Skocz do zawartości

Dylemat

barbie609 moder

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy problem , etyczny na pewno ale czy prawny?

Gdyby to była relacja przewodnik , klient to moim zdaniem odpowiedzialność prawna istnieje. Tu mamy inną relację , dwoje w zasadzie równorzędnych partnerów. Czy bycie bardziej doświadczonym rodzi odpowiedzialność karną? Bo etyczną na pewno.

• Lubię to ! 1

Z kanapy dość łatwo osądzać aczkolwiek najczęściej  błędnie. 

Nie wiem ale wydaje mi się, że gdyby ją odpowiednoo zaopatrzył,  czyli zostawił w miejscu o którym w filmie jest wspomniane  jako osłonięte  od wiatru i zostawił  jej te nakrycia które ze sobą miał to by znaczyło, że zrobił co mógł.  

11 minut temu, wjesna napisał(a):

Nie wiem ale wydaje mi się, że gdyby ją odpowiednoo zaopatrzył,  czyli zostawił w miejscu o którym w filmie jest wspomniane  jako osłonięte  od wiatru i zostawił  jej te nakrycia które ze sobą miał to by znaczyło, że zrobił co mógł.  

No właśnie,ale tego nie zrobił a możliwości miał, po za tym można jeszcze zarzucić ,że zlekceważył dwugodzinne opóźnienie. Pytanie brzmi czy powinien za błędy , zaniedbania odpowiedzieć karnie. Nauczyciel pod Rysami odpowiedział , ojciec który zabrał dziecko usłyszał zarzuty .Ale tam mamy tzw ,,szczególny obowiązek ,, tu nie .

• Lubię to ! 2

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.12.2025 o 12:28, barbie609 moder napisał(a):

Ciekawy problem , etyczny na pewno ale czy prawny?

Gdyby to była relacja przewodnik , klient to moim zdaniem odpowiedzialność prawna istnieje. Tu mamy inną relację , dwoje w zasadzie równorzędnych partnerów. Czy bycie bardziej doświadczonym rodzi odpowiedzialność karną? Bo etyczną na pewno.

Moim zdaniem prawny zrobił się wtedy jak odkryli, że niedaleko było miejsce osłonięte od wiatru, a on ją zostawił w miejscu wietrznym i nie użył nawet folii NRC, którą mieli. Przez moment pomyślałam wręcz, że to próba pozbycia się jej była. 

• Lubię to ! 2

3 minuty temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a):

Moim zdaniem prawny zrobił się wtedy jak odkryli, że niedaleko było miejsce osłonięte od wiatru, a on ją zostawił w miejscu wietrznym i nie użył nawet folii NRC, którą mieli.

Też tak sądzę , gdyby ją zabezpieczył nikt by się nie czepił.

• Lubię to ! 2

12 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

Też tak sądzę , gdyby ją zabezpieczył nikt by się nie czepił.

Nie zadbał o odpowiednie buty nawet, wyłączył telefon. Zimą, w Alpach, z dziewczyną zieloną jak szczypiorek, wyszedł 2 godziny opóźniony i nie zarządził powrotu przed zachodem słońca. Powiem tak: Moim zdaniem albo tak zadufany w sobie, że stwierdził, że jego decyzje są nieomylne i po co ma słuchać ratowników jak dzwonią, albo zrobił to celowo. W te "irracjonalne decyzje na skutek hipotermii", co mówił adwokat, to ja nie wierzę. Serio - było mu bardzo zimno, więc nie zawrócili zanim zrobiło się ciemno?

Edytowane przez Fanka natury, fanka gór
  • Lubię to ! 2