Abrajaga Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 Chcę razem z rodzicami 60 letnimi sprawni fizycznie pójść na Kasprowy wierch z Kuźnic. Zaplanowałam trasę Kuźnice - Myślenickie Turnie – Przełęcz pod Kopą Kondracką – Schronisko na hali Kondratowej – Kuźnice Oglądając kilka filmików na Yotube na jednym z nich zobaczyłam, że są dwa dosyć kłopotliwe myślę dla rodziców miejsca, gdzie są haki i dość strome zejścia. Jak będzie ślisko to może być problem dla nich. Czy idąc innym szlakiem też z Kuźnice - Myślenickie Turnie – Kasprowy Wierch – Sucha Przełęcz – Dwoiśniak – Betlejemka – Przełęcz między Kopami – i dalej zółtym szlakiem do Kuźnic Będzie prościej i bezpieczniej? 2 lata temu zrobiliśmy pętlę z Kir na Czerwone Wierchy. Tam skręcając na Przełęczy Kondrackiej w lewo na żółty szlak i tam schodząc był problem, bo były dosyć spore kamienie i trzeba było bardzo uważać. Proszę doradźcie jak bezpieczniej i łatwiej z Kasprowego zejść robiąc pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 Generalnie jeśli aura będzie sprzyjać (nie będzie oblodzeń, ani błota) to między Kasprowym, a Kopą idzie się południową ekspozycją - czyli nawet jeśli przymrozi, to lód zostanie szybko wytopiony. Ale trudnośi technicznych tam raczej nie kojarzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 10 minut temu, Q'bot napisał(a): Ale trudnośi technicznych tam raczej nie kojarzę no ja też nie , zejście z Przełęczy to raczej takie przyjazne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 28 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 18 minut temu, barbie609 moder napisał(a): no ja też nie , zejście z Przełęczy to raczej takie przyjazne jest. Tak, dla nas młodych jak najbardziej przyjazne, są spore kamienie trzeba dawać spore kroki dla 60 latków był problem. Dali radę ale wolę takich unikać sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 Godzinę temu, Abrajaga napisał(a): Oglądając kilka filmików na Yotube na jednym z nich zobaczyłam, że są dwa dosyć kłopotliwe myślę dla rodziców miejsca, gdzie są haki i dość strome zejścia. Może chodzi Ci o przejście z Kopy na Kasprowy przez Goryczkowe Czuby? Tam faktycznie zamontowali jakieś klamerki. Na sam Kasprowy to chyba najłatwiejsza pętla to ta, którą wymieniłaś. Opcjonalnie można iść przez Beskid (leciutka ekspozycja), przełęcz Liliowe i do Gąsienicowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 11 minut temu, Abrajaga napisał(a): Tak, dla nas młodych jestem w wieku Twoich rodziców , zresztą nie ja jeden tutaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 28 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 6 minut temu, Mateusz Z napisał(a): Tam faktycznie zamontowali jakieś klamerki. Proszę zobaczyć 9:14 oraz drugie miejsce od 11:52 Będziemy schodzić nie wchodzić, bo to z Kasprowego będzie i te 2 miejsca uważam, że będą za trudne. Trasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 28 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 1 minutę temu, barbie609 moder napisał(a): jestem w wieku Twoich rodziców To miło ale może chodzisz często a rodzice 2 razy w roku i mama (nie powinnam tego pisać swoją wagę ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2025 3 minuty temu, Abrajaga napisał(a): a rodzice 2 razy w roku no cóż , dla mnie to nie byłby problem , ale to Ty znasz swoich rodziców. Prawdę mówiąc łatwiejszej trasy to chyba tam w okolicy nie ma , no chyba ,że tak ja @Mateusz Zproponuje. Może zmień trasę , może coś po słowackiej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 12 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): no cóż , dla mnie to nie byłby problem , ale to Ty znasz swoich rodziców. Prawdę mówiąc łatwiejszej trasy to chyba tam w okolicy nie ma , no chyba ,że tak ja @Mateusz Zproponuje. Może zmień trasę , może coś po słowackiej stronie? najłatwiejsza trasa to zjechanie kolejką linową do Kuźnic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 12 godzin temu, Mateusz Z napisał(a): Może chodzi Ci o przejście z Kopy na Kasprowy przez Goryczkowe Czuby? Tam faktycznie zamontowali jakieś klamerki. Zamontowanie klamerek raczej ułatwia przejście niż utrudnia. Myślę że znacznie lepszym wariantem byłoby przejście z Kuźnic przez Gąsienicową, Liliowe, Beskid, Kasprowy i zejście przez Myslenickie Turnie. W tym kierunku. Ładny, widokowy i bezpieczny szlak dla osób niezbyt często wędrujących po górach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 12 godzin temu, Abrajaga napisał(a): To miło ale może chodzisz często a rodzice 2 razy w roku i mama (nie powinnam tego pisać swoją wagę ma ) Koniecznie kijki i przy nadwadze unikać schodzenia, lepiej zjechać kolejkami a następnego dnia zrobić jeszcze jedną wycieczkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 Kolejką to się może skończyć jak na Elbrusie ostatnio BTW. Zejście z Przełęczy pod Kopą jest bardziej nużące, niż zejście z Kasprowego - więc jeśli możesz, lepiej byłoby odwrócić kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 2 godziny temu, Q'bot napisał(a): Kolejką to się może skończyć jak na Elbrusie ostatnio Byłeś tam ? Co się stało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 3 godziny temu, J@n napisał(a): zjechanie kolejką linową do Kuźnic Nawet tego nie proponuję im, Jak to mówią póki mają siłę wolą pochodzić dla zdrowia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 2 godziny temu, J@n napisał(a): Koniecznie kijki i przy nadwadze unikać schodzenia, lepiej zjechać kolejkami a następnego dnia zrobić jeszcze jedną wycieczkę Mama ma kijki trekkingowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 (edytowane) 3 godziny temu, vatra napisał(a): Myślę że znacznie lepszym wariantem Tak też zrobimy tylko w odwrotnej kolejności Szlak Edytowane 29 Września 2025 przez Abrajaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 I jeszcze jedno pytanie nie zmieniając wątku. idąc z Doliny Pięciu Stawów w stronę Morskiego Oka przez Świstówkę jest tam też jedno miejsce zwane źreb Żandarmerii wydające się dosyć trudne. Jak to wygląda w rzeczywistości bo nagranie tego nie pokazuje dokładnie. Na filmie od 10:48 Nigdy nie byłam w Dolinie 5 Stawów i dlatego chciałam Ja i rodzice pójść. 10:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 4 minuty temu, Abrajaga napisał(a): I jeszcze jedno pytanie nie zmieniając wątku. idąc z Doliny Pięciu Stawów w stronę Morskiego Oka przez Świstówkę jest tam też jedno miejsce zwane źreb Żandarmerii wydające się dosyć trudne. Jak to wygląda w rzeczywistości bo nagranie tego nie pokazuje dokładnie. Na filmie od 10:48 Nigdy nie byłam w Dolinie 5 Stawów i dlatego chciałam Ja i rodzice pójść. 10:48 żleb żandarmerii spada z o okolic świstówki do Doliny Rybiego Potoku i jest niebezpieczny jedynie w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 (edytowane) Godzinę temu, Abrajaga napisał(a): Nawet tego nie proponuję im, Jak to mówią póki mają siłę wolą pochodzić dla zdrowia. schodzenie jest bardzo niezdrowe dla kolan, zwłaszcza przy nadwadze w wieku starczym Edytowane 29 Września 2025 przez J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 3 minuty temu, J@n napisał(a): jest niebezpieczny jedynie w zimie Ok, dzięki, na filmie tak dziwnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abrajaga Opublikowano 29 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 2 minuty temu, J@n napisał(a): schodzenie jest bardzo niezdrowe dla kolan Tak, wiemy i zawsze lepiej wchodzić niż schodzić ale schodząc nauczyli się stawiać nogi bokiem nie obciążając tak stawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 Ogólnie jeśli ma być kółko... Z Kasprowego zesjc do Murowanca na Halę Gąsienicową i do Kuźnic. Trudności brak. Co do świstówki... Podejście z pięciu stawów jest strome i moim zdaniem lepiej nim wchodzic i zejść do morskiego Oka. Trudności brak. Przez czuby goryczkowe (pierwsza wersja z otwierającego posta) - jest tam jeden mały kawałek skałki. Dla mnie bez trudności, ale kiedyś widziałem jak dwóch panów niemal przenosiło tam otyłą panią w klapkach 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 6 minut temu, pmwas napisał(a): Ogólnie jeśli ma być kółko... w ubiegłym roku zrobiliśmy z koleżanką małżonką fajną traskę: Łysa Polana - Dolina 5 Stawów Polskich - świnica - Kasprowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2025 47 minut temu, Abrajaga napisał(a): stawiać nogi bokiem nie obciążając tak stawów. też obciążasz najmniej to trzeba schodzić tyłem tzw. COFKIDUPOM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi