Daniel1997 6 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 Szkoda się męczyć w ciężkich trepach na letnie wypady, obecnie liczy się szybkość (również szybki wygląd np czerwony), wygoda i przyczepność. Polecam jakieś buty niskie np trailowe czy podejściowe. Ważą połowę mniej, często lepiej trzymają się skały (np. te z mieszanką vibram megagrip) i człowiek się tak nie męczy. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 (edited) 16 minut temu, Daniel1997 napisał: Szkoda się męczyć w ciężkich trepach na letnie wypady, obecnie liczy się szybkość (również szybki wygląd np czerwony), wygoda i przyczepność. Polecam jakieś buty niskie np trailowe czy podejściowe. Ważą połowę mniej, często lepiej trzymają się skały (np. te z mieszanką vibram megagrip) i człowiek się tak nie męczy. No właśnie chciałem zapytać o to czy wysokie buty nie będą mocno męczyły stopy. Niby te buty bardziej będę używał w zimie nawet po moich górach. Ale zastanawiam się czy w tym wrześniu nie zagotuje mi się stopa w nich. Edited July 13, 2021 by Paszaddz Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 No ja rozumiem tylko teraz został mi sierpień i w połowie września te Tatry pozniej cala zima a na kolejne lato zainwestowałbym w krótkie. Na ten moment kupując krótkie cala zimę będę chodził w tym krótkich. Quote Link to post Share on other sites
Daniel1997 6 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 Ja ogólnie mimo ograniczonych kosztów mam buty niskie podejściowe od wiosny (bez śniegu) do jesieni, poza tym na jakieś błoto czy lasy mam takie Salomony 3/4 stare z gore tex, ale jakoś ich nie używam już zbyt często, poza tym też zimowe buty pod raki automatyczne na typowo zimowe wypady w Tatry. But do wszystkiego to but do niczego, taka prawda. Chyba że ktoś jest uparty to i uzna że wojskowe trepy nadają się w każdy teren ? Quote Link to post Share on other sites
Daniel1997 6 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 1 godzinę temu, Paszaddz napisał: No ja rozumiem tylko teraz został mi sierpień i w połowie września te Tatry pozniej cala zima a na kolejne lato zainwestowałbym w krótkie. Na ten moment kupując krótkie cala zimę będę chodził w tym krótkich. Ja moje La sportivy tx4 kupiłem w listopadzie bo akurat były za 503 zł na przecenie i poza jednym wypadem przeleżały zimę w szafie. Teraz zrobiły około 300 km i nie narzekam, chociaż jak ktoś ma delikatne stopy to dłuższe marsze może odczuwać na spodzie stóp. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 1 godzinę temu, Paszaddz napisał: No właśnie chciałem zapytać o to czy wysokie buty nie będą mocno męczyły stopy. Niby te buty bardziej będę używał w zimie nawet po moich górach. Ale zastanawiam się czy w tym wrześniu nie zagotuje mi się stopa w nich. Widzisz i tu jest kwestia indywidualnego wyboru , ja noszę co noszę i w upalny dzień wyciągam sucha stopę. Nie trawię mieć niskich butów w trudnym terenie. Ale tu zaznaczam ,że ja zaczynałem od harcerskich pionierek , potem ,,trapery,, NZPS Podhale , potem wiele lat opinacze i inne rodzaje obuwia służbowego , wiec jestem przyzwyczajony aha no i nie jestem ,, szanującym się człowiekiem gór,, wg niektórych . Z drugiej strony oglądałem relację z przejścia GSB i tam super hiper nowoczesne tak że oloaboga albo jeszcze bardziej super buty raczyły wyprodukować sobie dziury po 300 km . Marki tam nie podano tylko to że tanie nie były tak czy inaczej chyba nie powinno tak być.Wybór należy do Ciebie . Aha north face mojej żony też super hiper wyglądają po 2 sezonach letnich jak wraki. 1 Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 Ja chyba jednak pójdę w te gerlachy. Ten sierpień sie w nich przemęczę, a wrzesien w tatrach chyba nie będzie aż tak upalny. Na kolejny rok moze pomyślę o czymś krótkim Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 51 minut temu, Paszaddz napisał: Ja chyba jednak pójdę w te gerlachy. Ten sierpień sie w nich przemęczę, a wrzesien w tatrach chyba nie będzie aż tak upalny. Na kolejny rok moze pomyślę o czymś krótkim Tylko pamiętaj,że one do raków się nie nadają , do raczków jak najbardziej i wymień sobie sznurowadła na płaskie bo okrągłe mają tendencje do luzowania. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 8 minut temu, barbie609 napisał: Tylko pamiętaj,że one do raków się nie nadają , do raczków jak najbardziej i wymień sobie sznurowadła na płaskie bo okrągłe mają tendencje do luzowania. Narazie nie mam planów wybierania się w Tatry zimą. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 (edited) @PaszaddzJa tak tylko dla porządku? i jak będziesz na Wielkiej Sowie to pogłaskaj w moim imieniu sówkę przed wieżą. Edited July 13, 2021 by barbie609 1 Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 54 minuty temu, barbie609 napisał: @PaszaddzJa tak tylko dla porządku? i jak będziesz na Wielkiej Sowie to pogłaskaj w moim imieniu sówkę przed wieżą. Będę pamiętał xd Kurcze jestem w decathlonie i z ciekawości przymierzyłem jakies krótkie buty z marella i długie i szczerze zaczynam się zastanawiać czy nie brać krótkich ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 1 minutę temu, Paszaddz napisał: czy nie brać krótkich ? i to jest ten smak ryzyka i ciężar decyzji? 1 Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 (edited) Kurcze no przymierzyłem decathlonowe mh500wtp https://www.decathlon.pl/p/buty-turystyczne-niskie-mh500-wtp-meskie/_/R-p-302348?mc=8612239&gclid=CjwKCAjw87SHBhBiEiwAukSeUaSv6jB97kFAfDsmfCdzGGgpCqv0H3tV_KomQvTYuhlNumRimTPsnxoCIIkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Sa całkiem wygodne. Decathlon deklaruje przetestowana przyczepność, cena w sumie spoko chociaż wyglądały na takie co długo nie pożyją, zastanawiam się czy nie wziąć ich a na zimę kupic sobie moze te hanzele Straszny dylemat z tymi butami Bo opinie są podzielone, jedni piszą że na dłuższe wędrówki lepsze długie jedni odwrotnie. Jedni że w wyższe partie góry wysokie jedni że bez różnicy. @barbie609 czy te hanzele są bardzo ciepłe? Wyglądają na takie co noga by się w nich gotowała, ale może wcale tak nie jest, to by poniekąd rozwiało moje wątpliwości Może ktoś używa tych decathlonoowych i jest w stanie podzielić się opinia ? Ewentualnie czy ktoś używał tych terrexow. nie chodzi nawet o wygodę tyle co o podeszwę i trwałośćhttps://woliniusz.pl/product-pol-4110-Buty-trekkingowe-Adidas-TERREX-AX3-FX4576.html Edited July 13, 2021 by Paszaddz Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 @Paszaddz nie wiem co ci napisać , jak w moich Grelach które są jeszcze bardziej pancerne niż Gerlachy chodzę cały rok i nie mam nijakiego dyskomfortu , skarpety suche , Ale podkreślam ,że ja mam przyzwyczajone stopy i dodatkowo może mam pewne predyspozycje. Moją żona chodzi z tym że tak jak pisałem w lecie śmigała w wysokich North Face a Hanzlach jak trochę się ochładzało i nie przemiękały stopa się nie pociła. Piszesz że i tak potrzebujesz buta na zimę , myślę że w tych pieniądzach nic o tej jakości i trwałości nie znajdziesz.Jeśli kasa cię puszcza to kup. Sprawdź je w Sowich i zobacz najwyżej zostawisz na zimę a coś lżejszego kupisz na wrzesień . Co do wysokie -niskie tak jak pisałem ja wolę mieć kostkę osłoniętą i ściągniętą cholewką moi znajomi to różnie część wysokie część niskie . Ale chyba większość jednak wysokie.To też indywidualny wybór. Sprawdziliśmy i moje szczęście jeszcze 13.06 w Pieninach było w swoich gerlachach. Fakt nie było upalnie i dość mokro. W zeszłym roku początkiem października na Hali na Stołach była już w gerlachach. Nic mądrzejszego żeby Ci pomóc nie wymyślę. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 25 minut temu, Luk_ napisał: @Paszaddz jak pisałeś to młody jeszcze jesteś (jak ja ?) więc szkoda się męczyć w butach za kostkę ? Gdzieś tutaj, na forum, był wątek o butach niskich i chyba nawet linki do artykułów. Ale w skrócie - nie po to natura dała Ci ruchomy staw skokowy byś go usztywniał ? Jakby miał być usztywniony to zamiast kostki miałbyś drugie kolano ? No właśnie po tej wizycie w decathlonie troche się przekonałem że chyba wolałbym krótkie ale kurcze do tych hanzli bylem juz przekonany a teraz z krótkich znów nie wiem co wybrać ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 19 minut temu, Luk_ napisał: zamiast kostki miałbyś drugie kolano ? W przypadku stopochodnych naczelnych to trochę skomplikowane. Ja w każdym razie jestem daleki od ferowania takich zdecydowanych opinii co jest lepsze. Powtarzam to jest indywidualna sprawa każdego co mu pasuje. Co do poglądów o skręcaniu kolan to może jestem nie typowy ale mimo wielu różnych dziwnych rzeczy w moim życiu/i to w okresie kiedy młody to już nie byłem/ i na dodatek noszenia podczas tych wyczynów wysokich butów kolan nie skręciłem . Kontuzję kolana miałem jako nastolatek i była wynikiem zastosowania super nowoczesnych na owe czasy butów narciarskich , i tak miałem szczęście bo zdarzały się spiralne złamania w podudziu. Ale dajmy spokój bo na kolega się całkiem zakręci @Paszaddzto Twoja decyzja. Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 4 minuty temu, barbie609 napisał: Ale dajmy spokój bo na kolega się całkiem zakręci @Paszaddzto Twoja decyzja. Wiem że moja Ale mimo wszystko chciałbym wybrać jak najlepiej, w czwartek ogarne te gerlachy bo znalazlem sklep we Wrocławiu co je ma i zadecyduje czy je biore czy szukam czegoś czegoś krótkiego. Moja druga połowa dzis przymierzyła w intersporcie jakie cmp i jej się spodobały Ale też myśli czy krótkie czy długie ? Quote Link to post Share on other sites
J@n 660 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 9 godzin temu, barbie609 napisał: Widzisz i tu jest kwestia indywidualnego wyboru to prawda, wszystko zależy od szwajsfusa, każdemu inaczej pocą się stopy, od wielu lat używam jako podstawowych butów w góry Hanwag Alaska GTX, nigdy nie przemokły, nigdy nie miałem mokrych od potu skarpetek. Raz tylko po 10 latach użytkowania odkleiła się podeszwa w czasie urlopu tatrzańskiego, wtedy przez tydzień na łatwych szlakach Tatr Zachodnich zupełnie dobrze sprawdziły się takie sandałki tak więc myślę że jak pójdziesz szlakiem Janusza Stonkowicza na Kasprowy i Giewont to też powinny wystarczyć a i spacer na Kozi Wierch od Doliny Pięciu Stawów Polskich też nie będzie sprawiał trudności 1 Quote Link to post Share on other sites
J@n 660 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 24 minuty temu, barbie609 napisał: Kontuzję kolana miałem jako nastolatek i była wynikiem zastosowania super nowoczesnych na owe czasy butów narciarskich @barbie609 tak pytam z narciarskiej ciekawości: Jakie to były buty - pamiętasz ? Quote Link to post Share on other sites
Paszaddz 18 Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 17 minut temu, Luk_ napisał: Dokładnie @barbie609 ? Mimo wszystko ważnym czynnikiem obuwia przed/za kostkę jest to, jak się w nich użytkownik czuje ? @Paszaddz sugeruję znaleźć jakieś wolne popołudnie i pojedzić po sklepach z obuwiem, czy Decathlon, czy jakieś sklepy górskie, czy sklepy z butami biegowymi - najlepiej poprzymierzać kilka/kilkanaście modeli ? Buty to najważniejszy element wyposażenia górskiego, więc nie ma co brać kota w worku. Warto poświęcić te parę godzin, by przetestować jak najwięcej modeli obuwia ? No dzis byłem w decathlonie, ubrałem jakies decathlonowe wyższe buty i lekko klocowate w pierwszym momencie pomyślałem. Nie wiem czy troche za dużo nie kombinuje, podobają mi się te terrexy i jeszcze jedne Columbia, ale zastanawiam się jak w nich będzie spisywać się podeszwa, znów w tych Hanslach boje się że ta noga mi się zagotuje. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 11 minut temu, Paszaddz napisał: akie cmp i jej się spodobały ? dzisiaj żona oglądała cmp celem zastąpienia north face i jej się podobały,Skończyło się na salomonach XA PRO oczywiście wysokich bo przy jej poharatanych stawach skokowych to jedyny logiczny wybór. Co go Gerlachów to ładnie się komponują ze śniegiem ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 2 minuty temu, J@n napisał: @barbie609 tak pytam z narciarskiej ciekawości: Jakie to były buty - pamiętasz ? Chyba się nazywały Tatry robił je polsport krosno , takie wysokie plastiki pewnie kojarzysz , wiązania miałem Bety za mocno skręcone, na szczęście bezpiecznik puścił za nim ścięgno poszło całkiem , także leczenie zachowawcze wystarczyło, ortopeda w naszym szpitalu twierdził, że nie jestem pierwszy i nie ostatni bo to tylko kretyn mógł wymyślić. chociaż zdarzało mi się czasem nosić ściągacz tak na wszelki wypadek.A kolano czasem boli no ale jak facet w moim wieku budzi się rano i nic go nie boli to znacz....... 1 Quote Link to post Share on other sites
J@n 660 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 8 minut temu, Paszaddz napisał: Columbia to już jest jakaś firma, szwagier ma model Titanium i sobie chwali. 6 minut temu, Paszaddz napisał: Hanslach takie kupiłem kiedyś córce za 200 PLN na Krupuffkach i po kilku dniach użytkowania były do wyrzucenia Quote Link to post Share on other sites
J@n 660 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 1 minutę temu, barbie609 napisał: Tatry o tak te to pamiętam, uczyłem moją dziewczynę - miała Tatry z wypożyczalni i po 1 dniu na oślej łące krwawiły jej kostki 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,167 Posted July 13, 2021 Share Posted July 13, 2021 2 minuty temu, J@n napisał: o tak te to pamiętam, uczyłem moją dziewczynę - miała Tatry z wypożyczalni i po 1 dniu na oślej łące krwawiły jej kostki ale za to szpanersko wyglądały? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts