vatra Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Nie ma w Tatrach takich miejsc, których nie lubię. Dolina Chochołowska też nie jest takim miejscem! Może trochę dziwny początek ale chyba dla wielu dosyć oczywisty. Ta przydługawa i przynudnawa dolinka wygrywa wszelkie rankingi najbardziej nielubianych miejsc w Tatrach i wielu tatromaniakom kojarzy się tylko z uciążliwą koniecznością pokonania jej w drodze ku malowniczym szczytom Zachodnich Tatr. Tym razem poszłam tam, żeby zobaczyć na własne oczy najsławniejsze w Polsce krokusy Byłam dosyć mocno rozczarowana niewielką ilością tychże kwiatków i stwierdziłam z dumą że u mnie w Gorcach, na polance za domem kwitną takie same a nawet ładniejsze, tyle że mniej ofotografowane. Ale wracam do tematu bo krokusy to tylko pretekst do odwiedzin tego uroczego miejsca. Rankiem dolina była prawie pusta, jakieś pojedyncze osoby na szlaku dawały mi trochę poczucia bezpieczeństwa bo wędrowałam tym razem sama. Rześkie, czyste powietrze, słońce rozsypane w potoku, ptaki, których śpiew zagłuszał tylko wartki szum wody i pomalowane jeszcze na biało zachodnie szczyty... było pięknie!!! Poniżej kilka fotek, które jak zwykle tylko w części oddają cały urok tego miejsca ale może dzięki nim chociaż ktoś jeden powie: O, jaka cudna jest ta Chochołowska! Edytowane 5 Maja 2021 przez vatra 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 32 minuty temu, vatra napisał: Byłam dosyć mocno rozczarowana niewielką ilością tychże kwiatków I jakieś takie mizerne, połamane. 33 minuty temu, vatra napisał: O, jaka cudna jest ta Chochołowska! Patrzę na Twoje zdjęcia i muszę powiedzieć: o jaka cudna jest ta Chocholowska! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Może jeszcze jedno, które podoba mi się najbardziej. Te szczyty wyglądają jakby się przygotowywały do sezonu i wprost wołają żeby je zdobywać. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Cóż za kontrowersyjny tytuł Krokusy cherlawe, bo je chyba śnieg wcześniej przysypał Przyznam, że jestem z opcji Chochołowskich sceptyków, ale o ile samo przejście doliną uważam za skrajnie nudne, tak Polana Chochołowska jest całkiem urokliwa. No i dla szarlotki z jagodami zawsze się warto przejść 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 2 minuty temu, Fibi napisał: No i dla szarlotki z jagodami zawsze się warto przejść O tak, zapomniałam dodać ten przepyszny szczegół Oczywiście szarlotka jest naprawdę mega i warto dla niej pokonać dolinę nawet jak się jej nie lubi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 @vatra muszę przyznać że na Twoich zdjęciach wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Chyba nie jestem w stanie jej polubić ale sama polana i schronisko są nawet przyjemne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 @vatraja też! Ja też! Drugi fan club 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 4 godziny temu, vatra napisał: Rześkie, czyste powietrze, słońce rozsypane w potoku, ptaki, których śpiew zagłuszał tylko wartki szum wody i pomalowane jeszcze na biało zachodnie szczyty... było pięknie!!! @vatra Twoje piękne opisy i niezwykłe fotki sprawiają, że Chochołowska staje się znacznie fajniejsza i ciekawsza niż jest w rzeczywistości. 4 godziny temu, vatra napisał: O, jaka cudna jest ta Chochołowska! Osobiście miałem do niej stosunek raczej neutralny, ale po Twojej relacji, tak mam właśnie ochotę powiedzieć . A szarlotka najlepsza 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 37 minut temu, Krzysiek Zd napisał: Chochołowska staje się znacznie fajniejsza i ciekawsza niż jest w rzeczywistości. Jeżeli tylko czas i warunki na to pozwalają dobrze jest pospacerować na spokojnie nawet w znane miejsca i poszukać takich perełek, nacieszyć się nim, docenić. Poza tym wiadomo że jak się robi zdjęcia to czasem kilka sekund ( czasem kilka kroków) odpowiedniego światła decyduje o ich jakości. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Ja ją lubię, ale raczej kiedy idę do góry. Nie przepadam, kiedy idę w dół Ostatnio odkryłam, że latem kiedy wypożyczy się rower na cały dzień i po zejściu z gór można Chochołowską zjechać, to jest baaaaardzo przyjemna! I większość schodzących pyta skąd masz ten rower, z taką zazdrością (?) w oczach 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Szlam wczoraj Chocholowską. Nawet stałam po bilet w tej drugiej kolejce, myśląc, że chyba wszyscy zobaczyli zachwyt@vatra ta doliną i ruszyli by ją zobaczyć. Ścięte drzewa, polanki, teren przy potoku wszystkie te miejsca zajęte ludźmi. Tak pomyślałam, że tak naprawdę to dobrze świadczy o ludziach, że zamiast siedzieć w domu przyjeżdżają tutaj, idą kilka kilometrów, żeby zobaczyć kwiatki, jakie pewnie mają na trawniku przed domem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 @wjesnaJak rozumiem Twoim celem było umartwianie się i zaawansowany trening psychologiczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) @barbie609w umartwiającej pielgrzymce szlam do czerwonego szlaku który poprowadził nas nas na Trzydniowiański, Kończysty i Starorobociański Wierch. Edytowane 10 Maja 2021 przez wjesna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 No cóż rozumiem , niektórzy dla szczytu poświęcają palce ,ale Twoja ofiara był większa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Proszę. Tu moja Chochołowska. Nawet na zdjęciach jest zniechęcająca 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 7 godzin temu, wjesna napisał: wszyscy zobaczyli zachwyt@vatra ta doliną i ruszyli by ją zobaczyć. @wjesna bardzo bym się cieszyła gdyby tak było. Gdyby się zniechęcili do chodzenia po górach czytając nasze krytyczne komentarze to byłoby raczej smutne. Staram się omijać tłumy i nie chodzę w pogodne weekendy na popularne szlaki ale też rozumiem ludzi, którzy z różnych powodów chodzą jak chodzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: No dobra żeby @vatranie wpadłą w depreche,ze tylko ona dostrzega urodę Chochołowskiej Spoko @barbie609 ja po prostu kocham przyrodę i dostrzegam jej urodę nawet tam gdzie inni tylko liczą kilometry. Tak już mam i ani myślę tego zmieniać. Lubię puste szlaki (wystarczy wyjść wcześnie rano) kiedy idę z kimś, natomiast zdarza się też że chodzę sama wtedy zdrowy rozsądek ( używam) podpowiada żeby iść tam gdzie czasem pojawia się człowiek a nie tylko niedźwiedź Twoja zimowa Chochołowska jest super gratulacje dla żony! @Zośka zdjęcia robi się sercem a nie aparatem Edytowane 10 Maja 2021 przez vatra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Jak dolina obskórna, to trzeba kombinować, by na taką wyglądała jak najmniej A co do schodzenia, to mnie jakoś zejście zawsze mniej rusza, niż podchodzenie - zmęczony już wtedy jestem niesieniem piwa i mi się myśleć nie chce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 @vatra ja mogę w weekendy, nie mogę w tygodniu. Latem staram siebie wyjść wcześnie, bo boję się burz i dlatego po południu wolę być juz w odwrocie. Zimą zaczynam później. Tak czy inaczej, to zawsze weekendy, zwłaszcza letnie obfitujące w ludzi. Czasem jest zabawnie, bo idąc obok innych można coś fajnego usłyszeć. Np ostatnio w Chocholowskiej szedł.pan z panią wiek ok.35- 40 lat i on całował jej dłonie i mówił do niej wierszem. Piękne to było. Dobrze, że ta Dolina jest taka długa, bo dla wszystkich starczy miejsca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) 12 godzin temu, vatra napisał: po prostu kocham przyrodę i dostrzegam jej urodę nawet tam gdzie inni tylko liczą kilometry. Tak już mam i ani myślę tego zmieniać. @vatra I bardzo dobrze nie zmieniaj, bo mało jest ludzi, którzy w taki sposób jak właśnie Ty potrafią dostrzec, uchwycić a potem jeszcze tak pięknie poetycko opisać te czasami ukryte uroki tatrzańskiej (i nie tylko) przyrody. Ps. A czym robisz te super fotki oprócz oczywiście ..... ? Edytowane 11 Maja 2021 przez Krzysiek Zd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 7 godzin temu, wjesna napisał: Tak czy inaczej, to zawsze weekendy, zwłaszcza letnie obfitujące w ludzi. @wjesna właśnie dlatego zawsze staram się jakoś zrozumieć tych którzy idą "tworząc tłum" bo może nie mogą inaczej. Nie popieram bezmyślności, "lajkowiczów" i innych... ale też nie znając powodów nie oceniam. @Krzysiek Zd zdjęcia robię telefonem chociaż przyznam że szukałam modelu z dobrym aparatem i chyba trochę się udało. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 17 minut temu, vatra napisał: ale też nie znając powodów nie oceniam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, vatra napisał: @wjesna właśnie dlatego zawsze staram się jakoś zrozumieć tych którzy idą "tworząc tłum" bo może nie mogą inaczej. Nie popieram bezmyślności, "lajkowiczów" i innych... ale też nie znając powodów nie oceniam. Mam kolegę etniczny góral. instruktor narciarski , górołaz , agroturystyka w gazdówce , człowiek żyjący w dużej mierze z branży turystycznej. Kiedyś zatrudnił się na wejściu do TPN w Dolinie Filipka. Wytrzymał w tej robocie miesiąc i odszedł , stwierdził że znienawidził to towarzystwo/używał określeń powszechnie uważanych za obraźliwe/ , które się tam pchało .Miał dość pytań , czy tam jest piwo , czy można wjechać kolejką , a co tam jest ciekawego , a czemu zamykacie szlak -halny ciągnął pod 130km/h , czemu nie można wjechać samochodem , czy są dorożki itp.I tak go podziwiam , że miesiąc wytrzymał. W tym styczniu wraz ekipą robiliśmy sobie wycieczkę Mała Łąka -Kościeliska i w dolinie Wąwóz Kraków bo niektórzy nie byli. Po zejściu z relatywnego spokoju Doliny Małej Łąki , Miętusiego Przysłopu , Ścieżki na Reglami zetknięcie z wściekłym tłumem przewalającym się doliną było szokiem , wrzaski bezładny kotłujący się tłum , krzyczące dzieci , zombie idący z oczami w smartfonach, samce alfa z browarem ....tragedia. Szybkie przejście do wąwozu gdzie była spokój i cisza a potem szybka ucieczka do wyjścia. @vatra nie ocenia , ja oceniam zdecydowanie negatywnie okropne zbiorowisko ludzi pozbawionych kultury bycia, poszanowania dla innych i otaczającej przyrody.Jeśli nie zostaną podjęte jakieś działania to góry zostaną zniszczone zadeptane , za...........e , zasypane śmieciami. Niestety nikt działań nie podejmie bo to stado orków ma przecież prawa! Edytowane 11 Maja 2021 przez barbie609 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Zgadzam się z @barbie609 bo nie da się oceniać zjawiska nie oceniając ludzi. Przymykając oko na takie zachowania czy próbując je w jakiś sposób tłumaczyć dajemy przyzwolenie i poczucie akceptacji takich zachowań. Oczywiście nie wszyscy ludzie idący Kościeliską czy asfaltem do Morskiego Oka są tacy ale tych prawdziwych miłośników gór jest znacznie mniej bo oni nie chcąc spotykać tego rozwrzeszczanego tłumu wybierają albo bardzo wczesne godziny albo przemykają gdzieś bokiem żeby uciec przed tą hordą hałasujących i wykazujących się permanentnym brakiem kultury pseudoturystów. Nie chodzi o to żeby kogokolwiek obrażać ale żeby wyraźnie powiedzieć że takie zachowanie nie może być akceptowane. I choćbym nie wiem jak się starała to nie jestem w stanie zrozumieć braku szacunku do innych, do przyrody i chyba generalnie do wszystkiego wokół. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Problemem są nie tyle same człowieki, co niewielka powierzchnia gór, którą sobie wywalczyliśmy jako państwo... Wyobraźcie sobie ten sam tłum rozproszony na kilkunastokrotnie większej liczbie tras - prawdopodobnie aż tak by nie doskwierał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi