

Dostałam w prezencie. Jeszcze nie czytałam niczego tego autora ale może Ty gdzieś się z tym spotkałeś. 

20230307_123335.jpg

20230307_123328.jpg

3 godziny temu, Zośka napisał:

Ty gdzieś się z tym spotkałeś. 

Ja się spotkałam.  Tych książek akurat nie znam ale myślę, warto poznać spojrzenie młodego historyka. 

42 minuty temu, barbie609 napisał:

o to na pewno , podrzuć jakiś tytuł

Trochę książek napisał.  Może  "Nadchodzi  III wojna światowa ", dość popularna, bo ukazała się niedługo przed wybuchem wojny na Ukrainie, współautor to Bartosiak .

Możesz też posłuchać go na yt to zobaczysz, czy to Cię w ogóle interesuje.

• Thanks 1
32 minuty temu, wjesna napisał:

Możesz też posłuchać go na yt 

Historię Realną oczywiście oglądam i bardzo cenię za rzetelne przygotowanie, dobór gości i obiektywizm. Ale jeszcze nie czytałam niczego pana Piotra a teraz mam okazję przekonać się czy książki są równie ciekawe.

• Like ! 1
  • 3 weeks later...

W nawiązaniu do filmu, który dziś poleciłem - niepozorna książeczka przeczytana przeze mnie już jakiś czas temu. Interesujący opis pierwszej polskiej wyprawy himalajskiej.  Ja posiadam pierwsze wydanie, drugie jest podobno wzbogacone o dodatki. 

Ciekawostka, że wszyscy czterej uczestnicy zginęli tragicznie bądź zaginęli, a ciał nigdy nie odnaleziono.  Czyżby jednak klątwa? ?

nanda d.jpg

Edited by Jędrek
  • Like ! 3
  • 3 weeks later...

T321338.jpg

W Słowenii to podobno od 40 lat pozycja kultowa, do Polski  dotarła dopiero niedawno, ale mam wrażenie, że wcale się  nie zestarzała. 

Jest tu klimat jaki lubię (kojarzy mi się z Długoszem, którego uwielbiam), autor naprawdę miał coś do powiedzenia i potrafił to interesująco przelać na papier. Można się zadumać, ale i pośmiać ?

Niestety,  to jedyna książka Nejca, gdyż zginął ledwo przekroczywszy trzydziestkę - czyli nawet wcześniej od wspomnianego wyżej Długosza. 

Szkoda, bo z pewnością uraczyłby świat jeszcze niejedną opowieścią. 

Edited by Jędrek
  • Like ! 1
  • 3 weeks later...
Dnia 1.03.2023 o 23:11, jaaga76 napisał:

Myśląc o wakacjach na Słowacji kupiłam przewodnik J. Nyki i M. Nycznaki. Klasyka w najlepszym wydaniu. Jak dla mnie to najlepsze przewodniki. 

20230301_230129.jpg

Przewodnik jak zwykle świetny, ale zdjęcie na okładkę wybrane moim zdaniem fatalnie. 

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Było już wcześniej, ale dołączam się do polecających tę lekturę. Świetne uzupełnienie "Wołania w górach", sporo ciekawostek, szczegółów technicznych o których zwykły człowiek często nie ma pojęcia, no i osobiste wypowiedzi ratowników. Małym minusem jest jedynie brak zdjęć. 

Kto chodzi w Tatry powinien tę książkę przeczytać. Bo warto. 

A teraz muszę zakupić drugą pozycję autorki na ten temat, czyli "Nie każdy wróci" - gdzie opisane są m. in. dwie największe akcje TOPR z ostatnich lat, Giewont i Wielka Śnieżna. 

4399906919243.jpg

Edited by Jędrek
  • Like ! 5
  • 3 weeks later...

Właśnie przyniosłem do domu ostatni tom cyklu Marcina Cholewy ,, Algorytmy wojny,, tytuł,, Gra o sumie niezerowej,,. Wielbicielom technologicznej SF polecam cały cykl ,a co do ostatniej części mam nadzieję ,że nie zawiedzie moich nadziei.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...