Paszaddz 18 Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 28 minut temu, jaaga76 napisał: I jak buty? Wyżej pisałem, jest mega zadowolona, bardzo dobrze trzymają być może dzięki vibramowi. Nigdzie jej nie otarły, po 3 dniach wygladaja po umyciu jak nowe. Na wygodę też nie narzekała. Quote Link to post Share on other sites
Andzia 303 Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 8 godzin temu, Paszaddz napisał: Stąd moje małe pytanko na przyszłość, co jest trudniejsze pod względem technicznym świnica od kasprowego czy Kościelec z hali gąsienicowej Bo widzę w internecie że zdania są podzielone. Kościelec ze względu na brak ułatwień w postaci łańcucha.Ale nie jest to jakaś mega trudna góra. Przy dobrej pogodzie na spokojnie dacie radę. Trzeba być uważnym i podejść do niego na spokojnie,bez stresu.Na pewno łatwiej też wchodzić na takie szczyty wcześnie rano lub popołudniu kiedy nie ma natłoku ludzi za plecami którzy potrafią naciskać i wywierać presje. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 17 minut temu, Luk_ napisał: I to jest dobra wskazówka ? Btw, na jakich termach byliście, że aż tak nie spełniły Waszych oczekiwań? Z kolei jeśli chodzi o trudność to wg mnie bardziej problematyczna jest Świnica. Na Kościelcu (przy dobrej pogodzie) rąk wystarczy użyć z dwa razy. Na Świnicy trochę więcej, ale żadna z tych gór nie jest jakaś wybitnie trudna. Jak chcecie sobie "stopniować trudność" to pomyślałbym na Waszym miejscu o Szpiglasowym Wierchu - panorama świetna, jest gdzie spaść i jakieś niewielkie trudności techniczne również są obecne ? Tylko nie wiem czy da radę zostawić auto bardzo wcześnie Bo my stawaliśmy tam za drugim razem a było to po 10. Termy Bukovina, być może było dużo gorzej z racji na to że padał deszcz. Co do szczytów to chcemy właśnie bardzo powoli stopniować poziom trudności, bo nie chce przegiąć a czasu mam sporo. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 40 minut temu, Luk_ napisał: W Bukovinie też mi się nie podobało. Polecam bardzo Chochołowskie, tam jest mega ? I ten bar na basenie zewnętrznym, robi robotę ? Wiadomo, że to subiektywna opinia, ale jak Wam się nie spieszy (i dobrze). To bym stopniowanie trudności polecił mniej więcej w tym stylu: Kościelec/Szpiglas, (jeśli Was interesuje wchodzenie na przełęcze) to Zawrat od D5SP i Świnica. A później to wiecie, Rysy, Orla, co tam Wam w duszy gra ? No i nie zapominajcie o Zachodnich, tam też jest super ? Jakiś Wołowiec, Starorobociański czy Bystra - jedyna trudność to dystans jaki trzeba nabić w nogach, ale widokowo - bajka. A jak chcecie trudności to Rohacze ? Będziemy coś kombinować. O Świnicy myślałem bardziej od strony kasprowego, ponoć łatwiej niż od zawratu ? Mam jeszcze pytanie, szczyt szpiglasowego jest oficjalnie na Słowacji, Świnicy chyba częściowo. Niektóre momenty trasy z kopy na kasprowy też idą po słowackiej stronie. Jak to jest wtedy patrzone w przypadku wzywania nie daj Boże topru? No bo nie są to stricte Tatry słowackie szlaki zaczynają się z Polski a szczyty są blisko granicy, lub granicą przebiega na górze. Trzeba mieć dodatkowe ubezpieczenie, czy topr patrzy jakby było to w Polsce ? Quote Link to post Share on other sites
Artur Białek 31 Posted September 26, 2021 Share Posted September 26, 2021 Różnica między Kościelcem a Świnicą od Kasprowego to moim zdaniem głównie kwestia tego, jak ktoś się czuje, kiedy musi pokonać nieco trudniejszy odcinek bez ubezpieczeń (zwłaszcza w zejściu). Z tego powodu opinie dotyczące Kościelca wahają się od "nic specjalnego" do "trudnej, niebezpiecznej góry". Ale tak naprawdę tych miejsc wymagających użycia rąk jest niewiele - przez większość czasu to po prostu nieco eksponowana ścieżka. Oczywiście ze względu na charakter trasy przy gorszej pogodzie może się zrobić nieciekawie. A jeśli chodzi o stopniowanie trudności, to spróbowałbym też szlaków po słowackiej stronie - np. przez Polski Grzebień (+ewentualnie Mała Wysoka). Poziom trudności nieco większy niż na Giewoncie (porównywalny do Szpiglasowej Przełęczy), a panoramy kapitalne. A że szlak zaczyna się tuż przy granicy na Łysej Polanie... 2 Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted January 15, 2022 Author Share Posted January 15, 2022 (edited) Cześć, mam do was ponownie pytanie ale nie chce zakładać osobnego tematu. Z racji iż karimory po 4 wyjscisch się rozwaliły ale już dostałem zwrócik kasy myślę o nowych butach. I zastanawiam się nad la sprotiva tx4 gtx lub tx5 gtx. Teoretycznie tx5 wydają się być fajniejsza i bardziej uniwersalna opcja. Jednak bardzo dużo widać na szlakach ludzi w tx4? Czemu tak jest i czy tx4 do wyżej przezemnie opisanych wędrówek będą lepsze niż tx5 ? Edited January 15, 2022 by Paszaddz Quote Link to post Share on other sites
epepa 0 Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 Kiedyś często jeździłam w Tatry, ale później nastąpiła przerwa (bliżej mieliśmy w Alpy) i od kilku lat mnie tam nie było. Planuję wyskoczyć teraz na weekend, ale zastanawiam się, gdzie by tu najlepiej się ulokować, żeby mieć piękne widoki i szlaki pod nosem, a jednocześnie być w bezpiecznej odległości od Zakopanego. Wolę spokój, ciszę, bez krupówkowych klimatów. Kiedyś jeździliśmy do Kościeliska, ale podejrzewam, że tego czasu bardzo się tam zmieniło. Czy polecilibyście mi jakieś miłe, klimatyczne miejsce? Może być nawet odludzie. ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,940 Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 23 minuty temu, epepa napisał: Może być nawet odludzie. ? Jeżeli będziecie dysponować samochodem to myślę.ze mogę polecić https://pl-pl.facebook.com/trybszwillatrybszanka/ .Dobre śniadania , na uboczu , blisko nie tylko Tatr ale i Gorców i Pienin.Nie wiem czy są jeszcze miejsca ale jeśli Cie zainteresowało zadzwoń. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,832 Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 @epepa poszukaj czegoś na Głodówce. Kościelisko - Gronik i Chotarz, to też przyjemne miejscówki. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,920 Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 @epepa w Murzasichlu też jest spokojnie a jak odludzie to Jurgów. 1 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,330 Posted January 18, 2022 Share Posted January 18, 2022 Potwierdzam - Jurgów to odludzie, czasami korzystam z noclegów. Blisko na Słowację to dodatkowy plus? 1 Quote Link to post Share on other sites
epepa 0 Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Dzięki wielkie za podpowiedzi! W Jurgowie nigdy nie byłam. Wpisałam w wyszukiwarkę i chyba właśnie czegoś takiego szukamy. ?Widoki, blisko rzeka - pięknie tam jest! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts