Artur S 1,315 Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Z różnych powodów mogę sobie pozwolić jedynie na jednodniowe wypady w góry, dlatego dostępne są dla nas jedynie pasma położone niedaleko granicy w Chyżnem czy Jurgowie. Ponieważ powoli brakuje już tatrzańskich celów dostępnych znakowanymi ścieżkami to coraz częściej spoglądam w kierunku innych gór . Całkiem przypadkiem trafiłem w ubiegłym roku do Małej Fatry i....przepadłem. To niewielkie pasmo górskie jest niezwykle urokliwe i gwarantuje masę estetycznych doznań. Poniżej kilka fotek z naszej pierwszej wędrówki po tych górach. Początek trasy w osadzie Biely Potok koło hotelu Diery, potem Janosikove Diery , Mały Rozsutec i powrót tą samą trasą. Może jeszcze kogoś z tatromaniaków zauroczyły te góry i podzieli się wrażeniami, by zachęcić innych do wycieczek w te rejony ? 5 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Wygląda pięknie i zachęcająco !!! Szlak nie wygląda na wymagający kondycyjnie a widoki bardzo ładne! Nie byłam ale może wiosną albo latem się skuszę ? Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,315 Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) @Agnieszka GP Obowiązkowo trzeba też wpaść na Wielki Rozsutec - startując ze Stefanowej można tam zrobić fajną pętelkę. Edited October 9, 2019 by Artur S 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Uwielbiam Małą Fatrę! Z wejścia na Wielki Rozsutec: 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Haha, @Artur S chyba w tej samej chwili dodaliśmy zdjęcia z tego samego szlaku 1 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,315 Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 3 minuty temu, Fibi napisał: Haha, @Artur S chyba w tej samej chwili dodaliśmy zdjęcia z tego samego szlaku Nawet na pewno - tylko mój komp zwariował i nie pozwolił na dodanie opisu ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Wszystkie Wasze zdjęcia są super zachęcające ? Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 A to ze szlaku główną granią, która mi przypomina coś między Bieszczadami a Tatrami Zachodnimi. Oba Rozsutce widać w tle: 2 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 (edited) Fibi długi jest ten szlak ? Taki całodniowy ? Edited October 9, 2019 by Guest Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Długi, ale ja sobie ułatwiłam życie zjeżdżając kolejką :) 1 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,315 Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 Jeśli ktoś ma mniej czasu i wpadł tam tylko na chwilkę, to warto przejść się Zbójnickim Chodnikiem. Ciekawiej jest zacząć wędrówkę z Terchovej zaraz za stacją benzynową i iść szlakiem w kierunku wąwozu Tiesnavy okrążając masyw Sokolie. W tym kierunku podąża mniej osób i jet szansa z rana iść kawałek szlaku z samotności. @Fibi byłaś ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 (edited) @Artur S byłam. Ja generalnie w góry jeżdżę zawsze na minimum tydzień(no chyba, że w Karkonosze to wtedy na weekend, bo ja na zachodzie mieszkam) Mała Fatra była zatem 2x po tygodniu. Jak chcesz się wykończyć kondycyjnie, to polecam szlak na Boboty, też całkiem ciekawy :) Zejście z Bobotów(a miało trudności żadnych nie być ;) A Zbójnicki Chodnik to kiedyś robiliśmy w pierwszy dzień, od razu po wyjściu z samochodu. o 17 wymarsz, przed 21 byliśmy na dole. Czerwiec był, dzień długi... Edited October 9, 2019 by Fibi 2 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Zauważyłam że Słowacy tak mają......jak jest potrzebne jakieś ułatwienie to go nie ma i musisz chodzić z napędem na 4 kończyny !!! A jak nie ma konieczności montowania to założą tak że nie wiesz z której strony się za to złapać ? Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 6 minut temu, Tatromen napisał: Po co oni tam to założyli , żeby się ktoś przewrócił o to ?????? To tak na zdjęciu głupkowato wygląda. Szło się po tym raczej w pionie, jak po drabinie. Chociaż po skałach też by się dało. Widać taka słowacka moda, coś jak stupaczki w drodze na Rysy... 1 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,315 Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 Przez Boboty jeszcze nie szedłem bo niestety w tym roku zdrowie nie pozwoliło na górskie wędrówki - mam zamiar to nadrobić w przyszłym roku . Żeby zachęcić innych forumowiczów do poznawania piękna Małej Fatry - parę zdjęć z głównej grani krywańskiej Fatry, bo koleżanka Fibi troszkę oszczędnie potraktowała temat . Najlepiej wystartować z Vratnej i wjechać kolejką, bo podejście jest mocno męczące i mało widokowe - lepiej zachować siły na przejście większego odcinka malowniczej grani? 3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts