barbie609 moder Opublikowano 29 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 Ciekawy problem , etyczny na pewno ale czy prawny? Gdyby to była relacja przewodnik , klient to moim zdaniem odpowiedzialność prawna istnieje. Tu mamy inną relację , dwoje w zasadzie równorzędnych partnerów. Czy bycie bardziej doświadczonym rodzi odpowiedzialność karną? Bo etyczną na pewno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 Z kanapy dość łatwo osądzać aczkolwiek najczęściej błędnie. Nie wiem ale wydaje mi się, że gdyby ją odpowiednoo zaopatrzył, czyli zostawił w miejscu o którym w filmie jest wspomniane jako osłonięte od wiatru i zostawił jej te nakrycia które ze sobą miał to by znaczyło, że zrobił co mógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 11 minut temu, wjesna napisał(a): Nie wiem ale wydaje mi się, że gdyby ją odpowiednoo zaopatrzył, czyli zostawił w miejscu o którym w filmie jest wspomniane jako osłonięte od wiatru i zostawił jej te nakrycia które ze sobą miał to by znaczyło, że zrobił co mógł. No właśnie,ale tego nie zrobił a możliwości miał, po za tym można jeszcze zarzucić ,że zlekceważył dwugodzinne opóźnienie. Pytanie brzmi czy powinien za błędy , zaniedbania odpowiedzieć karnie. Nauczyciel pod Rysami odpowiedział , ojciec który zabrał dziecko usłyszał zarzuty .Ale tam mamy tzw ,,szczególny obowiązek ,, tu nie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 Tu podnoszą to, że był bardziej doświadczony. Ale to jednak nie jest relacja przewodnik-klient, zatem chyba odpowiedzialnosci nie ma ? Trochę mało o tym w jakim stanie on sam wrócił z tej wyprawy. Nie mam pojęcia jak się czuje człowiek na takich wysokościach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 2 godziny temu, wjesna napisał(a): , zatem chyba odpowiedzialnosci nie ma może i nie , ale austriacka prokuratura czegoś się dopatrzyła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2025 Tak czy owak, gdybym chciał się pozbyć np. niewiernej żony to nieszczęśliwy wypadek w górach z pewnością brałbym pod uwagę jako sposób na morderstwo doskonałe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia W dniu 29.12.2025 o 23:40, Jędrek napisał(a): Tak czy owak, gdybym chciał się pozbyć np. niewiernej żony to nieszczęśliwy wypadek w górach z pewnością brałbym pod uwagę jako sposób na morderstwo doskonałe A Ty jesteś moze żonaty? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Poniedziałek o 00:08 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 00:08 W dniu 7.01.2026 o 21:28, wjesna napisał(a): A Ty jesteś moze żonaty? Zważywszy na kontekst dyskusji bez adwokata nie odpowiem na to pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Poniedziałek o 07:27 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:27 7 godzin temu, Jędrek napisał(a): ważywszy na kontekst dyskusji bez adwokata nie odpowiem na to pytanie. Nie ma tych co nie mówią są tylko niekompetentni śledczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano Poniedziałek o 14:15 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:15 W dniu 29.12.2025 o 12:28, barbie609 moder napisał(a): Ciekawy problem , etyczny na pewno ale czy prawny? Gdyby to była relacja przewodnik , klient to moim zdaniem odpowiedzialność prawna istnieje. Tu mamy inną relację , dwoje w zasadzie równorzędnych partnerów. Czy bycie bardziej doświadczonym rodzi odpowiedzialność karną? Bo etyczną na pewno. Moim zdaniem prawny zrobił się wtedy jak odkryli, że niedaleko było miejsce osłonięte od wiatru, a on ją zostawił w miejscu wietrznym i nie użył nawet folii NRC, którą mieli. Przez moment pomyślałam wręcz, że to próba pozbycia się jej była. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Poniedziałek o 14:19 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:19 3 minuty temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a): Moim zdaniem prawny zrobił się wtedy jak odkryli, że niedaleko było miejsce osłonięte od wiatru, a on ją zostawił w miejscu wietrznym i nie użył nawet folii NRC, którą mieli. Też tak sądzę , gdyby ją zabezpieczył nikt by się nie czepił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano Poniedziałek o 14:31 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:31 (edytowane) 12 minut temu, barbie609 moder napisał(a): Też tak sądzę , gdyby ją zabezpieczył nikt by się nie czepił. Nie zadbał o odpowiednie buty nawet, wyłączył telefon. Zimą, w Alpach, z dziewczyną zieloną jak szczypiorek, wyszedł 2 godziny opóźniony i nie zarządził powrotu przed zachodem słońca. Powiem tak: Moim zdaniem albo tak zadufany w sobie, że stwierdził, że jego decyzje są nieomylne i po co ma słuchać ratowników jak dzwonią, albo zrobił to celowo. W te "irracjonalne decyzje na skutek hipotermii", co mówił adwokat, to ja nie wierzę. Serio - było mu bardzo zimno, więc nie zawrócili zanim zrobiło się ciemno? Edytowane Poniedziałek o 14:32 przez Fanka natury, fanka gór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Poniedziałek o 15:00 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:00 28 minut temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a): W te "irracjonalne decyzje na skutek hipotermii", co mówił adwokat, to ja nie wierzę. Serio - było mu bardzo zimno, więc nie zawrócili zanim zrobiło się ciemno? Ciekaw jestem jak sprawa się skończy, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi