Jędrek Opublikowano 20 Listopada Udostępnij Opublikowano 20 Listopada (edytowane) Nie zauważyłem podobnego tematu, więc zakładam i zapodaję swoje. Sierpień 1997, po tej wielkiej powodzi. Pierwszy tatrzański wyjazd w życiu, bez żadnego przygotowania, nie miałem nawet plecaka. Po prostu nagle stwierdziłem że skoro coraz mniej żegluję, to czas zobaczyć wreszcie te Tatry. Wziąłem czarne Cinquecento z jakiejś szemranej (niech pan nie leje do pełna, bo zbiornik chyba u góry przecieka - usłyszałem tuż przed wyruszeniem w trasę) wypożyczalni i wio. Dojechałem jakoś na miejsce, choć pamiętam że było ciężko, szczególnie na ówczesnej Zakopiance, gdzie za każdą ciężarówką jechał sznureczek osobówek, desperacko próbujących ją wyprzedzić na nielicznych prostszych odcinkach. A ja w tym Cinquecento, z silnikiem 0,7 ... Ok, było też sporo Maluchów, niejednokrotnie z całymi rodzinami na pokładzie, więc i tak nie miałem najgorzej. Gdzieś tam zapewne czaił się Barbie z fotoradarem , ale wówczas się nie załapałem. Za to ostatnio, we wrześniu, trafiła mi się o 2 w nocy na pustej Zakopiance fotka przy 73 na 50, więc po 11 latach przerwy wspomogłem budżet państwa trzema stówkami. Drugi szczyt na który wszedłem. Pierwszy był Nosal, ale nie mam tu zdjęć, muszę poszukać. Ta była w telefonie - nie skan, a po prostu fotka fotki, bo chciałem szybko komuś wysłać. Tu będzie jak znalazł. Jak poniżej widać (choć niewyraźnie) wyekwipowany byłem solidnie, krótkie spodenki rodem z Hawajów, kurtka absolutnie przemakalna, koszulka bawełniana, mała butelka wody w kieszeni, i jakiś baton czy dwa. Aha, jeszcze jakieś adidaski, nie pamiętam marki. W każdym razie dały radę. Wszedłem w nich potem jeszcze na Grzesia i nad Czarny Staw pod Rysami - a to dzięki Cinquecento którym nazajutrz po Giewoncie miałem ruszyć jeszcze w parę miejsc na południu Polski. Ale dojechało tylko do jedynego wówczas w Zakopanem ronda i na nim padło. To znaczy konkretnie padła skrzynia biegów. Korek się zrobił że hoho, na szczęście było tym miejscu dość szeroko więc powoli, bo powoli, ale samochody jakoś mnie mijały. Do dziś pamiętam telefoniczny dialog z panem z wypożyczalni - przy rondzie stały wtedy budki. Zgłosiłem problem, pan zaczął mnie tak jakby opieprzać, że za daleko pojechałem itp itd, że co on teraz zrobi... No to mu powiedziałem że w umowie nie ma żadnego ograniczenia co do trasy, miałem jedynie nie wyjeżdżać z Polski. A skoro coś mu nie pasuje to zostawiam auto na rondzie, z kluczykami w środku, niech sobie radzi sam. Rondo jest tu jedno, łatwo znajdzie ... i zamilkłem, nie odkładając jednak słuchawki. Po chwili usłyszałem "halo, halo, jest pan tam?" I wtedy już jakoś poszło. Stanęło na tym że zwrócili mi całą kwotę za wypożyczenie, auto zgarnęła na przechowanie pomoc drogowa, gość z wypożyczalni przyjechał pociągiem następnego dnia i czarne Cinquecento wróciło do Gdańska tzw. autokuszetką. Ja wróciłem póki co do hotelu (od razu zadzwoniłem żeby nie sprzątali mojego pokoju ), po czym zostałem jeszcze cztery dni i również powrotną podróż do Gdańska odbyłem pociągiem. Wróćmy jednak w Tatry - pamiętam że było dość pochmurno i duszno, ale obeszło się bez deszczu czy burzy. I jak widać, frekwencja też dopisywała. No ale w sierpniu, w takim miejscu ... Edytowane 21 Listopada przez Jędrek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Listopada Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 8 godzin temu, Jędrek napisał(a): Gdzieś tam zapewne czaił się Barbie z fotoradarem wtedy jeszcze nie mieliśmy fotoradarów, Trafipaxóww już nie było , chyba było już pierwsze Mondeo z rejestratorem video , takie jeszcze na kasety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał(a): wtedy jeszcze nie mieliśmy fotoradarów No właśnie, wkleił mi się ten fotoradar chyba przez mandat z września, o którym wspomniałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Listopada Udostępnij Opublikowano 22 Listopada Kurde @JędrekTy masz lepszą pamięć długotrwałą niż krótkotrwałą Z aktualnych wyjść zdarza sie, że nawet nie napiszesz, w jakim miejscu byłeś a tu proszę opowieść sprzed pół wieku że szczegółami jakby to było wczoraj 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 22 Listopada Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 49 minut temu, wjesna napisał(a): Kurde @JędrekTy masz lepszą pamięć długotrwałą niż krótkotrwałą Z aktualnych wyjść zdarza sie, że nawet nie napiszesz, w jakim miejscu byłeś a tu proszę opowieść sprzed pół wieku że szczegółami jakby to było wczoraj Na starość to normalne podobno 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 16 godzin temu, Fibi napisał(a): Na starość to normalne podobno Pierwszy wyjazd w Tatry, jak pierwszą dziewczynę, będę pamiętał do końca życia, siedemdziesiąty pierwszy niekoniecznie, no chyba że akurat wydarzyło się coś nietypowego, a nie tylko wyjście (z hotelu), wejście (na szlak), dojście (na szczyt) i zejście (na dół) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 17 godzin temu, wjesna napisał(a): nawet nie napiszesz, w jakim miejscu byłeś Jeśli miejsce jest popularne to czasem nie piszę, bo i po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada No dobrze "pośmialiśmy się, pożartowali, jak to mówią, a teraz do roboty" (przy okazji - skąd ten cytat?) - a gdzie wasze pierwsze fotki z Tatr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada W dniu 23.11.2025 o 13:50, Jędrek napisał(a): - a gdzie wasze pierwsze fotki z Tatr? Chłopaku, kto wtedy miał aparat ... no chyba tylko Ty ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada W dniu 23.11.2025 o 13:50, Jędrek napisał(a): a gdzie wasze pierwsze fotki z Tatr? z Tatr nie mam , Pieniny mogą być? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 30 Listopada Udostępnij Opublikowano 30 Listopada Już pokazywalem w innym temacie, ale tu też pasują. Moje pierwsze zdjęcia są z Rusinowej Polany. To rok 1986. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): z Tatr nie mam Jak to nie masz? Skoro masz z ostatnich paru lat to i jakieś wcześniejsze chyba też? Chodzi po prostu o najstarsze/pierwsze jakie mamy, fotki z Tatr. Najlepiej z jakimś opisem, o ile coś zapamiętaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 5 godzin temu, wjesna napisał(a): Chłopaku, kto wtedy miał aparat ... no chyba tylko Ty ... Wtedy, czyli kiedy? Dziewczyno, wrzuć po prostu najstarsze swoje fotki z Tatr, jakie posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 52 minuty temu, pmwas napisał(a): tu też pasują Pasują doskonale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Grudnia Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia najstarsze 1984 /1985 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 2 Grudnia Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia Moje pierwsze zdjęcie z Tatr jest całkiem nowe bo z 2012 r. Szliśmy z Doliny 5 Stawów do Morskiego Oka przez Świstówkę. Jako tatrzański totalny żółtodziub, myślałam, że przejście z doliny do doliny będzie po płaskim Wróciłam z tej wycieczki zmęczona jak koń po westernie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia W dniu 2.12.2025 o 14:58, Fibi napisał(a): koń po westernie Haha, jak wszedłem na Nosal od Bulwarów, świeżo po pierwszym w życiu przyjeździe do Zakopanego, to też się tak czułem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia ja mam taką z Gubałuffki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia To ja z Krupówek I ze Ś. P. Dziadkiem Mieczysławem, którego dom w Koscielisku sprawił że na Podhalu czuję się jak u siebie. Ech... Szkoda domu, ale niestety już nie mam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 23 minuty temu, pmwas napisał(a): Szkoda domu, ale niestety już nie mam Ale dom stoi, tylko właścicieli zmienił, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 3 minuty temu, Jędrek napisał(a): Ale dom stoi, tylko właścicieli zmienił, tak? To jest zawiłą rodzinna historia jakich wiele, w której niedobry wuj wywujał wszystkich i wziął wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 5 Grudnia Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia A było mi dobrze w tym domu... Choć to akurat nie jest pierwsza fotka z Tatr. Więc ciut ciut OT... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 44 minuty temu, pmwas napisał(a): Więc ciut ciut OT. T bez OT to nie T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2 godziny temu, J@n napisał(a): z Gubałuffki No to jednak nie z Tatr ale też spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia W dniu 1.12.2025 o 08:34, barbie609 moder napisał(a): najstarsze 1984 /1985 A który to ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi