Skocz do zawartości

Mieliście jakąś przełomową wizytę w Tatrach?

Fanka natury, fanka gór

Rekomendowane odpowiedzi

Może jakiś szlak lub widok, który rozpalił wyobraźnię i sprawił, że zapragnęliście "tam wejść" na poważnie?

Ja kiedyś jako młodsza nastolatka byłam z mamą nad potokiem w Kuźnicach, popatrzyłam na ludzi idących dość stromo na Nosal i pomyślałam: "CHCĘ.".

No i tak się zaczęło...

Na swoją pierwszą, poważniejszą wycieczkę, kupiłam sobie nawet, podobną czapkę z daszkiem, jak miał chłopak, którego wtedy widziałam z dołu, jak szedł do góry! Był to symbol - tego, że właśnie spełniam ówczesne marzenie... 🙂 

• Lubię to ! 5

Ja już to pisałem w wątku o Pysznej. Od wczesnego dzieciństwa widziałem Pyszniańską Przełęcz z okna dziadkowego domu i od zawsze chciałem wejść na Pyszniańską. 

4040338337326933860.thumb.JPG.55ec28d6139016771a0d2db1605aa16b.JPG

Jednak od czasu pierwszych wycieczek powyżej dolin do czasu wejścia na Pyszniańską minęło ok 30 lat i nie nazwałbym tego przełomem. 

Prędzej nazwałbym to ukoronowaniem, ale też nie pasuje, bo jeszcze mi trochę Tatr do zdobycia zostało... 

Edytowane przez pmwas
  • Lubię to ! 6

Przełomowa była ta pierwsza wizyta w Tatrach, w 1997 roku. Wszedłem na Nosal od tamy, na szczycie zasapany spojrzałem dookoła i wsiąkłem na dobre.  ⚓

A jeszcze dwa lata wcześniej przejeżdżałem przez Alpy jadąc z Niemiec do Włoch i z powrotem, mieszkałem nad Gardą, oglądałem widoki myśląc "no owszem, ładne górki" ... i w ogóle mnie nie kusiło żeby gdzieś wejść.  🤣

• Lubię to ! 5

10 godzin temu, pmwas napisał(a):

Ja już to pisałem w wątku o Pysznej. Od wczesnego dzieciństwa widziałem Pyszniańską Przełęcz z okna dziadkowego domu i od zawsze chciałem wejść na Pyszniańską. 

4040338337326933860.thumb.JPG.55ec28d6139016771a0d2db1605aa16b.JPG

Jednak od czasu pierwszych wycieczek powyżej dolin do czasu wejścia na Pyszniańską minęło ok 30 lat i nie nazwałbym tego przełomem. 

Prędzej nazwałbym to ukoronowaniem, ale też nie pasuje, bo jeszcze mi trochę Tatr do zdobycia zostało... 

Chodziło o przełom d decyzji o chodzeniu w góry. 😉 Czyli wszystko się zgadza.

10 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Przełomowa była ta pierwsza wizyta w Tatrach, w 1997 roku. Wszedłem na Nosal od tamy, na szczycie zasapany spojrzałem dookoła i wsiąkłem na dobre.  ⚓

A jeszcze dwa lata wcześniej przejeżdżałem przez Alpy jadąc z Niemiec do Włoch i z powrotem, mieszkałem nad Gardą, oglądałem widoki myśląc "no owszem, ładne górki" ... i w ogóle mnie nie kusiło żeby gdzieś wejść.  🤣

Nie miałeś jakiejś czapki z daszkiem? 😄 A, nie przepraszam to było wcześniej, bo 1997 to była ostatnia wizyta przed długą przerwą, a ta przełomowa to parę lat wcześniej.

Edytowane przez Fanka natury, fanka gór
  • Haha 1

13 godzin temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a):

Nie miałeś jakiejś czapki z daszkiem? 😄 A, nie przepraszam to było wcześniej, bo 1997 to była ostatnia wizyta przed długą przerwą, a ta przełomowa to parę lat wcześniej.

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co tu napisałaś 🙃

9 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co tu napisałaś 🙃

Chodziło mi o to, że tego kogoś w czapce widziałam raczej w 1991-92, nie w 1997, bo wtedy to była ostatnia wizyta przed przerwą. A zastanawiała się, a właściwie zażartowałam, ze to mogłeś być Ty. 😉😉 

• Haha 1

6 godzin temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a):

Chodziło mi o to, że tego kogoś w czapce widziałam raczej w 1991-92, nie w 1997, bo wtedy to była ostatnia wizyta przed przerwą. A zastanawiała się, a właściwie zażartowałam, ze to mogłeś być Ty. 😉😉 

Teraz wszystko jasne 🙂

• Lubię to ! 1