Skocz do zawartości

Pani i Panowie potrzebuje pomocy.

Abrajaga

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę razem z rodzicami 60 letnimi sprawni fizycznie pójść na Kasprowy wierch z Kuźnic.

Zaplanowałam trasę Kuźnice - Myślenickie Turnie – Przełęcz pod Kopą Kondracką – Schronisko na hali Kondratowej – Kuźnice

Oglądając kilka filmików na Yotube na jednym z nich zobaczyłam, że są dwa dosyć kłopotliwe myślę dla rodziców miejsca, gdzie są haki i dość strome zejścia. Jak będzie ślisko to może być problem dla nich.

Czy idąc innym szlakiem też z Kuźnice - Myślenickie Turnie – Kasprowy Wierch – Sucha Przełęcz – Dwoiśniak – Betlejemka – Przełęcz między Kopami – i dalej zółtym szlakiem do Kuźnic

Będzie prościej i bezpieczniej? 2 lata temu zrobiliśmy pętlę z Kir na Czerwone Wierchy. Tam skręcając na Przełęczy Kondrackiej w lewo na żółty szlak i tam schodząc był problem, bo były dosyć spore kamienie i trzeba było bardzo uważać.

Proszę doradźcie jak bezpieczniej i łatwiej z Kasprowego zejść robiąc pętlę.

Godzinę temu, Abrajaga napisał(a):

Oglądając kilka filmików na Yotube na jednym z nich zobaczyłam, że są dwa dosyć kłopotliwe myślę dla rodziców miejsca, gdzie są haki i dość strome zejścia.

Może chodzi Ci o przejście z Kopy na Kasprowy przez Goryczkowe Czuby? Tam faktycznie zamontowali jakieś klamerki. 

Na sam Kasprowy to chyba najłatwiejsza pętla to ta, którą wymieniłaś. Opcjonalnie można iść przez Beskid (leciutka ekspozycja), przełęcz Liliowe i do Gąsienicowej 

3 minuty temu, Abrajaga napisał(a):

a rodzice 2 razy w roku

no cóż , dla mnie to nie byłby problem , ale to Ty znasz swoich rodziców. Prawdę mówiąc łatwiejszej trasy to chyba tam w okolicy nie ma , no chyba ,że tak ja @Mateusz Zproponuje.  Może zmień trasę , może coś po słowackiej stronie?

12 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

no cóż , dla mnie to nie byłby problem , ale to Ty znasz swoich rodziców. Prawdę mówiąc łatwiejszej trasy to chyba tam w okolicy nie ma , no chyba ,że tak ja @Mateusz Zproponuje.  Może zmień trasę , może coś po słowackiej stronie?

najłatwiejsza trasa to zjechanie kolejką linową do Kuźnic

• Lubię to ! 1

12 godzin temu, Mateusz Z napisał(a):

Może chodzi Ci o przejście z Kopy na Kasprowy przez Goryczkowe Czuby? Tam faktycznie zamontowali jakieś klamerki. 

Zamontowanie klamerek raczej ułatwia przejście niż utrudnia. 

Myślę że znacznie lepszym wariantem byłoby przejście z Kuźnic przez Gąsienicową, Liliowe, Beskid, Kasprowy i zejście przez Myslenickie Turnie. W tym kierunku. Ładny, widokowy i bezpieczny szlak dla osób niezbyt często wędrujących po górach.

• Lubię to ! 1

I jeszcze jedno pytanie nie zmieniając wątku.

idąc z Doliny Pięciu Stawów w stronę Morskiego Oka przez Świstówkę jest tam też jedno miejsce zwane źreb Żandarmerii wydające się dosyć trudne. Jak to wygląda w rzeczywistości bo nagranie tego nie pokazuje dokładnie. Na filmie od 10:48 

Nigdy nie byłam w Dolinie 5 Stawów i dlatego chciałam Ja i rodzice pójść. 10:48

4 minuty temu, Abrajaga napisał(a):

I jeszcze jedno pytanie nie zmieniając wątku.

idąc z Doliny Pięciu Stawów w stronę Morskiego Oka przez Świstówkę jest tam też jedno miejsce zwane źreb Żandarmerii wydające się dosyć trudne. Jak to wygląda w rzeczywistości bo nagranie tego nie pokazuje dokładnie. Na filmie od 10:48 

Nigdy nie byłam w Dolinie 5 Stawów i dlatego chciałam Ja i rodzice pójść. 10:48

żleb żandarmerii spada z o okolic świstówki do Doliny Rybiego Potoku i jest niebezpieczny jedynie w zimie

Ogólnie jeśli ma być kółko... 

Z Kasprowego zesjc do Murowanca na Halę Gąsienicową i do Kuźnic. Trudności brak. 

Co do świstówki... Podejście z pięciu stawów jest strome i moim zdaniem lepiej nim wchodzic i zejść do morskiego Oka. Trudności brak. 

Przez czuby goryczkowe (pierwsza wersja z otwierającego posta) - jest tam jeden mały kawałek skałki. Dla mnie bez trudności, ale kiedyś widziałem jak dwóch panów niemal przenosiło tam otyłą panią w klapkach 🤦 

• Lubię to ! 1
  • Dziękuję 1