MonteLaguna 178 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Często w opisach różnych szlaków spotykam się z określeniem "szlak ten prowadzi na najpiękniejszą przełęcz w Tatrach Polskich" Problem w tym, że zdanie to pojawia się przy opisach rożnych przełęczy. Jak dotychczas znalazłem je przy opisie szlaków na: - Zawrat - Kozią Przełęcz - Krzyżne Osobiście uważam, że widoki są piękniejsze z Zawratu niż z Koziej(na Krzyżnem nie byłem). Kozia Przełęcz jest natomiast pociągająca w swojej surowości. Czy ktoś wie może która przełęcz jest tak naprawdę najpiękniejsza. Mnie osobiście najbardziej urzekła Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Z tych które wymieniłeś mnie najbardziej podoba się Zawrat . Chyba dlatego że to była moja pierwsza przełęcz która sprawiła mi taką frajdę przy wejściu a może dlatego że tam zaczyna się Orla Perć którą uwielbiam!!! Quote Link to post Share on other sites
Anula 103 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 (edited) Z wymienionych tutaj - Zawrat. Z innych Szpiglasowa. Na Przełęczy pod Chłopkiem nie byłam jeszcze, wiec się nie wypowiem ? A z Koziej to niewiele widać w sumie. Ale jest bardzo ciekawa. Edited September 12, 2019 by Anula 2 Quote Link to post Share on other sites
Ann 74 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 4 minuty temu, Anula napisał: Z wymienionych tutaj - Zawrat. Z innych Szpiglasowa. Na Przełęczy pod Chłopkiem nie byłam jeszcze, wiec się nie wypowiem ? A z Koziej to niewiele widać w sumie. Ale jest bardzo ciekawa. Popieram, Szpiglasowa! 1 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,169 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 (edited) Byłem tylko na dwóch z czterech wymienionych, więc ciężko zagłosować. Z odwiedzonych najbardziej lubię Szpiglasową i pod Kopą Kondracką. Ta druga może nie najpiękniejsza ze względu na widoki, ale wystarczy podejść trochę wyżej, na Kopę Kondracką, albo w stronę Kasprowego, żeby zobaczyć genialne panoramy ? No i jest to najwyższa do tej pory przełęcz, którą zdobyłem w warunkach zimowych, razem z Kopą ? szału może nie ma, ale na start, gdzie ja mało zimowy jestem, niech wystarczy ? P.S. Ten temat powinien być gdzieś w dyskusji o szlakach a nie na uboczu forum ? Edited September 12, 2019 by staroń 2 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Moje pierwsze wejście na Zawrat i zejście do Piątki. To był czerwiec! Quote Link to post Share on other sites
Adrian 116 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 (edited) Chłopek ? Edited September 19, 2019 by Adrian 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 3 minuty temu, Adrian napisał: Chłopek ? Też go lubię ale zawsze jak schodzę to nogi jak z waty ? Quote Link to post Share on other sites
Adrian 116 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 2 godziny temu, Agnieszka GP napisał: Też go lubię ale zawsze jak schodzę to nogi jak z waty ? Ja to w ogóle nie lubię schodzić bo kolana bolą, najlepiej było by wyjść a na dół zjechać ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Adrian 116 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Dnia 12.09.2019 o 19:03, MonteLaguna napisał: Często w opisach różnych szlaków spotykam się z określeniem "szlak ten prowadzi na najpiękniejszą przełęcz w Tatrach Polskich" Problem w tym, że zdanie to pojawia się przy opisach rożnych przełęczy. Jak dotychczas znalazłem je przy opisie szlaków na: - Zawrat - Kozią Przełęcz - Krzyżne Osobiście uważam, że widoki są piękniejsze z Zawratu niż z Koziej(na Krzyżnem nie byłem). Kozia Przełęcz jest natomiast pociągająca w swojej surowości. Czy ktoś wie może która przełęcz jest tak naprawdę najpiękniejsza. Mnie osobiście najbardziej urzekła Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem I masz rację bo przełęcz pod Chłopkiem jest najpiękniejsza ? 1 Quote Link to post Share on other sites
J@n 639 Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 Dnia 19.09.2019 o 18:57, Adrian napisał: bo przełęcz pod Chłopkiem jest najpiękniejsza ? ee tam - to tylko w połowie Polskie Tatry Dla mnie najpiękniejsza jest Przysłóp Miętusi 1 Quote Link to post Share on other sites
adamw2 18 Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 Tomanowa. Nikt nie wymienia, bo może nie jest tak spektakularna i rzadko odwiedzana, teraz zamknieta, ale widoki na obie strony bardzo plastyczne. Mogłem godzinami leżeć w ciszy i gapić się na ogrom doliny Cichej. 2 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 662 Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Trudno tak wybrać jedną.Każda jest piękna na swój sposób.Jedna jest wyjątkowa wiosną,zaś druga zimą,jedna o wschodzie a inna o zachodzie słońca.Ja mam fajne wspomnienia z Przełęczą Krzyżne i Chłopkiem?. 4 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,085 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Zagłosowałem na Krzyżne z racji widoków. Ale dla mnie najlepsza przełęcz(która po granicy leci) to Gładka Przełęcz. Urokliwe miejsce, zawsze z przyjemnością wracam.:) 2 Quote Link to post Share on other sites
wwwojo 214 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Z wymienionych to Mięguszowiecka jednakowoż każdy ma swoje gusta i inne jeszcze aspekty, dla mnie najmilejszą jest Pyszniańska Przełęcz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts