pmwas Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Witam! Na wstępie - nie wiem, czy to dobry dział, ale pocztówki to często także fotografia, choć sporo z tego, co tu pokażę, to wcześniejsze technologie. Ponieważ tak już mam - ku rozpaczy mojej żony - że lubię zbierać starocie i to różnego rodzaju, uzbierałem także kolekcję starych pocztówek o tematyce tatrzańskiej i tak pomyślałem, ze fajnie by było poskanować i powrzucać, żeby nie trzymać tego tylko dla siebie. Wrzucać będę partiami, bo sporo tego. Oczywiście wiem, ze Tatry to atrakcyjny obiekt dla wielu wydawnictw, wiec w tworzeniu mojej kolekcji skupiłem się na pocztówkach starych. Ukazujących zamierzchłą przeszłość, bo teraźniejszość to każdy może sobie zobaczyć na własne oczka... Skanuję widok, a obieg tylko jeśli jest ciekawy... Kartka wysłana w 1913. do Sosnowca Słąwkowski i Stary Smokowiec w 1899! Ktoś widział takie Krupówki??? To jeszcze czasy C.K. ... ...a to juz międzywojnie, ale stemple nieczytelne... I na koniec temat do dyskusji o ubiorze w Tatry Wysokie c.d.n ! 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @pmwasSuper , dajesz dalej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) Pewne rzeczy - jak choćby Kościelec od Zielonego Stawu - się nie zmieniają Ta wysłana do USA... A tu młode schronisko an Hali Ornak Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez pmwas 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) Tyle na dzisiaj, wrócę do skanowania po weekendzie ! Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez pmwas 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Mnie się najbardziej podoba ten tekst: Przydałoby się obecnie wprowadzić karę chłosty za wtórność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Kolejna partia (to akurat mi się trafiło zdjęcie, a nie pocztówka, Park Klimatyczny w Zakopanem ok 1930. roku) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 (???) Widok z Wołoszyna! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 W dniu 27.08.2025 o 19:48, pmwas napisał(a): pomyślałem, ze fajnie by było poskanować i powrzucać, żeby nie trzymać tego tylko dla siebie. I bardzo dobrze sobie pomyślałeś, brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 W dniu 27.08.2025 o 20:25, pmwas napisał(a): A tu młode schronisko na Hali Ornak I hasło tłumaczące dla kogo są wczasy Fajna cena 10 zł + 3 na odbudowę Stolicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Wśród tych sielskich obrazków pocztówka ze stemplem z Sylwestra 1941 i znaczkami GG troszkę mrozi krew, że się tak wyrażę... Ogólnie bardzo ciekawy zestaw, czekam na ciąg dalszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Tatrzańska pogoda w akcji: "(...) z Zakopanego, gdzie się świetnie bawiłam, tylko na nieszczęście deszcz padał prawie bez przerwy" Ciekawe co to były za zabawy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 To też dobre, znaczek pocztowy z Bierutem, a zamiast Szanowna Pani, już Obywatelka, no i adres - Świebodzin, Ul. Stalina. A teraz zamiast Józia stoi tam Jezus. Przy okazji przypomniał mi się stary dowcip, jak to facecik przydreptał na pocztę poskarżyć się iż znaczki z towarzyszem Bierutem nie chcą się przyklejać. I usłyszał w odpowiedzi - bo plujesz pan na niewłaściwą stronę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 (edytowane) A na stronie TP akurat ukazał się przyczynek do tematu pocztówkowego: [24tp.pl] Co się stało z pocztówkami w Zakopanem? Edytowane 30 Sierpnia 2025 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2025 9 godzin temu, Jędrek napisał(a): przyczynek do tematu pocztówkowego: fakt , jako pamiątka bardziej popularne zrobiły się np.magnesy.Sami mamy ich trochę na lodówce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2025 A to akurat ciekawa budowla - latarnia jakaś? Stacja meteo? 16 godzin temu, pmwas napisał(a): BTW. Zobaczie, jaki to byłby dziś interes, jakby znów odpalić łódki nad Morskim Kokonem? Tak stówa za kurs 10 min, a z pewnością byłyby wciąż okupowane ^^ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2025 16 minut temu, Q'bot napisał(a): A to akurat ciekawa budowla - latarnia jakaś? Stacja meteo? BTW. Zobaczie, jaki to byłby dziś interes, jakby znów odpalić łódki nad Morskim Kokonem? Tak stówa za kurs 10 min, a z pewnością byłyby wciąż okupowane ^^ Właśnie sam nie wiem... Może po prostu altanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Godzinę temu, pmwas napisał(a): Właśnie sam nie wiem... Pawilon na Hrebionioku przy drodze do Smokowca 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 2 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 (edytowane) Na początek troszkę PRLu... ...i dalej wracamy do starych Edytowane 2 Września 2025 przez pmwas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 2 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 2 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 Jesteśmy już ewidentnie za połową, ale ta druga połowa też interesująca... Znów brama i znów hitlerowska... A poniże pocztówka "prywatna", fotograficzna: Długo się wahałem, czy ją kupić, bo co mnie tam obchodzi,że się czeski turysta wyleguje na szlaku, ale jest to historyczna rzecz... To Rusinowa Polana... I niby tylko nosal, ale 1902 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 2 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2025 I druga partia dzisiejszych skanów 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 3 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2025 No to dalej. Ale już nie tak daleko... To Osobita z Zabratu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 3 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2025 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 3 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2025 I ostatnia partia na dziś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi